PLANUL DE RESTRUCTURARE A COMPLEXULUI ENERGETIC Statul va vinde 20% din CE Oltenia până în 2026

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 3 mai 2022

Statul va vinde 20% din CE Oltenia până în 2026

Producătorul de energie va putea folosi cărbune şi în anul 2030, dacă piaţa va întâmpina dificultăţi Compania va păstra o rezervă de capacitate de 1.000 de MW în cărbune

Statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia până la 31 decembrie 2026, se arată în Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aprobat de Comisia Europeană la finele lunii ianuarie şi publicat ieri, în formă detaliată, pe site-ul Comisiei. Totodată, potrivit planului, compania va putea utiliza cărbune pentru a produce energie electrică până în finalul anului 2029, în cazul în care condiţiile de piaţă o solicită.

Pe 20 decembrie 2020, România a notificat Comisia Europeană cu privire la planul de restructurare a companiei, în februarie 2021 Comisia a început o investigaţie pe această temă, iar pe 26 ianuarie 2022 a fost aprobat planul. Este vorba despre costuri totale de restructurare de 3,937 miliarde de euro, până în 2026, din care aproape 2,66 miliarde de euro reprezintă ajutor de stat şi 1,278 miliarde de euro contribuţia CEO, a băncilor finanţatoare (inclusiv BERD) şi a investitorilor în proiectele de investiţii ale companiei de energie.

Principalele măsuri de restructurare includ renunţarea la cărbune, separarea centralei de la Craiova într-o entitate juridică distinctă (care se va asocia ulterior cu o entitate a primăriei), reducerea de personal, excelenţă operaţională şi management performant, digitalizare şi renunţarea la activele care nu sunt de bază.

În principal, compania are în vedere realizarea unor centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 de MW (gata în anul 2026), şi a unor parcuri fotovoltaice de 735 de MW (gata în 2024), care să înlocuiască actualele capacităţi pe lignit. Investiţiile în aceste noi capacităţi se ridică la circa 1,52 miliarde de euro, iar la gaze proporţia finanţată din Fondul de modernizare (bani europeni) este de 50%, în timp ce la fotovoltaice este de 70%.

Totuşi, planul prevede ca două grupuri de la Rovinari şi unul de la Turceni să rămână în rezervă de capacitate până în 2030, respectiv 2029, adică să poată utiliza cărbune pentru a produce energie în caz de nevoie. Cele trei grupuri (Rovinari 5, Rovinari 6 şi Turceni 7) au o capacitate totală de circa 1.000 de MW şi o modelare de producţie estimată de 3 TWh/an pentru aceste blocuri în perioada 2026-2030.

"În ceea ce priveşte renunţarea la lignit, autorităţile române s-au angajat să creeze o subsidiară distinctă a Complexului Energetic Oltenia («subsidiara pe lignit»), care va include şi va opera grupurile existente pe lignit şi alte active ale CE Oltenia care nu sunt incluse în planul de tranziţie la gaz sau regenerabile. Conturile subsidiarei pe lignit vor şi separate de cele ale CE Oltenia. Aceste capacităţi pe lignit vor fi reduse cu timpul, până se va renunţa de tot la ele, în conformitate cu calendarul naţional de renunţare la lignit", se arată în documentul menţionat.

La finalul perioadei de restructurare, 20% din pachetul de acţiuni deţinut de stat va fi vândut în piaţă. În prezent nu s-a stabilit prin ce modalitate va fi vândut acest pachet, dacă va fi pe bursă sau nu, dar regulile europene precizează că astfel de pachete sunt oferite în condiţii "competitive".

Complexul Energetic Oltenia este deţinut de statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 78,5%, şi de Fondul Proprietatea, 21,5%. De notat de asemenea că societatea s-a angajat să realizeze două majorări de capital în perioada următoare, una cu terenuri care va duce la diluarea participaţiei FP (care acordă o valoare zero deţinerii sale la CEO) şi una cu cash prin care capitalul social al companiei se va majora cu aproximativ 226 de milioane de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb