PMB:  "RADET a iniţiat acţiunea de obţinere a unui preţ corect al gigacaloriei în Bucureşti"

Andrei Stan
Companii #Energie / 26 mai 2016

La iniţiativa Primăriei Municipiului Bucureşti, RADET a iniţiat acţiunea de obţinere a unui preţ corect al gigacaloriei în Capitală, potrivit unui comunicat al PMB remis redacţiei.

"În prezent, modalitatea de stabilire a costului unei gigacalorii şi de distribuire a costurilor între cele două forme de energie obţinute prin cogenerare (electrică şi termică) este incorectă şi avantajează în mod nelegal şi netemeinic energia electrică. Mecanismul de determinare a preţurilor la energia termică şi electrică în cogenerare, stabilit de ANRE, încalcă cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea preţului energiei termice şi a bonusului prevăzut de schema de sprijin de promovare a cogenerării de înaltă eficienţă în România", se arată în comunicat.

Primăria precizează că metodologiile relevă existenţa unei subvenţii încrucişate între energia electrică şi energia termică, încălcându-se astfel prevederile legale care interzic subvenţia încrucişată.

"Adică, dacă eu produc energie termică mai ieftin, preţul să reflecte consumul real pentru producerea acestei forme de energie. Pentru că în acest moment preţul este stabilit ca şi cum aş produce doar energie termică, nu şi electrică. Sistemul de cogenerare a fost făcut să reducă preţul energiei termice. De ce avem un sistem performant dacă preţul energiei termice creşte constant?", afirmă Andreea Miu, membru în CA al RADET.

Prevederile atacate din cuprinsul HG 1215/ 2009 încalcă dreptul legal aplicabil pentru stabilirea/ ajustarea preţului energiei termice şi a bonusului prevăzut de schema de sprijin de promovare a cogenerării de înaltă eficienţă, se arată în comunicat.

"În cazul în care se admit acţiunile formulate de RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti, preţul final plătit de către consumator ar fi mai mic şi ar exista fonduri pentru realizarea de investiţii atât de necesare întreţinerii sistemului de termoficare, vechi de peste 60 de ani. Ordinele contestate au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET şi ELCEN. De asemenea, sunt încălcate numeroase principii: cel al transparenţei preţurilor şi costurilor utilizate în stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilităţii preţului pentru consumatori, al protejării interesului public şi cel al protecţiei consumatorilor", se mai arată în comunicat.

Obiectul dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată îl constituie: ordinele naţionale şi deciziile pentru producător, metodologiile de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energie electrică şi termică produsă în cogenerare, Hotărârea de Guvern privind stabilirea criteriilor şi condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb