Plantă unică în ţara noastră, aclimatizată la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 25 iunie 2015

Plantă unică în ţara noastră, aclimatizată la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău au reuşit să aducă, în premieră pentru ţara noastră, o plantă pe care americanii o consideră a fi cea de -a patra plantă meliferă din lume. Este efortul unei echipe de doar opt angajaţi ai instituţiei, dar şi a multor ani de cercetări şi muncă cu fonduri minime.

Lofantus Anisatus este cea mai nouă plantă aclimatizată la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău şi reprezină un succes pentru cercetătorii buzoienii, fiind, de altfel, o plantă adusă tocmai din America.

"Este o plantă condimentară aromatică, dar foarte valoroasă din punct de vedere medicinal. Este cunoscută ca o plantă antistres, antidepresivă, deci aduce multe beneficii pentru sănătatea omului", a declarat Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Specialiştii buzoieni ne-au explicat, că planta s-a adaptat cu uşurinţă condiţiilor climatice din ţara noastră fiind foarte uşor de cultivat.

Aceştia ne-au explicat: "O plantă produce sămânţa necesară pentru un hectar de cultură. Are o frunză foarte aromată şi este preferată de către albine, importanţa plantei fiind dată de faptul că are o perioadă de înflorire foarte lungă, până toamna târziu, iar acest lucru face ca, odată înfiinţată o cultură de lofantus, apicultorii să poată rămâne pe loc cu stupii, având hrana necesară pentru albine aproape pe tot parcursul anului".

De altfel, această plantă ar putea fi cultivată şi printre culturile de cereale, ca protector împotriva rozătoarelor. "Se pare că aroma acestei plante nu este îndrăgită de rozătoare, motiv pentru care aceştia sunt ţinuţi, practic, la distanţă de locul în care lophanthus anisatus este cultivată", a spus Costel Vânătoru.

Busuioc cu miros de lămâie

Printre soiurile cultivate în premieră la Staţiunea de Cercetare Legumicolă se numără şi speciile rare de busuioc, obţinute de către specialiştii buzoieni. Anul acesta, au scos pe piaţă busuiocul cu aromă de lămâie şi cel cu frunză lată special pentru salate.

"Pe lângă aroma deosebită, este un busuioc alimentar, cultivat chiar în culturi ecologice, ca tratament", a spus Costel Vânătoru.

O cerere mare venită din toată ţara îi determină pe specialiştii buzoieni să cultive, pentru sămânţă, ceapa de Buzău, dar şi soiuri noi de fasole adaptabile spaţiilor protejate. Aşa se face că inginerul Costel Vânătoru a reuşit să scoată pe piaţă soiul de fasole Maura, produs exclusiv la Buzău, care are păstăi galbene, late, fără aţe şi foarte gustoase. Toate aceste plante pot fi achiziţionate de cumpărătorii din toată ţara chiar de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mult succes cercetatorilor de la Buzau. Pentru ziarul Bursa - bravo pentru articole care promoveaza reusitele romanesti.

    1. daca nu exista pericolul de invazie si cei in cauza sau gandit si la acest aspect,atunci ii felicitam pt. succes.

      Cine s-ar fi gândit că se mai poate face ceva fără GMO, chimicale, genetică și alte lucruri testate direct pe populație.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb