Piaţa muncii din SUA arată mult mai rău decât raportările triumfaliste din ultimul an

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 august

Piaţa muncii din SUA arată mult mai rău decât raportările triumfaliste din ultimul an
Călin Rechea

Raportările lunare de la Bureau of Labor Statistics (BLS) privind piaţa muncii din SUA sunt urmărire cu interes în întreaga lume şi influenţează semnificativ dinamica burselor, mai ales în perioade de incertitudine privind evoluţia celei mai mari economii din lume.

De mai bine de un an de zile, toate raportările referitoare la crearea locurilor de muncă au depăşit aşteptările şi au fost deseori interpretate ca dovadă a succesului politicilor economice adoptate de administraţia Biden, promovate sub numele Bidenomics.

După raportările iniţiale, BLS publică două revizuiri ale datelor, care au fost negative de cele mai multe ori în 2023 şi 2024, iar anual se face o evaluare mai amplă a creării locurilor de muncă. Toate aceste revizuiri sunt, de cele mai multe ori, ignorate de presă.

Acum revizuirea anuală negativă a fost mult prea mare pentru a fi ignorată. Raportul de la BLS arată că în economia americană au fost create mult mai puţine locuri de muncă decât cele raportate iniţial pentru perioada aprilie 2023 - martie 2024. Diferenţa negativă a fost de 818 mii locuri de muncă, cea mai mare de la criza financiară globală (vezi graficul). Diferenţa negativă este şi mai mare când se adaugă diferenţele negative ale revizuirilor lunare şi ajunge la 1,18 milioane de locuri de muncă.

Pe marginea raportului de la BLS, Wall Street Journal a publicat doar o ştire scurtă, conform căreia "piaţa muncii din SUA este mai slabă decât s-a raportat iniţial", unde se mai aminteşte că reacţia pieţelor a fost temperată, în condiţiile în care aşteptările au fost deja formate de o serie de rapoarte ale unor mari bănci. Zerohedge a preluat cu câteva zile înainte un raport de la Goldman Sachs, conform căruia revizuirea negativă a numărului locurilor de muncă se poate situa între 600 de mii şi 1 milion.

Cele mai mari revizuiri negative ale locurilor muncă create s-au înregistrat pentru sectorul serviciilor profesionale (-358 de mii), ospitalitate (-150 de mii) şi industria prelucrătoare (-115 mii).

Raportările iniţiale arătau că au fost create 2,9 milioane locuri de muncă în perioada precizată, conform datelor ajustate pentru sezonalitate, în timp ce datele neajustate arătau crearea a 2,957 milioane locuri de muncă.

Dar asta nu este tot. Datele neajustate se obţin dintr-un sondaj la nivelul companiilor, însă BLS utilizează şi modelul CES Net Birth-Death, cu ajutorul căruia estimează numărul locurilor de muncă din afara eşantionului analizat, care include doar o treime din numărul total de firme din economie.

Pentru perioada aprilie 2023 - martie 2024, modelul CES Net Birth-Death a "creat" 1,365 milioane de locuri de muncă.

Ultimul raport de la BLS, pentru iulie 2024, arată crearea a 114 mii locuri de muncă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate, în timp ce datele neajustate arată o pierdere de 915 mii. Mai mult, în primele 7 luni ale anului au fost create 1,419 milioane de noi locuri de muncă, conform datelor ajustate, în timp ce datele neajustate arată doar 176 de mii de noi locuri de muncă în aceeaşi perioadă, în condiţiile în care 908 mii de locuri de muncă sunt "rezultatul" modelului CES Net Birth-Death.

Edward Dowd, fost manager de investiţii la BlackRock, subliniază că ultima revizuire a numărului locurilor de muncă create în cadrul firmelor americane are implicaţii deosebit de grave.

În primul rând, managerii companiilor au luat decizii de investiţii pe baza unor date imprecise. De asemenea, Federal Reserve a luat decizii de politică monetară pe baza unor date care nu reflectau realitatea economică, în timp ce investitorii la burse au tranzacţionate pe baza unor informaţii eronate.

Bloomberg scrie că noile date de la BLS vor alimenta îngrijorările legate de "rămânerea în urmă a Federal Reserve în ceea ce priveşte reducerea dobânzilor", în condiţiile în care aşteptările de pe piaţă arată acum o creştere a ritmului de scădere a dobânzilor de politică monetară.

Dincolo de faptul că revizuirea negativă a locurilor de muncă a "stricat" naraţiunea oficială a succesului Bidenomics, investitorii şi analiştii financiari au fost extrem de nemulţumiţi de publicarea cu întârziere a datelor faţă de ora anunţată, respectiv 10 dimineaţa pe Coasta de Est.

Mai mult, profesionalismul angajaţilor de la BLS a fost pus sub un mare semn de întrebare, în condiţiile în care o serie de bănci au obţinut datele în avans, prin telefoane directe către instituţia din cadrul Departamentului Muncii.

Cel puţin trei bănci au obţinut datele în avans, după cum se arată într-o ştire Bloomberg, în timp ce "restul Wall Street-ului a aşteptat o jumătate de oră şi a fost confuzie în birourile de tranzacţionare".

"Nu mă mir că oamenii sunt supăraţi. Toată chestiunea miroase a incompetenţă", a declarat Nancy Tengler, director executiv la Laffer Tengler Investments, pentru agenţia de ştiri.

Şi revizuirea anuală publicată recent de BLS este doar o variantă preliminară. Varianta finală va fi publicată în ianuarie 2025 şi va include detalii privind revizuirea lunară a numărului de locuri de muncă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4668
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2492
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8613
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.0863

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb