Peste 65% dintre clienţii instituţiilor financiare nebancare (IFN) din ţara noastră declară că sunt mai prudenţi cu cheltuielile lor zilnice comparativ cu anul trecut, însă 53% dintre ei consideră că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi anul viitor, fie ca urmare a schimbării locului de muncă, fie datorită realizării unor venituri mai mari, potrivit unui sondaj online realizat în septembrie de Yougov, se arată într-un comunicat de presă.
Sondajul a fost realizat la iniţiativa Provident Financial România pe un eşantion de 2.028 de respondenţi din rândul clienţilor instituţiilor financiare nebancare din România.
Potrivit sondajului, 48% dintre respondenţi se aşteaptă ca situaţia economică a României să se înrăutăţească anul viitor. În acelaşi timp, principala îngrijorare pentru peste 60% dintre cei chestionaţi este legată de presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale, proporţia crescând uşor odată cu vârsta.
Astfel, 65% dintre cei chestionaţi au declarat că nu au reuşit să pună nimic deoparte în acest an şi 73% dintre ei şi-au anulat sau şi-au amânat investiţiile majore pentru următoarea perioadă.
Pentru a echilibra bugetele personale şi pentru a menţine sub control cheltuielile neprevăzute, 70% dintre cei care nu reuşesc să economisească apelează la credite de consum cu valoare mică, pe termen scurt, în timp ce 30% dintre români apelează la cardurile de credit. Principalul criteriu pentru achiziţionarea acestor produse financiare este rapiditatea cu care pot beneficia de o linie de creditare care să echilibreze pe termen scurt bugetele personale.
Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România, a declarat: "În condiţiile unui context economic incert şi a creşterii îngrijorării referitoare la costurile traiului cotidian, educaţia financiară şi creditarea responsabilă trebuie să fie, mai mult ca oricând, prioritatea tuturor instituţiilor financiare. Clienţii au nevoie de sfaturi care să îi ajute să îşi gestioneze finanţele personale şi creditele în derulare, astfel încât să îşi poată ţine sub control situaţia financiară. Prin intermediul platformei Bugetul Familiei, pe care o susţinem, punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi o serie de instrumente care să îi ajute să îşi planifice bugetele personale şi să îşi controleze mai bine banii".