Peste 100.000 de calculatoare ale statului, afectate de expirarea suportului pentru Windows XP

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 9 aprilie 2014

Peste 100.000 de calculatoare ale statului, afectate de expirarea suportului pentru Windows XP

Peste 100.000 de calculatoare din sistemul bugetar vor fi afectate de expirarea suportului pentru sistemul de operare Windows XP, a declarat, ieri, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea. Declaraţiile demnitarului au venit pe fondul retragerii, începând de ieri, de către gigantul Microsoft, a suportului tehnic în ceea ce priveşte Windows XP.

Totodată, domnia sa a precizat că este foarte important de efectuat un audit, care să ateste cu exactitate situaţia din întreaga ţară în ceea ce priveşte gradul de utilizare a calculatoarelor cu sistemul Windows XP instalat: "În funcţie de evaluări, retragerea de către Microsoft a suportului tehnic şi de securitate pentru sistemul de operare Windows XP afectează zeci de mii de calculatoare, 34.000 sau 35.000. Pe de altă parte, în momentul în care am verificat ultimul audit realizat de alte instituţii am observat că un număr foarte mare de calculatoare urmează să iasă din uz în următoarele luni. Ministerul va efectua un audit foarte exact astfel încât în următoarele 4-5 luni să ştim exact numărul calculatoarelor, ce licenţe folosesc şi ce licenţe sunt necesare astfel încât această imagine să fie cât mai exactă".

La nivel guvernamental, numărul licenţelor care pot fi afectate în următoarele 12 luni sau mai mult de retragerea suportului tehnic şi de securitate pentru Windows XP depăşeşte 100.000. Într-un comunicat al MSI, ministrul precizează că "la nivelul Guvernului României s-au luat măsurile necesare pentru asigurarea elementelor de cunoaştere, prevenire şi contracarare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor specifice spaţiului cibernetic care pot afecta securitatea infrastructurilor cibernetice naţionale, inclusiv managementul consecinţelor".

În lipsa actualizărilor, calculatoarele pe care rulează acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la viruşi şi alte programe care afectează securitatea şi confidenţialitatea datelor: "Pentru a contracara efectele retragerii suportului tehnic, avem antiviruşi, avem sisteme de tip hardware şi software care protejează sistemele publice şi avem disponibilitatea de a renegocia cu Microsoft un nou contract, în condiţiile în care Microsoft ne va înainta o propunere financiară. Din ianuarie şi până în prezent, am avut o discuţie informală cu reprezentantul Microsoft şi i-am spus că apreciem modul în care vor dori transparent să ţină cont de acordul special pe care Guvernul României îl are cu Microsoft, dar aşteptăm cifrele, propunerea financiară de la care începem să negociem", a spus ministrul, care a asigurat, de asemenea, că nu este, cu siguranţă, niciun fel de problemă pentru calculatoarele utilizate de funcţionarii publici de la nivel central şi local: "Am ţinut neapărat să menţionez acest lucru pentru că, probabil, o strategie de negociere este şi aceasta de a crea o anumită turbulenţă în mass-media că s-ar întâmpla ceva grav. Nu se întâmplă absolut nimic. Sistemele sunt sub protecţie. Avem comitetul tehnic-economic care monitorizează în permanent astfel încât, în perioada imediat următoare, poate şase luni de zile de acum încolo, nu vom avea niciun risc real", a afirmat Răzvan Cotovelea.

Reprezentanţii MSI au mai declarat: "În acest moment nu există niciun fel de problemă deosebită la nivel naţional. Politicile de securitate sunt implementate şi actualizate periodic de către toate institutiile publice, motiv pentru care, odată cu încetarea suportului Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, nu există niciun pericol real suplimentar şi imediat pentru securitatea informaţiilor aflate în gestiunea instituţiilor publice. Ameninţările şi riscurile asociate acestora sunt nesemnificative prin prisma magnitudinii şi a probabilităţilor scăzute".

Potrivit unor informaţii furnizate de Mediafax, autorităţile române au plătit pentru utilizarea licenţelor Microsoft în perioada 2004-2009 peste 100 de milioane de dolari, la care se adaugă încă 100 de milioane de euro pentru intervalul 2009-2012, iar până în 2015 vor mai achita alte 40 milioane de euro. Întrebat de ce statul nu utilizează aplicaţii gratuite în locul licenţelor Microsoft, ministrul a arătat că sunt exemple în acest sens în Germania şi Turcia, dar a menţionat că aceste investiţii "sunt bine a fi făcute pentru o perioadă sau având o strategie pe termen mediu şi lung".

Microsoft propune semnarea unui acord cu Guvernul României

Microsoft a înaintat o propunere de Acord de Cooperare Strategică, prin care se stabilesc direcţiile de cooperare cu privire la posibila utilizare a tehnologiilor Microsoft în sectorul public, instituţiile de învăţământ şi instituţiile medicale de stat din România şi asistenţa acordată de Microsoft pentru iniţiativele şi programele de TIC ale Guvernului, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii guvernamentale pentru creşterea securităţii pe Internet, se arată într-un document al MSI, remis redacţiei.

Potrivit acestuia, cooperarea vizează, printre altele, utilizarea de software licenţiat de către Guvern, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, private Cloud al Guvernului, centru de inovaţie şi incubare a afacerilor şi licenţe pentru sectorul de învăţământ.

De îndată ce Ministerul pentru Societatea Informaţională va primi în mod oficial o propunere financiară din partea Microsoft, se vor continua discuţiile în cadrul Guvernului.

De asemenea, s-a decis transmiterea către instituţiile publice a unor recomandări de securitate care includ monitorizarea şi supravegherea activităţilor derulate în sistemele informatice şi a modului de utilizare a resurselor informatice, definirea unor programe de management a riscului şi integrarea acestora în ciclul de viaţă al sistemului informatic în vederea gestionării corecte a ecosistemului cibernetic. Fiecare instituţie publică trebuie să realizeze audituri de securitate informatică care să examineze starea actuală a infrastructurilor, în special a celor ce asigură securitatea sistemelor. Acestea se pot executa de către structurile specializate ale statului în strânsă colaborare cu responsabilii din domeniu. Dupa analiza rezultatelor auditurilor de securitate informatică, vor fi luate decizii privind folosirea soluţiilor de tipul consolidare în centre de tip cloud computing şi implementarea de standarde deschise şi sisteme de operare de tip open source.

Marea Britanie şi Olanda au plătit suplimentar pentru extinderea serviciilor

Problema expirării suportului pentru Windows XP, care, conform statisticilor, este utilizat în continuare de 20-25% dintre utilizatorii totali în pofida faptului că Windows a mai lansat trei sisteme de la data lansării lui, în 2001, este una majoră, dat fiind faptul că nu vor mai exista actualizări ale softului sau sisteme de protecţie oferite de Windows. De asemenea, companiile de securitate atrag atenţia asupra faptului că folosirea Windows XP în continuare, fără suport, creşte riscul infecţiilor cu viruşi şi al atacurilor cibernetice, potrivit BBC.

Guvernul britanic a semnat o înţelegere de 5 milioane şi jumătate de lire sterline cu Microsoft, pentru a extinde suportul pentru sistemul de operare. În acelaşi sens, guvernul olandez a semnat un parteneriat în valoare de mai multe milioane de euro pentru a obţine ajutor în privinţa celor peste 40.000 de calculatoare din sistemul bugetar care utilizează Windows XP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lacomul de la Microsoft nu se mai satura de bani ...Rusine, de milioane de ori RUSINE !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb