Obligativitatea certificării energetice a clădirilor va spori interesul publicului pentru conceptul de performanţă energetică, fapt ce va conduce la creşterea consumului de materiale de construcţii şi de instalaţii, afirmă compania Baumix, într-un comunicat. "Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să ia toate măsurile pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice la utilizatorii finali şi să-şi stabilească o ţintă naţională privind economiile de energie de minim nouă la sută pentru al nouălea an de aplicare a directivei privind performanţa energetică a clădirilor. Cu toate că această măsură nu va avea niciun efect în dinamica realizării construcţiilor noi, ea va stimula lucrările de reabilitare termică, acestea putând determina o creştere a pieţei materialelor de construcţii cu până la 20% faţă de cifrele actuale", a estimat directorul general Baumix, Augustin Russu.
În contextul dinamizării lucrărilor de reabilitare termică, cele mai cerute materiale de construcţii vor fi adezivii de polistiren, tencuielile decorative, accesoriile - elemente ale sistemului de termoizolaţie. Cererea pentru aceste materiale poate înregistra o creştere chiar şi de 20%, conform estimărilor Baumix. În funcţie de caracteristicile clădirii şi de investiţii, pierderile de energie pot fi diminuate până la pasivizarea din punct de vedere energetic, fapt ce ar putea contribui la o majorare a preţului caselor vechi cu 5 - 10 la sută.
Baumix este unul dintre cei mai importanţi producători de materiale de construcţii, prezent pe piaţa din România din 2003. Compania are la ora actuală două capacităţi de producţie, în Ploieşti şi Gherla, Cluj, cu o capacitate de producţie de 35.000 tone lunar.