Peste 90% din muzica ascultată în România provine în urma pirateriei de pe internet, fenomen care a depăşit cu mult pirateria fizică, au declarat pentru NewsIn reprezentanţi ai caselor de discuri româneşti.
"Cel mai mare nivel al pirateriei este pe internet. Nu am mai văzut CD-uri piratate în ultima vreme. Este mult mai uşor să descarci şi să stochezi melodii în format mp3. În clipa de faţă, 90-95 % din muzica ascultată în prezent în România este piratată", a adăugat managerul A&A Records, Andi Enache.
De aceeaşi părere este şi Radu Baron, de la RBA, dar care este totuşi mai reţinut şi spune că procentul pirateriei este de peste 50. "Pirateria este pe net. Internetul ne mănâncă pentru că nu poate fi controlat, încă, iar asta face posibilă activitatea ilegală. Pentru că oricum se fură, multe dintre albumele formaţiilor cu care am contract le-am pus pe site pentru copiere gratuită. Cei care caută să descarce de pe internet măcar să aibă melodiile corecte", a mai spus Radu Baron.
Nivelul alarmant la care a ajuns pirateria pe internet este facilitat de o infrastructură informatică tot mai accesibilă consumatorului obişnuit, la preţuri din ce în ce mai mici, pentru viteze din ce în ce mai mari. "Acest lucru nefiind acoperit de o disciplină civică sau cunoştinţă clară asupra legii, a permis formarea de comunităţi care pun la dispoziţie muzica, şi astfel consumatorii acestor produse găsesc foarte confortabil să descarce din această sursă. Mai mult, frecvenţa cu care se găsesc materiale piratate pe internet, a generat iluzia că acest lucru e permis, din moment ce e atât de comun. Dacă ne referim la ascultătorii individuali, procentul de piratare este de peste 95%", precizează reprezentanţii casei de discuri Cat Music, utilizând informaţii furnizate de Asociaţia Industriei Muzicale din România.
În ceea ce priveşte pirateria pe suport fizic, rata acesteia a scăzut în ultimii ani.
"Din fericire, pirateria tangibilă a scăzut în 2008 la 50% din produsele de pe piaţă, faţă de 70% în 2007. Din păcate, însă, pirateria pe internet este în creştere", a declarat directorul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), Rodica Pîrvu, în cadrul acţiunii de distrugere, de joi, a peste 160.000 de produse piratate.
Majoritatea produselor distruse au fost unităţi optice (CD-uri şi DVD-uri - aproape 130.000), iar restul casete video, audio şi carcase. În cadrul acestei acţiuni de distrugere organizată de ORDA au fost distruse, în premieră, şi aproximativ 200 de hard-disk-uri. Acestea au fost confiscate din pieţe, vămi şi studiouri ilegale de copiere, iar celor peste 1.000 de persoane acuzate în aceste cazuri li s-au întocmit dosare penale sau au primit amenzi contravenţionale.