Piaţa de artă va înregistra vânzări cu 20-30% mai mari, în acest an

PAULA BULZAN, Arad
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 aprilie 2013

Casa de licitaţii a organizat o expoziţie în Arad.

Casa de licitaţii a organizat o expoziţie în Arad.

Reprezentanţii Casei de licitaţii Artmark au susţinut, marţi, la Arad, că se aşteaptă la o creştere a vânzărilor cu 20-30 la sută în acest an, în condiţiile în care, anual, înregistrează vânzări de 15 milioane de euro.

Prezent la Arad, Alexandru Bâldea, acţionar Artmark, a dezvăluit faptul că piaţa se artă de află într-un trend asecenent datorită perioadei de început.

"Întotdeauna se ştie că arta se valorizează treptat. În piaţa româ-neas-că de artă un asemenea adevăr are şi o valenţă aparte. Este foarte la început astfel încât creşte galopant în primii ani de instituire, de maturizare. Există şi randamente calculate, există indici ai pieţei ro-mâneşti de artă care au demons-trat că în ultimii 17 ani rata anuală de creştere este de aproape 27 la sută", a precizat Alexandru Bâldea. Aces-ta a mai adăugat că românii consumă în special artă de patrimoniu.

"Piaţa artei de patrimoniu, în acest moment, este aproape 90 la sută din totalul vânzărilor care au avut loc pe parcursul unui an. La licitaţii au avut loc vânzări de aproximativ 15 milioane de euro anul trecut, iar vânzările sunt cu 20-30 la sută în creştere pe an. Piaţa de artă contemporană îşi face, de asemenea loc, într-un procent care se dublează de la an la an, dar rămâne în continuare mic. Suntem undeva la 10 la sută", a mai spus Bâldea.

În ceea ce priveşte publicul pieţei de artă, reprezentanţii casei de licitaţii sunt de părere că acesta este "în continuare foarte divers, sunt din ce în ce mai multe persoane care cumpără artă".

Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2011 - într-o piaţă a licitaţiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la apro-ximativ 14,6 milioane euro în 2012.

Un număr de 50 de capodopere ale artei româneşti şi europene au fost expuse, în premieră la Arad, în sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ acestea putând fi admirate de public, miercuri, între orele 10.00 - 21.00.

Expoziţia prezintă în premieră capodopere semnate de cei mai apreciaţi pictori români pe piaţa de artă: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Nicolae Vermont, Octav Băncilă, dar şi Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu ş.a. Cel mai valoros tablou expus la Arad este "Primăvara (Două muze)" al lui Luchian, valoare estimativă 100.000 - 200.000 euro, tablou despre care criticii afirmă că reprezintă portretul iubitei pictorului, Cecilia Vasilescu, şi al mamei acesteia.

Operele prezentate în cadrul Expoziţiei de Artă Românească şi Europeană Importantă urmează a fi licitate la Bucureşti, în cadrul Sesiunii de licitaţii 16-18 aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb