Coreea de Nord a avertizat duminică Statele Unite împotriva tentaţiei de a supralicita "relaţiile personale de apropiere" între Kim Jong Un şi Donald Trump, în contextul în care negocierile în dosarul nuclear între Washington şi Phenian sunt în impas, relatează AFP.
Discuţiile se află într-un punct mort după eşecul celui de-al doilea summit între cei doi, în februarie, la Hanoi. Cele două părţi şi-au imputat reciproc vina acestei incapacităţi de a relansa diplomaţia.
Kim Yong Chol, care era anterior omologul nord-coreean al secrtarului de Stat american Mike Pompeo în negocierile în dosarul nuclear, a apreciat că apropierea între Kim şi Trump este cea care a permis salvarea procesului diplomatic. Însă el a adăugat că această relaţie nu va face totul.
"Relaţiile persoanle de apropiere nu pot niciodată înlocui interesul poporului şi ele nu sunt o garanţie împotriva unei agravări a relaţiilor între RPDC şi Statele Unite", a adăugat el, citând iniţialele numelui oficial al regimului stalinist nord-coreean.
Este vorba despre publicarea - foarte rară - a unei declaraţii atribuite lui Kim Yong Chol, despre care mulţi observatori că a fost victima unei epurări în urma eşecului de la Hanoi.
Însă, la începutul lui iunie, ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun a publicat o fotografie în care Kim Yong Chol apărea cu mâinile la faţă, aşezat la cinci scaune distanţă de Kim Jong Un la un spectacol.
Această declaraţie intervine la doar câteva zile după ce Trump şi-a etalat din nou relaţia bună cu Kim. "Eu îl plac mult. El mă place mult. Ne înţelegem bine. Eu îl respect. El mă respectă".
După aceea Coreea de Nord i-a făcut un compliment prin vocea unui oficial de rang înalt nord-coreean care a declarat că Kim a salutat relaţia sa "deosebită" cu Trump.
După ce s-au insultat şi ameninţat reciproc cu un război apocaliptic în 2017, Trump şi Kim au început în 2018 o apropiere spectaculoasă, în contextul unei "destinderi" în peninsulă, marcată de un prim summit istoric, în 2018, în Singapore, între cei doi.