"Platforma Crimeea", o nouă mănuşă aruncată Federaţiei Ruse

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 24 august 2021

"Platforma Crimeea", o nouă mănuşă aruncată Federaţiei Ruse

Ucraina a obţinut, ieri, odată cu lansarea Platformei Crimeea, sprijinul internaţional în vederea recuperării peninsulei Crimeea anexată ilegal, în 2014, de Federaţia Rusă. Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina. Ceea ce a fost numit drept un nonsens de către autorităţile de la Kremlin, a fost de fapt un eveniment la care au participat 14 şefi de state şi de guverne, dintr-un total de 44 de delegaţii internaţionale, inclusiv oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene, printre care s-a numărat şi Charles Michel, preşedintele Consilului European, precum şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Din partea ţării noastre, la evenimentul internaţional de la Kiev au participat premierul Florin Cîţu şi Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe.

"România aderă la Platforma Internaţională Crimeea. După cum ştiţi, România a fost şi va continua să fie un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În acelaşi timp, România rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă. România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice. (...) Suntem extrem de conştienţi de provocările şi ameninţările actuale la adresa valorilor noastre şi a stabilităţii şi securităţii regionale din regiunea Mării Negre: summitul de astăzi este o dovadă clară. Aceste provocări pot fi depăşite doar prin acţiuni ferme şi consecvente, prin consolidarea rezistenţei noastre şi întărirea cooperării. Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democraţiilor noastre, prin susţinerea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean, prin asigurarea funcţionării corespunzătoare a instituţiilor publice şi a statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate şi să încurajăm dialogul şi cooperarea. România a depus eforturi consistente pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă şi reciproc avantajoasă cu Ucraina", a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat că Uniunea Europeană nu recunoaşte "anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi a Sevastopolului" şi că aceasta va rămâne fermă "în faţa oricărei violări a dreptului internaţional".

"Crimeea este Ucraina. Sunt bucuros să particip, alături de voi, la primul summit al Platformei Crimeea în ajunul celebrării a 30 de ani de la proclamarea independenţei. Independenţă înseamnă suveranitate, integritate teritorială în limitele graniţelor recunoscute la nivel internaţional", a transmis Charles Michel, care a amintit de sancţiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Federaţiei Ruse ca urmare a "anexării ilegale a Peninsulei Crimeea", gest pe care l-a calificat drept "un afront la adresa ordinii internaţionale".

"Astfel de acţiuni ilegale au şi vor continua să aibă un cost greu de suportat: măsurile restrictive impuse de UE şi consolidate în mod regulat începând cu 2014 demonstrează clar acest lucru. Aceste măsuri sunt completate de orientări cuprinzătoare care restricţionează activităţile UE în peninsulă: scopul nostru este să ne asigurăm că anexarea ilegală nu va fi în niciun fel legitimată. După cum ştiţi, UE a instituit, de asemenea, măsuri de atenuare a consecinţelor anexării pentru Ucraina, cu accent pe regiunile ucrainene adiacente Crimeei. Acestea fac parte din sprijinul fără precedent pe care îl acordăm Ucrainei în general şi în contextul ambiţiosului nostru acord de asociere: din 2014, UE a alocat ţării dumneavoastră peste 16 miliarde de euro", a mai explicat preşedintele Consiliului European.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a afirmat: "NATO se situează ferm de partea Ucrainei în acest litigiu. NATO condamnă ferm şi nu va recunoaşte anexarea ilegitimă şi ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă. Crimeea este teritoriu al Ucrainei şi solicităm Federaţiei Ruse să returneze controlul Peninsulei Crimeea către autorităţile de la Kiev".

Prezentă la evenimentul de la Kiev, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova a spus: "Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Moldova a fost şi va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. (...) Ca ţară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declaraţia universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă şi alte documente fundamentale ale dreptului internaţional este o ameninţare la adresa securităţii tuturor. Ordinea internaţională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forţei, este singura bază pe care poate fi construită o regiune paşnică şi prosperă, în interesul tuturor. (...) Nu putem permite ca nemulţumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forţei şi nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toţii trebuie să revenim la soluţionarea paşnică şi politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună ameninţările la adresa securităţii regionale. Cu toţii trebuie să trasăm o cale diferită - una constructivă şi durabilă", a spus Maia Sandu.

La finalul întâlnirii, participanţii au adoptat o declaraţie comună în care condamnă acţiunile Federaţiei Ruse în Peninsula Crimeea precum şi militarizarea acestei zone şi instituie Platforma Crimeea ca singurul mijloc instituţional de negociere cu autorităţile de la Kremlin pentru rezolvarea paşnică a acestui conflict şi returnarea zonei către autorităţile de la Kiev.

Amintim că harta Europei a fost modificată în luna martie 2014, când preşedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devenea parte a Rusiei, la finalul unui discurs de o oră. Conflictul dintre trupele ucrainene şi combatanţii susţinuţi de Rusia s-a soldat până în prezent cu peste 13.000 de morţi.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare adica un mecanism de spart bani aiurea si de luat fata cretinilor.

    Poa' sa faca masonii si globalistii astia, toate Platformele din Lume, caci Crimeea va ramane intotdeauna a Rusiei, asa cum a fost si de-a lungul Istoriei! Problema va fi pt noi, romanii, caci slugoii nostri tradatori, prin actiunile lor de slugi demente, ne baga practic in gura Ursului si nimeni nu va interveni pt noi!

    1. Pai tocmai asta e, ca nu prea a fost ruseasca ... au luat-o tot cu japca sovieticii (când a intrat in USSR se chema Rep. Socialista Autonoma Sovietica Crimea, deci era văzuta ca independenta, de altfel in razboiul civil a fost anti-bolsevica, bastion al "albilor"). Si oricum Ukraina ca tara e mentionata mult inaintea Rusiei, deci nu au ce sa ia "inapoi", cand a cedat-o Hruscev oricum nu era a lor, era furata deja ... dar trolii rusi comentează aiurea ca întotdeauna. Sau poate e doar un roman prost, fara carte, educat in epoca de "aur".

      Scrii numai tampenii si mai faci si pe altul de buna credinta, troll , pt ca, Crimeea de cand a intrat in componenta Rusiei in urma razboiului ruso-turc din 1768-1774, a ramas acolo pana la donarea abuziva a ucrainianului Hrusciov catre Ucraina! Pana la urma, mai bine "troll", decat un "troller plin de rahat" ca tine!

      Ai dreptate.In plus,se baga toti prostii(in frunte cu aurescu)sa apere Ucraina de parca pe ei i-a durut la basca de noi de-a lungul timpului.Din contra,si-au aratat muschii cand erau pe val.Noi trebuie sa ne vedem de grijile noastre,cainele moare de drum lung iar prostul de grija altuia!

    stimati platformisti, stimate imbecil Catu, stimate super imbecil Aurescu (parca te-ai judecat cu Ucraina pentru platforma Insulei Serpilor; la Haga) Crimea a fost cucerita de la Otomani nu de Ucraina ci de Rusia. Ce a impartit apoi Stalin e o mare gogomanie. Dar poate ar fi trebuit sa cereti de la pretinii vostri si Bucovina de Nord si judetele din sudul Moldovei. L-ati gasi pe cretinoidul Michel. Mare sprijin. Adunatura de idioti analfabeti. Cum a ramas cu Canalul Bastroe ?????

    1. Eu imi doresc ca la anul platforma asta sa se numeasca Crimeea, Basarabia si Bucovina de Nord!!!

      nebunule! urla patriotismul in tine!

      Si ce daca e patriot?Sustinem cauza ucrainienilor in loc sa sustinem cauza noastra.Este cumva un defect sa fii patriot sau este un defect sa nu fii(dar sa fii prost,asa ca tine)?

      Excelenta remarca, sustin si eu!

    România nu da doi bani pe sute de mii de romani din Ucraina cărora statul xenofob ucrainian le neaga existenta și identitatea națională, însă pe România o doare de Crimeea. Sa fie clar pentru vecie Crimeea este teritoriu rusesc. Rusia

    1. Asa este, Crimeea a fost cucerita de Ecaterina cea Mare de la turci, nu de Ucraina

    si ar trebui sa tremure putin? ca nu e clar.....

    1. Putin tremura doar daca are Parkinson sau de frig

    Ati avea credibilitate, daca statul roman ar lua pozitie fata de politica de deznationalizare a romanilor din Bucovina, tinutul Herta si Maramuresul de nord. Dar asa, nu doar ca nu aveti credibilitate, ci actionati impotriva intereselor romanesti.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb