PLASAMENTE ALTERNATIVE Sosirea lui Ghenie

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 august 2020

Adrian Ghenie. The Fake Rothko

Adrian Ghenie. The Fake Rothko


Marius Tiţa

Cel mai celebru pictor român al momentului, legendar de­ja, este Adrian Ghenie, fără îndoială. De curând, la 13 august, a împlinit 43 de ani. Este încă un artist tânăr, următoarea categorie fiind maturitatea. La această vârstă, un artist este copil încă, mai este capabil de multă imaginaţie, de entuziasm şi exuberanţă, oricât de grea i-a fost viaţa şi creaţia. La bărbaţii obişnuiţi, adică superbi, cică maturitatea vine la fix 54 de ani dar, din proprie şi recentă experienţă, pot spune că nu simţi nimic. Sau, poate că tocmai asta este, nu simţi nimic. Te trezeşti doar că devii scep­tic, leneş nu, că eram deja, mai contemplativ şi sunt posibile chiar momente de logică.

Deşi este de mare ispravă participarea sa, din partea României, la Bienala de la Veneţia, unde a prezentat una dintre cele mai bune simeze văzute vreodată în pavilionul nostru, pictorul Adrian Ghenie este cunoscut şi recunoscut mai ales pentru preţurile de milioane cu care s-au vândut lucrările lui la licitaţii de renume, organizate de case celebre, în momente antologice. Cel mai mare preţ al său a fost de 7,109 milioane de lire sterline, la care se adaugă, desigur, tot felul de taxe şi comisioane. Adică nota finală de plată s-ar duce spre 10 milioane de euro. Vânzarea a avut loc în 2016, la Londra, la casa Christie's, o şedinţă "Post-War & Contemporary Art Evening". Se ştie deja, este vorba de "Nickelodeon", două pânze de 238 pe 204, una în continuarea celeilalte, în care vedem cel puţin 8 persoane hieratice, parcă într-un tunel al timpului, fantomatice, într-o lume abulică, de sfârşit de comunism. Este pedala pe care se apasă, este, de fapt, formula cu care a fost lansat pe piaţă artistul, comunismul venind să înlocuiască fascismul în angoasa artei occidentale, mai ales prin mărturia celor care au trăit aceste sinistre experienţe social-politice.

Ne întrebăm, desigur, ce a mai făcut Ghenie în ultimul timp, a mai vândut ceva sau vremea milioanelor a trecut, odată cu anii, ca o modă? Nu de alta, dar sunt atâţia artişti dispuşi să se lase inspiraţi până la dependenţă de maniera sa de lucru, văzută ca formulă a succesului consistent şi garantat. Deci, cum a petrecut Adrian Ghenie aceste prime luni de COVID?

La 11 februarie, înainte să se declanşeze lockdown-urile în întreaga lume, o pictură de Adrian Ghenie a apărut în deplina sa splendoare, la casa Christie's, şi a luat o notă de 4.184.500 lire sterline. La care se adaugă, desigur. Lucrarea de milioane este o pictură pe pânză de 2,10 metri pe 1,65, cu un personaj de anii '40-'50 din secolul, iată, trecut, într-un peisaj de un exotism desuet, cu o valiză galbenă de vilegiaturist, contrastant, în haina sa cu guler de blană, cu peisajul tropical în care tocmai a aterizat. Este Mengele, auschwitzianul, sinistrul medic nazist, scăpat în America de Sud, continentul exoticului prin definiţie. Este ca o reclamă la turismul în iad, grea, apăsătoare, în care culorile vii sunt stridente iar cele sumbre sunt ameninţătoare. Efectul este excepţional, în linia lui Ghenie, conturând o operă de succes pe care mulţi se mulţumesc să o vadă doar prin prisma cifrelor şi a valutelor. Titlul este simplu, clar, "The Arrival", adică "Sosirea", criminalul nazist apărând şi în alte tratări ale pictorului român, aceasta însă fiind una acuzatoare, care ne trimite direct în anii postbelici în care teribilele stafii ale trecutului se împleteau cu speranţele viitorului. Cam cum a fost la noi, după Revoluţie.

Vânzarea acestei picturi s-a petrecut la o licitaţie londoneză, una de seară, de artă contemporană. Şi când spunem seară, adică "evening", înseamnă partea de sus a evenimentului, care are şi o vânzare "day". Întâlnirea din 11 februarie 2020, de la Londra, a însemnat un total de 92 de milioane de lire sterline, obţinut pentru 46 de loturi. Sub pragul stabilit de Adrian Ghenie, de 4 milioane de lire sterline, s-au vândut lucrări de Banksy, Gerhard Richter, chiar şi Roy Liechtenstein sau Jean Dubuffet, Lucio Fontana, Maurizio Cattelan, autorul bananei lipite cu bandă adezivă, acum cu o lucrare foarte bună. Mai mari, preţurile au fost pentru piese de Yves Klein, Sigmar Polke sau Francis Bacon, inspirator pentru pictorul român. Desigur, preţul cel mare a fost de 23 de milioane de lire sterline şi a fost decontat pentru o lucrare pătrată de David Hockney.

Acum vom sări şi în timp, şi în spaţiu, şi ajungem la Hong Kong, la 10 iulie 2020, la licitaţia "Modern and Contemporary Art Evening Sale", organizată acolo de Christie's, care a reuşit un total de 67 de milioane de euro, pentru 43 de oferte. La poziţia 135, de fapt a 34-a, aflăm o pictură de Adrian Ghenie care a fost licitată cu 33.725.000 HKD, adică dolari hongkonghezi. La cursul de astăzi, suma totală este de 3,685 de milioane de euro, un preţ de milioane şi de palmares pentru pictorul român Adrian Ghenie, realizat undeva foarte departe de România, de Berlin şi chiar de Cluj.

"On the Road to Tarascon 2" este o pictură mare, 2,1 metri pe 1,6, face parte din seria dedicată lui Van Gogh, care a adus multe milioane în dreptul lui, şi se inspiră declarativ din "Pictorul pe drumul spre Tarascon", din 1888. Mai importantă este această lucrare, însă, pentru Francis Bacon, artistul care inspiră tot mai mult proiectul Adrian Ghenie, fiind la baza opţiunii sale stilistice, prin anii '50 ai secolului trecut, alături de alte influenţe şi experienţe.

Atmosfera devine şi mai grea când aflăm că pictura lui Van Gogh, "Pictorul pe drumul spre Tarascon", nu mai există, nu a mai văzut-o nici Ghenie, dar nici Bacon, pentru că a dispărut în al Doilea Război Mondial. Se ştie că ar fi ars odată cu Muzeul Kaiser-Friedrich din Magdeburg, bombardat de Aliaţi, dar figurează şi pe lista faimoşilor Monuments Men, cei care au recuperat lucrările furate de nazişti, ei considerând că această pictură de Van Gogh a dispărut din depozitul alcătuit de germani în minele de sare de la Stassfurt. Iată cum, o pictură dispărută, de mult nevăzută, a influenţat radical arta unor pictori importanţi şi, odată cu ei, arta mondială. Ca să nu mai vorbim de piaţa de artă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cronica superba! Felicitari, Marius Tita!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb