Perioadă de tranziţie pentru afaceriştii autohtoni

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 27 decembrie 2007

Perioadă de tranziţie pentru afaceriştii autohtoni

Anul 2007 a reprezentat un an de testare a viabilităţii oamenilor de afaceri autohtoni şi a consolidat poziţia României ca ţară atractivă pentru investitori, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa ne-a declarat: "Integrarea României în Uniunea Europeană a determinat conformarea mediului de afeceri din ţară cu cel european şi putem semnala schimbări pozitive în derularea afacerilor. Ritmul de creştere a producţiei industriale a fost peste media creşterii economice. Beneficiarii integrării au fost oamenii de afaceri care activează în domeniul construcţiilor, în industria materialelor de construcţii şi îndeosebi în industria cimentului, unde au avut o creştere a cifrei de afaceri de 30% faţă de anul 2006".

De asemenea, "ritmul de creştere economică, de circa 5,8% - 6%, s-a menţinut pentru al optulea an consecutiv iar semnalele sunt bune".

Potrivit reprezentantului AOAR, avantajele şi beneficiile integrării resimţite de oamenii de afaceri din ţară s-au datorat simplificării formalităţilor vamale ("cu excepţia abuzurilor făcute de vameşii din Ungaria, nesancţionate de autorităţile Române"), amplificarea transferului de tehnologie, dar şi potenţialului de dezvoltare a unor afaceri la nivel european, îndeosebi în domeniul serviciilor.

Cu toate acestea, "Guvernul nu a valorificat această oportunitate", iar "posibilitatea de atragere a fondurilor europene a fost slab utilizată".

Cristian Pârvan ne-a explicat: "Programul Sectorial pentru Infrastructură, cunoscut şi din perioada preaderare din fondurile ISPA nu s-a desfăşurat la întregul potenţial, deoarece acest fond a fost cheltuit doar în proporţie de maxim 40%, termenul final de decontare este în 2010. În ceea ce priveşte atragerea de investitori, cu excepţia privatizării de la Craiova, cu firma Ford şi a atragerii investiţiei Nokia la Cluj, Guvernul nu a valorificat oportunităţile integrării".

Industria auto şi construcţiile vor menţine ritmul de creştere economică

Firmele româneşti cu potenţial vor încerca extinderi la nivel regional iar acţiunea de fuziuni şi achiziţii în domeniul activităţilor de distribuţie şi construcţii va creşte simţitor, este de părere Cristian Pârvan.

În plus, domnia sa estimează că pe piaţa autohtonă vor intra o serie de noi companii multinaţionale care vor face o competiţie puternică firmelor autohtone. Cristian Pârvan ne-a declarat: "Va creşte concurenţa, în special în domeniul bancar, şi se estimează o creştere a gradului de intermediere financiară. Conform estimărilor, piaţa financiară internaţională va continua să fie afectată de situaţia creditelor imobiliare din SUA iar condiţiile de creditare vor fi mai puţin atractive. De asemenea, este necesară menţinerea unui curs de schimb relativ stabil, de 3,2-3,3 lei/euro, care, ar putea fi influenţat doar în cazul deteriorării agresive a deficitului comercial".

Potrivit reprezentantului AOAR, domeniile care vor asigura menţinerea unui ritm de creştere economică de 5,5%-6% vor rămâne în continuare, cel al industriei auto şi cel al construcţiilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb