Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre pentru aprobarea continuării finanţării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier, prin care cere 57,84 milioane lei, scrie News.ro.
"Se alocă din Fondul pentru mediu, în limita bugetului aprobat, suma de 57.846 mii lei, pentru continuarea finanţării lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare aferente obiectivelor din sectorul minier prevăzute în anexa nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre", arată proiectul de act normativ.
Prin document se doreşte accesarea în totalitate a fondurilor şi continuarea si finalizarea lucrărilor pentru obiectivele la care au fost deja demarate acestea, respectiv obiectivul mina Certej - Iaz Valea Mireşului şi Valea Mealu, judeţ Hunedoara, obiectivul mina Teliuc - Iazurile nr. 1, 2, 3, judeţ Hunedoara, obiectivul Mina Baia Sprie - Iaz Tăuţii de Sus, judeţ Maramureş şi obiectivul de închidere la iaz Tăuşani, judeţul Caraş Severin.
Lucrările care fac obiectul acestei finanţări sunt demarate în baza Hotărârii Guvernului nr.1034/2010 pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier şi sunt rămase de executat, mai scrie News.ro.
Suma prevăzută se acordă Ministerului Economiei sub formă de finanţare nerambursabilă, eşalonat, până la data de 31 decembrie 2022.
"În acest moment, suma aferentă finalizării lucrărilor de investiţii la obiectivele menţionate nu a fost cheltuită decât într-o mică proporţie, în condiţiile în care aceste obiective de investiţii sunt de importanţă majoră în ceea ce priveşte punerea în siguranţă a lucrărilor, precum şi a protecţiei factorilor de mediu. Diferenţa dintre valoarea lucrărilor şi suma finanţată din Fondul pentru mediu se asigură în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare prevăzute anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Economiei", se arată în document, potrivit News.ro.
Ministerul Economiei este responsabil pentru contractarea proiectării, execuţiei, asistenţei şi consultanţei de specialitate pentru lucrările respective.
În plus, Ministerul Economiei asigură şi este responsabil de monitorizarea postînchidere a lucrărilor pentru o perioadă de cel puţin 30 de ani, în condiţiile legii.