PESTE 325 DE FIRME PARTICIPĂ LA TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE MOBILĂ Producătorii de mobilă solicită Guvernului susţinere pentru rezolvarea problemelor din domeniu

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii / 11 septembrie 2014

Producătorii de mobilă solicită Guvernului susţinere pentru rezolvarea problemelor din domeniu

Actualizare 11:43 Ponta ne îndeamnă să cumpărăm mobilă produsă în România

Premierul Victor Ponta îşi doreşte ca românii să cumpere "cât mai multă mobilă" produsă autohton, iar mobila românească să fie vândută şi "în ţări depărtate, cum e şi China", după cum a declarat ieri la deschiderea Târgului Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii BIFE-SIM 2014, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Îmi doresc ca românii să cumpere cât mai multă mobilă produsă în România şi în ţări depărtate, cum e şi China, să aud din nou că mobila românească înseamnă mobilă ieftină, dar bună. Dacă reuşim acest lucru, înseamnă că ne-am făcut treaba", a afirmat Ponta.

Prim-ministrul a adăugat că se bazează pe "producătorii români de mobilă pentru un obiectiv strategic al României, un obiectiv istoric, nu doar strategic, pe care anul acesta îl vom atinge, şi anume depăşirea unei cifre de export anual de 50 de miliarde de euro".

La rândul său, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a susţinut că "promovarea mediului de afaceri trebuie să fie o prioritate absolută. Toţi trebuie să facem tot posibilul ca export de tot ce înseamnă lemn din România să fie sub formă de produs cu valoare adăugată".

Vizitatorii târgului au fost atraşi atât de mobila din lemn masiv, cât şi de cea din pal sau mdf, realizată după ultimele tendinţe din designul internaţional, mai menţionează comunicatul.

---

Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii - BIFE-SIM 2014 reuneşte, în perioada 10 - 14 septembrie 2014, peste 325 de firme din industria mobilei, din care 110 producători români, care vor expune la Centrul expoziţional Romexpo din Capitală. Pe o suprafaţă expoziţională de peste 30.000 de metri pătraţi îşi vor prezenta oferta companii din România, Italia, Germania, Spania, Ucraina, Bulgaria, China, Danemarca, Republica Moldova, Polonia, Turcia. Cătălin Trifu, director general al Centrului Expoziţional Romexo, coorganizator al BIFE-SIM, a declarat: "BIFE-SIM a fost prima manifestare expoziţională organizată la Romexpo după 1990. A fost primul târg specializat din România, organizat începând cu anul 1992. În 2014, remarcăm o creştere de 10% a expoziţiei, atât ca număr de expozanţi, cât şi ca spaţiu expoziţional închiriat".

Cu această ocazie, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), domnul Mihai Daraban, a anunţat construirea Pavilionului Naţional al României la Romexpo de către CCIR, acesta urmând să fie mutat ulterior la manifestările expoziţionale din afara ţării. Domnia sa a spus: "Prioritatea absolută a Sistemului Cameral este promovarea mediului de afaceri. Am reuşit restabilirea legăturilor cu sfere importante ale Guvernului, am semnat acorduri de colaborare cu Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul de Externe şi în curând vom semna şi cu celelalte ministere".

Producătorii vor de la Guvern asigurarea de resurse de masă lemnoasă, precum şi sprijin pentru participarea la târguri internaţionale

Producătorii români de mobilă au solicitat ieri Guvernului susţinere pentru rezolvarea unor probleme importante pentru această industrie, şi anume asigurarea de resurse de masă lemnoasă, precum şi sprijin pentru participarea producătorilor români la târgurile internaţionale prin alocarea de fonduri suficiente de la bugetul de stat, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny, în deschiderea Târgului BIFE-SIM. Domnia sa a menţionat: "Dacă sectorul de producţie a mobilei merge bine, atunci se dezvoltă şi sectoarele conexe. Există două probleme majore pentru sector, probleme în rezolvarea cărora rog reprezentanţii Guvernului să ne sprijine. Este vorba despre asigurarea de resurse de masă lemnoasă şi alocarea de fonduri suficiente pentru participarea producătorilor români la marile târguri de mobilă internaţionale".

Prezent la deschiderea târgului, premierul Victor Ponta a declarat că şi-ar dori ca industria mobilei să îşi recâştige renumele şi a dat asigurări că Executivul va acorda tot sprijinul în acest sens: "Mi-aş dori ca renumele pe care îl avea industria mobilei să fie recâştigat. Vreau să vă asigur că aveţi tot sprijinul nostru în acest sens. În primul rând, prin noul Cod Silvic, care este în Parlament, vom sprijini industria mobilei exact prin asigurarea de masă lemnoasă. Am reuşit să oprim un fenomen care a produs mult rău României. Interesele pur financiare ale producătorilor de cherestea au prevalat în faţa producătorilor de mobilă. Acum, prin noua legislaţie putem să stăvilim acest fenomen. Al doilea lucru pe care îl aştept de la domnul ministru Niţă (Constantin Niţă, ministrul Economiei, n.r) să îl facă împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României este acela de a asigura sprijin real din partea Guvernului pentru promovarea exporturilor şi nu cheltuirea unor bani care să nu folosească cu nimic industriei. Vreau să sper că legea pe care Parlamentul a adoptat-o ieri (marţi -n.r.), şi anume reducerea CAS, să ajute cu adevărat acest sector prin crearea de noi locuri de muncă".

Premierul, a adăugat că se bazează pe producătorii români de mobilă pentru un obiectiv strategic, şi anume depăşirea unei cifre de export anual de 50 de miliarde de euro: "Mă bucur când aud că doi ani la rând, în 2013 şi acum în 2014, există veşti bune, o creştere a producţiei, o creştere a exporturilor româneşti de mobilă. Astfel, veţi ajuta atingerea obiectivului de depăşire a unei cifre de export anual de 50 de miliarde de euro. În urmă cu câţiva ani, dacă cineva ar fi spus că România va exporta atât, probabil că ar fi fost considerat naiv".

Aurica Sereny a precizat, la rândul său, că în prezent, producţia de mobilă este destinată în principal exportului, anul trecut fiind exportată 81,9% din producţie.

"Producţia de mobilă este destinată, în prezent, în principal exportului. În 2013, am exportat 81,9% din producţia care s-a ridicat la 2,025 miliarde euro, ceea ce înseamnă că pe piaţa internă nu am avut vânzare. Pentru 2014, ne aşteptăm la un export de 75% din producţie, ceea ce arată că balanţa începe să se echilibreze. Principalele ţări în care exportăm sunt Germania, Franţa, Austria, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Spania, Polonia", a precizat Aurica Sereny, potrivit Agerpres. Conform Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România în primele cinci luni din 2014 numărul salariaţilor din această industrie a crescut cu 2.300.

Ponta: "Preşedintele Chinei mi-a spus că mobila românească era echivalentul unui produs de calitate în anii 70"

Premierul Victor Ponta a mai spus ieri că în timpul vizitei în China preşedintele chinez i-a vorbit în termeni laudativi despre calitatea şi preţul mobilei româneşti în perioada anilor "70 - "80.

Domnia sa a adăugat: "Când vorbesc de tradiţie şi de vremuri foarte bune ale industriei mobilei din România mă gândesc la faptul că, în urmă cu o săptămână, împreună cu domnul ministru Niţă, am fost într-o vizită oficială în China şi preşedintele Chinei ne spunea, nu ştiu cum a venit vorba, cum în anii "70 şi "80 în China termenul de mobilă românească era echivalentul unui produs de calitate, dar şi cu un preţ foarte bun. Mi-aş dori ca acest renume pe care îl câştigase cu mult timp în urmă industria mobilei din România să fie recâştigat în aceşti ani şi vreau să vă asigur că aveţi tot sprijinul nostru".

Şeful Guvernului le-a cerut românilor să cumpere mobilă de producţie autohtonă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Opriti distrugerea padurilor si a mediului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb