Compania Petrom a luat decizia închiderii permanente a rafinăriei Arpechim, se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti. Decizia a fost luată ieri de Consiliul de Supraveghere.
Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fazabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite, se mai arată în raport.
Neil Anthony Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare a declarat că "cele două opţiuni evaluate până la acest moment pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea. Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei".
După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca depozit. În acest scop, un număr corespunzător de angajaţi vor continua să desfăşoare activităţi.
Salariaţii afectaţi de această decizie vor primi plăţi compensatorii, a căror valoare variază în funcţie de vechime. Pe lângă plăţile compensatorii, Petrom s-a angajat să suporte cheltuielile în cazul în care foştii salariaţi se înscriu la cursuri de recalificare. Valoarea totală a plăţilor compensatorii şi a altor măsuri de protecţie socială se va ridica până la circa 10 milioane de euro.