PESTA PORCINĂ AFRICANĂ:  Solicitare de fonduri europene pentru despăgubiri

G.M.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 august 2018

Solicitare de fonduri europene pentru despăgubiri

În condiţiile în care mai multe ţări din Uniunea Europeană sunt afectate de epidemia de pestă porcină africană şi sute de mii de animale au fost sacrificate şi incinerate, factorii politici depun eforturi ca fermierii şi cres-cătorii individuali să primeas-că despăgubiri.

După ce în urmă cu două zile, Petre Daea, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile, a solicitat în baza Regulamentelor 652 şi 1308 ale Comisiei Europene, ca toţi fermierii afectaţi să fie despăgubiţi atât pentru animalele sacrificate, cât şi pentru pierderile financiare înregistrate în contabilitate din cauza pestei porcine, deputatul european liberal Siegfried Mureşan a depus două amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019. Europarlamentarul solicită alocarea, în total, a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din statele membre ale UE afectaţi de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România.

Primul amendament depus de Siegfried Mureşan prevede alocarea a 100 de milioane de euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectaţi de pesta porcină africană.

Prin al doilea amendament, europarlamentarul român solicită creşterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocărilor pentru Fondul privind măsuri de urgenţă legate de sănătatea animalelor şi a plantelor din cadrul Programului pentru Produse şi Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeană.

În legătură cu modul de manifestare a epidemiei în ţara noastră, deputatul european Siegfried Mureşan a spus: "Numărul focarelor de pestă porcină africană din România creşte de la o zi la alta. Avem deja 10 judeţe din România, în care s-au identificat focare şi alte 7 judeţe cu risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români, iar această sumă continuă să crească".

Conform lui Mureşan, condiţia principală pentru ca aceşti bani să fie alocaţi şi să ajungă la fermierii româ-ni afectaţi este ca Guvernul şi autorităţile din ţara noastră să stopeze răspândirea pestei porcine africane. Europarlamentarul consideră că autorităţile de la Bucureşti nu au luat nici măcar măsurile recomandate de Comisia Europeană pentru prevenirea apariţiei pestei porcine, iar o dovadă a acestui fapt ar fi raportul de audit al Comisiei publicat în septembrie 2017.

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019 urmează a fi adoptat de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene până la finalul lunii noiembrie 2018.

Până acum, în ţara noastră, au fost sacrificaţi peste 127.093 porci (76.927 în ferme comerciale şi 50166 în gospodăriile populaţiei, dar numărul animalelor sacrificate este în creştere şi va cuprinde şi cei 140.000 de porci de la cea mai mare fermă din judeţul Brăila.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, susţine că peste 1000 de angajaţi au fost trrimişi în şomaj în urma închiderii de către autorităţi a nouă ferme care au fost afectate de pesta porcină africană. El susţine că reacţia autorităţilor a fost "extrem de tardivă şi ineficientă".

Prima fermă închisă a fost Carniprod Tulcea, unde au fost sacrificaţi în cursul lunii iulie 35.000 de porci. Ulterior, au fost închise alte patru ferme în judeţul Tulcea, iar în luna august 4 ferme în judeţul Brăila.

Ioan Ladoşi susţine că pierderile sunt greu de estimat, deoarece privesc două aspecte: pierderea legată de porcii eutanasiaţi, la care se adaugă pierderile colaterale (furaje distruse, costurile cu distrugerea în sine - care revin tot fermierului, cos-turile dezinfecţiei ulterioare etc.). El a menţionat că procesul de redeschidere a unei ferme închisă în această perioadă va fi unul complex, deoarece după dezinfecţie, în locul respectiv, vor fi aduşi câţiva porci sănătoşi (santinele), care vor fi testaţi frecvent. Abia în urma repetării testelor şi a constatării rezultatelor negative, ferma poate fi repopulată cu scroafe şi vieri, iar primul porc abatorizat va fi abia peste un an.

Conform unui comunicat de presă trans-mis de liderul PNL Ludovic Orban, au fost înregistrate la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor solicitarea şi proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.

"Scopul comisiei este acela de a determina cauzele care au condus la apariţia focarelor de pestă porcină africană în România, la extinderea extrem de rapidă a acestei molime, erorile autorităţilor în gestionarea unei situaţii de criză cu impact economic major asupra tuturor categoriilor de populaţie, precum şi afacerile colaterale care au speculat această tragedie. În vreme ce, în alte ţări în care pesta porcină africană şi-a făcut apariţia cu 2 ani de zile înainte de România, acestea au reuşit să ţină sub control focarele (Polonia - 99 focare, Ucraina - 64, Lituania - 45), în ţara noastră în doar două luni de zile s-a ajuns la 732 de focare", mai spune Orban în acelaşi comunicat.

Liderul PNL susţine că răspunderea pentru situaţia creată de pesta porcină africană este a Guvernului, acuzând "cinismul şi ticăloşia actualei puteri".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iar repopularea costa si ea si va fi greu de facut caci fermierii vor fi epuizati financiar!

    Iata cum prin aceasta PPA se distruge efectivul de porcine din Romania!!!

    Cine va avea curajul sa mai investeasca in sectorul cresterii porcinelor?? 

    din pacate pesta nu atinge si palamentul, si aculo e plin de porci, dar astia sunt imuni la orice atac, fie el si democratic prin demonstratii pasnice.

    ei stiu doar sa gazeze si eutanasieze, oameni animale, economie, resurse naturale,etc. 

    propun ca aceste compensatii sa se dea din salariile, pensiile speciale si alte beneficii pe cale le au.

    pot sta linistiti in celule la jilava sau oricare alt loc ca or sa fie la fel de eficieni economiei, beneficiile vor fi enorme prin lipsa pierderilor cauzate 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb