SUPLIMENT IC&T Piaţa IT&C: Viteza scade, direcţia este corectă

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 octombrie

Piaţa IT&C: Viteza scade, direcţia este corectă
Dan Nicolaie

Piaţa IT&C din Româ­nia a cunoscut trans­formări rapide şi intense în ultimii ani, impulsionate de cerinţele digitale accelerate din timpul pandemiei şi de nevoia companiilor de a se adapta la noile realităţi tehnologice. Cu toate acestea, după o perioadă de creştere explozivă, dinamica pieţei a încetinit vizibil, iar companiile se confruntă cu noi provocări. Indicatorii economici arată un sector care îşi continuă evoluţia, însă într-un ritm mai moderat, necesitând adaptări strategice şi decizii de investiţii mai bine cumpănite.

Potrivit specialiştilor cu care am dialogat, companiile IT listate la bursă reflectă cel mai clar această schimbare de ritm. Deşi anumite sectoare au continuat să crească, majoritatea companiilor au raportat o reducere a veniturilor din servicii şi dificultăţi în menţinerea lichidităţilor. Contextul economic general, atât la nivel naţional, cât şi global, a avut un impact puternic asupra capacităţii firmelor de a se extinde şi de a inova. Aceste provocări au obligat unele companii să apeleze la împrumuturi sau la majorări de capital pentru a face faţă cerinţelor imediate. Totuşi, companiile care au investit inteligent în achiziţii strategice şi au avut o bună gestionare a lichidităţilor au reuşit să atenueze efectele negative şi chiar să menţină un nivel stabil de creştere. În acest context, vedem o piaţă prudentă, dar nu lipsită de perspective pozitive pe termen mediu şi lung.

Există şi aspecte pozitive, direcţia în care se îndreaptă piaţa IT&C este clar orientată către viitor. Adoptarea soluţiilor bazate pe inteligenţă artificială (AI) şi machine learning a devenit tot mai evidentă în rândul companiilor româneşti. Nevoia de a valorifica datele şi de a implementa soluţii avansate de tehnologie este mai mare ca oricând. Acest lucru a adus o cerere crescută nu doar pentru tehnologii de vârf, ci şi pentru securitate cibernetică, un domeniu care a devenit crucial în contextul ameninţărilor tot mai complexe. De asemenea, pandemia a forţat companiile să adopte soluţii cloud şi automatizări rapide, creând o cerere pentru tehnologiile care vor rămâne esenţiale şi în viitor. Investiţiile guvernelor şi ale companiilor în modernizarea infrastructurii digitale susţin această evoluţie, asigurând faptul că expansiunea IT&C va continua.

Un alt factor important care influenţează performanţa companiilor este piaţa muncii. Cererea pentru specialişti IT rămâne ridicată, dar deficitul de talente este o problemă majoră. Ritmul de formare a specialiştilor nu ţine pasul cu cererea din industrie. Această lipsă de resurse umane calificate limitează capacitatea companiilor de a se extinde şi de a inova rapid. În pofida incertitudinilor şi a încetinirii generale, perspectivele pe termen lung rămân pozitive. Companiile care au învăţat să gestioneze eficient resursele şi să investească strategic în infrastructură şi inovare vor reuşi să îşi consolideze poziţia pe piaţă. Adaptarea la noile realităţi economice şi capacitatea de a oferi soluţii tehnologice de ultimă generaţie vor juca un rol crucial în redresarea indus­triei şi în revenirea pe un trend de creştere consistent.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb