Anul 2007 a reprezentat un an de testare a viabilităţii oamenilor de afaceri autohtoni şi a consolidat poziţia României ca ţară atractivă pentru investitori, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Domnia sa ne-a declarat: "Integrarea României în Uniunea Europeană a determinat conformarea mediului de afeceri din ţară cu cel european şi putem semnala schimbări pozitive în derularea afacerilor. Ritmul de creştere a producţiei industriale a fost peste media creşterii economice. Beneficiarii integrării au fost oamenii de afaceri care activează în domeniul construcţiilor, în industria materialelor de construcţii şi îndeosebi în industria cimentului, unde au avut o creştere a cifrei de afaceri de 30% faţă de anul 2006".
De asemenea, "ritmul de creştere economică, de circa 5,8% - 6%, s-a menţinut pentru al optulea an consecutiv iar semnalele sunt bune".
Potrivit reprezentantului AOAR, avantajele şi beneficiile integrării resimţite de oamenii de afaceri din ţară s-au datorat simplificării formalităţilor vamale ("cu excepţia abuzurilor făcute de vameşii din Ungaria, nesancţionate de autorităţile Române"), amplificarea transferului de tehnologie, dar şi potenţialului de dezvoltare a unor afaceri la nivel european, îndeosebi în domeniul serviciilor.
Cu toate acestea, "Guvernul nu a valorificat această oportunitate", iar "posibilitatea de atragere a fondurilor europene a fost slab utilizată".
Cristian Pârvan ne-a explicat: "Programul Sectorial pentru Infrastructură, cunoscut şi
Industria auto şi construcţiile vor menţine ritmul de creştere economică
Firmele româneşti cu potenţial vor încerca extinderi la nivel regional iar acţiunea de fuziuni şi achiziţii în domeniul activităţilor de distribuţie şi construcţii va creşte simţitor, este de părere Cristian Pârvan.
În plus, domnia sa estimează că pe piaţa autohtonă vor intra o serie de noi companii multinaţionale care vor face o competiţie puternică firmelor autohtone. Cristian Pârvan ne-a declarat: "Va creşte concurenţa, în special în domeniul bancar, şi se estimează o creştere a gradului de intermediere financiară. Conform estimărilor, piaţa financiară internaţională va continua să fie afectată de situaţia creditelor imobiliare din SUA iar condiţiile de creditare vor fi mai puţin atractive. De asemenea, este necesară menţinerea unui curs de schimb relativ stabil, de 3,2-3,3 lei/euro, care, ar putea fi influenţat doar în cazul deteriorării agresive a deficitului comercial".
Potrivit reprezentantului AOAR, domeniile