Piaţa muncii din SUA este învăluită în mister

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 6 decembrie 2022

Călin Rechea

Mark Twain a preluat de la Benjamin Disraeli dictonul "există minciuni, minciuni sfruntate şi statistici" şi l-a făcut celebru. Marele scriitor american ar fi uimit, probabil, să afle unde s-a ajuns astăzi, după mai bine de un secol de progres în statistică.

Acum datele sunt prelucrate pentru a ascunde cât mai bine realitatea şi a propovădui nenumăratele realizări ale autorităţilor, care amintesc permanent "cetăţenilor" ca trăiesc aşa de bine doar ca urmare a politicilor economice înţelepte de promovare a bunăstării pentru toţi.

O astfel de prelucrare "agresivă" pare să fi aplicată şi datelor raportate lunar de Bureau of Labor Statistics (BLS) privind piaţa muncii din Statele Unite.

Ultimul raport, pentru noiembrie 2022, arată crearea a 263 de mii de noi locuri de muncă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate din sondajul realizat la nivelul companiilor.

Aceasta este a şaptea creştere consecutivă peste aşteptări, iar rezultatul a fost amplificarea divergenţei faţă de numărul angajaţilor aşa cum este văzut de la nivelul gospodăriilor, după cum se arată într-o analiză de la Zerohedge.

Piaţa muncii din SUA este învăluită în mister

De la apariţia divergenţei, în martie 2022, numărul locurilor de muncă din sondajul de la nivelul companiilor a crescut cu 2,5%, echivalentul a 2,692 milioane de persoane, în timp ce numărul angajaţilor din sondajul de la nivelul gospodăriilor a crescut cu 0,8%, echivalentul a 12 mii de persoane.

Sondajul de la nivelul gospodăriilor mai arată o scădere cu 138 de mii a numărului angajaţilor în noiembrie 2022, după un declin de 328 de mii în luna precedentă. De ce a rămas atunci rata şomajului la 3,7%? Deoarece s-a înregistrat o scădere de 186 de mii şi a numărului persoanelor care fac parte din forţa de muncă.

Divergenţe similare au apărut şi înainte de alegerile care i-au asigurat lui Barack Obama al doilea mandat la Casa Albă şi înainte de alegerile care ar fi trebuit să asigure o victorie fără probleme pentru Hillary Clinton în faţa lui Donald Trump, conform datelor oficiale de la BLS. Niciodată nu s-au înregistrat, însă, o divergenţă aşa de mare ca acum.

Datele de la BLS mai arată o scădere cumulată de 398 de mii a numărului persoanelor angajate cu normă întreagă din martie 2022 până în noiembrie 2022, fenomen care accentuează importanţa numărului angajărilor cu norme parţiale de muncă pentru piaţa muncii din SUA, după cum subliniază analistul financiar Mike Shedlock.

Antreprenorul şi analistul financiar Karl Denninger, autorul cărţii "Leverage: How cheap money will destroy the world", a prezentat pe blogul său, Market Ticker, o scurtă analiză a raportului de la BLS sub titlul "Biroul de minciuni şi escrocherii".

Aici subliniază natura datelor obţinute în cadrul sondajului de la nivelul companiilor. Astfel, o persoană care are două locuri de muncă este contabilizată de două ori, iar noţiunea de "angajat" îşi pierde semnificaţia.

Denninger mai aduce în atenţie şi evoluţia numărului de angajaţi după gradul de educaţie. Aici s-a înregistrat o scădere masivă pentru persoanele cu educaţie superioară. Scăderea a fost a 348 de mii, în condiţiile în care 316 mii de persoane au ieşit cu totul din categoria educaţiei superioare.

Analistul american accentuează faptul că odată atins un nivel de educaţie superior, acesta nu se poate pierde decât într-un singur fel, prin deces.

Concluzia lui Denninger este că datele de la BLS sunt caracteristice perioadei incipiente a unei recesiuni semnificative.

Un aspect interesant din punct de vedere al veridicităţii datelor a observat şi Jan Hatzius, economist-şef la Goldman Sachs. Astfel, numărul locurilor de muncă nou create în noiembrie 2022 a fost determinat pe baza unui sondaj la nivelul companiilor cu o rată de participare de numai 49%, faţă de o medie de 70% - 75% a ratelor de participare din aceeaşi perioadă a anilor anteriori.

În aceste condiţii, "circa o treime din raportul BLS nu se bazează pe realitate, ci este rezultatul utilizării agresive a modelelor statistice", după cum mai scrie Zerohedge.

Din păcate, aceste date "nealiniate" cu realitatea au o influenţă majoră în formarea aşteptărilor de pe pieţe interne şi internaţionale cu privire la posibila acţiune a Federal Reserve.

Prima reacţie a cotaţiilor futures pentru principalii indici ai burselor americane arată căderi de peste 2%, cum a fost cazul indicelui Micro E-mini Nasdaq-100.

Piaţa muncii din SUA este învăluită în mister

"Veştile bune pentru economie sunt veşti rele pentru pieţe", a scris un analist financiar de la Bloomberg pe contul său de Twitter, deoarece semnalul aparent pozitiv venit de pe piaţa muncii arată că Federal Reserve poate majora în continuare dobânda de politică monetară.

Situaţia actuală de pe piaţa muncii din SUA a determinat apariţia unor prognoze deloc optimiste pentru anul viitor, dintre care se remarcă cea a lui Michael Hartnett, director de strategie la Bank of America.

În opinia lui Hartnett, "şomajul din 2023 va fi la fel de şocant pentru încrederea consumatorilor cum fost inflaţia în 2022", conform declaraţiilor preluate de MarketWatch.

Oare sunt suficiente modelele de la BLS pentru "ajustarea" unui asemenea val al şomajului, astfel încât titlurile din ziare despre perspectivele optimiste ale economiei să fie suficiente pentru stimularea unui număr tot mai mare de consumatori care se confruntă cu o pierdere cât se poate de reală a veniturilor?

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. urmaresc o emisiune pe MTV Europe chiar daca trebuie de multe ori sa ma tin de nas din cauza promovarii agresive a lgtbq , mai mult pentru ca poti vedea realitatea din SUA , alta decat cea din filme . am remarcat un lucru , ca orice distrus care pare a nu avea vreun loc de munca sau sa-l duca capul la ceva , au niste case care la noi nici nu poti visa . intrebarea este , cu ce bani ?

    1. cine e "distrus" nu are nici o casa hai sa fim seriosi, o mare parte din americani traiesc in ghetou, mobil homes, prasele puscate sau chiar homeless. cei ce au super case sunt " middle class" si cu siguranta ii duce capul destul de bine

      urmareste catfish si apoi da-ti cu parerea .am vazut cazuri dintre cei " care ii duc capul destul de bine " proaspeti iesiti din puscarie , dar cu case cu etaj .

      In SUA a fost un sistem de credit cu buletinul cum a fost la noi si au luat bani si cei saraci cu duhul

    ca toate datele mondiale...numai minciuni.

    Bine ca mint doar americanii...

    Aveam emotii cu statistica noastra, cu cea din China, Rusia....

    M-am relaxat acum. 

    1. nu obligatoriu mint!

      au lag in date; dupa 1-2 ani le revizuiesc mai bine. 

      asa fac mereu inainte de recesiuni / depresii economice = mint populatia. 

      asa a fost in 88 -89 = cerere de mariri salarii imediat in buza depresiei economice din romania; asa in 2006 asa urmeaza acum / anul urmator... cereri de cresteri salarii... sa vedem pentru cat timp se amana recesiunea si in romanica. 

      Poate dai iar bir cu fugitii prin italia cipru si grecia. 

      vedem. 

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb