PNL A RENUNŢAT LA FLORIN CÎŢU Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohannis

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2021

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohannis

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale în guvernele Orban şi Cîţu, este noul premier desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a închega o majoritate parlamentară care să voteze viitorul guvern. Nominalizarea generalului în rezervă Nicolae Ciucă de către PNL la consultarea cu preşedintele Iohannis reprezintă practic renunţarea la poziţia de forţă pe care noul şef al partidului, Florin Cîţu, s-a situat timp de peste o lună şi jumătate, perioadă în care acesta nu a vrut să renunţe la funcţia de prim-ministru.

"Acum criza politică trebuie să se încheie! Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă şi pe români! Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care ţin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil.

Avem criza pandemică, avem o situaţie dramatică în spitalele din România, iarna bate la uşă, preţurile la energie cresc şi chiar soluţii pentru aceste chestiuni, dar este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluţiile pe care le-am gândit. În acest sens, am fost foarte mulţumit şi bucuros că Partidul Naţional Liberal a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana domnului Nicolae Ciucă. Analizând întreaga situaţie, discuţiile şi trăgând concluziile care se impun, am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul consultărilor pe care le-a avut, ieri, cu partidele politice parlamentare.

"Am înţeles încredinţarea acestui mandat ca pe un gest gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a depăşi situaţia de criză, astfel încât cetăţenii să poată beneficia de tot ce poate un guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile şi acţiunile pe care le întreprinde. În acest sens, vom negocia cu toate forţele responsabile, astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reuşim să alcătuim guvernul şi de asemenea să negociem cu toate forţele responsabile astfel încât guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament", a spus Nicolae Ciucă, imediat după desemnarea sa de preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul interimar Florin Cîţu, preşedintele PNL, cel care a contribuit, prin inflexibilitatea sa, la criza politică actuală, a afirmat că nominalizarea lui Nicolae Ciucă a fost făcută de el pentru "a debloca această criză politică".

Nominalizarea lui Ciucă - surpriză pentru foştii parteneri de coaliţie

Nominalizarea de către PNL a generalului Nicolae Ciucă şi desemnarea acestuia ca premier însărcinat cu formarea guvernului de către preşedintele Klaus Iohannis i-a luat prin surprindere pe foştii parteneri ai liberalilor din coaliţia de guvernare constituită în decembrie 2020.

Dacian Cioloş, preşedintele USR, a declarat că partidul pe care îl conduce nu intenţionează să susţină un guvern minoritar "care are susţinerea PSD". Din punctul său de vedere, ar putea fi format foarte rapid un guvern PNL-USR-UDMR, însă "decizia este la PNL".

"Vom încerca să convingem PNL să mergem pe soluţia unui guvern majoritar, de coaliţie. USR nu intenţionează să susţină un guvern minoritar care are deja susţinerea PSD-ului. Noi am venit deja cu un program de guvernare, România are nevoie de decizii ferme în perioada următoare, de folosirea banilor europeni, şi lucrurile astea trebuie asumate de un guvern care vrea să modernizeze România. Am putea avea rapid un guvern PNL-USR-UDMR dar repet, decizia este la PNL, şi este o decizie pe care şi-o vor asuma. În aceste condiţii, dacă USR nu este la guvernare, evident că este în opoziţie", a spus Dacian Cioloş.

Întrebat dacă USR va vota Guvernul Ciucă, liderul USR a răspuns: "Nu ştim ce să votăm deocamdată. Există intenţia de a forma un guvern minoritar, nu ştim care e lista, dar nu mai contează cum va vota USR, dacă PNL a anunţat deja că are susţinere în Parlament. Pare să existe deja o înţelegere între PNL şi PSD, cu care se simt confortabil şi unii şi ceilalţi, nu se mai pune problema unei susţineri USR".

La rândul său, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR a afirmat că are o reţinere faţă de ocuparea funcţiei de prim-ministru de către un fost militar.

"Nicolae Ciucă este un militar excepţional (...) poate este singurul militar care a muncit şi a lucrat în teatre de război, a condus trupe în teatre de război şi respect pentru orice militar din acest punct de vedere. (...) Pe palierul politic e o problemă. (...) Nu este foarte uzual, în ultimii 50-60 de ani, în ţările democratice, niciun fost militar în retragere nu a condus guverne. Sigur, putem găsi exemplul Charles de Gaulle sau exemplul Eisenhower, dar erau alte vremuri. Din acest punct de vedere avem o oarecare reţinere, dar înţelegem dorinţa de a căuta o soluţie rapidă, o soluţie pe termen nu foarte lung. (...) Suntem deschişi la dialog", a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că UDMR va discuta cu PNL şi cu Nicolae Ciucă şi că speră ca săptămâna viitoare să avem un guvern cu drepturi depline.

PSD - circumspect, AUR - pregătită de suspendarea lui Iohannis

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a afirmat că, prin nominalizarea lui Nicolae Ciucă de către PNL şi prin desemnarea acestuia de preşedintele Klaus Iohannis, este îndeplinită condiţia pusă de USR pentru a reveni la guvernare: fără Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru.

De aceea, liderul PSD consideră că "se doreşte o conturare din nou a unui guvern de dreapta".

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă PSD va avea discuţii cu premierul desemnat şi cu liderii PNL pentru susţinerea unui Guvern minoritar, Marcel Ciolacu a spus:

"Eu cred că PNL nu are opţiuni, fiindcă PNL are o decizie că nu discută cu PSD. Aşa ştiu eu. Nu cred că liderii PNL încalcă statutul ca să vorbească cu noi. (...) Conform spiritului Constituţiei, PSD a câştigat alegerile şi atunci PSD nu poate face parte dintr-un Guvern cu largă majoritate fără să aibă prim-ministrul desemnat din partea PSD".

El a precizat că, potrivit Constituţiei şi cutumelor, în acest moment, PSD nu poate să aibă o discuţie decât cu prim-ministrul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis.

George Simion, copreşedintele celuilalt partid de opoziţie, Alianţa pentru Unirea Românilor, a declarat că senatorii şi deputaţii formaţiunii politice din care face parte nu îl vor susţine pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru, menţionând că, dacă nu se va obţine o majoritate în Parlament pentru acesta, AUR va iniţia procedurile de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.

"Nu o să susţinem varianta Nicolae Ciucă - premier, Marcel Ciolacu - preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Florin Cîţu - preşedinte al Senatului. Asta se vehiculează. Eu sper ca PSD să nu marşeze la această variantă, să nu facă blat cu Klaus Iohannis (...). Dacă nu va obţine o majoritate pentru Nicolae Ciucă, noi o să iniţiem procedurile de suspendare. Acum, mingea este la PSD" a precizat George Simion.

Surse din cadrul PNL au declarat pentru mass-media că Nicolae Ciucă va finaliza astăzi lista viitorului Guvern pe care o va trimite, împreună cu programul de guvernare, Parlamentului. Sursele citate nu exclud ca marţi sau cel mai târziu miercuri să avem un nou guvern cu puteri depline, dacă formula de guvernare propusă de Nicolae Ciucă va trece de votul Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Deja și Ciucă e istorie ! Primul pas pe care trebuia sa-l facă si nu l-a facut ,era să anunțe refacerea coaliției cu USR pentru a avea susținere parlamentară pe termen lung !

    Liberalii ,înfipți în funcții, cu soții, frați, amante nu vor să împartă nimic! Îi va costa scump!

    Partidul ăsta trebuie să dispară, iar Iohannis sa-i urmeze! 

    1. Bine zis.Generalul,nu este propunerea PNL,a fost inpus de presedinte,ei,PNL,s-au dus cu o propunere si s-au itors cu un candidat.In sfarsit,Presedintele a constentizat ca in PNL nu gaseste o persoana capabila sa conduca un guvern.Si-a calacat pe inima , dar,nu a avut alta alternativa.Latul se stangea in jurul gatului lui.Biata tara.

      Presedintele a constientizat ca in el nu gaseste o persoana capabila de a fi presedinte!

    Totuși, limitat în gândire este Iohannis, nu mai vorbesc ce catastrofă politică este! El este,prin dificultatea comunicării și aroganța comportamentului un om izolat !

    Mă nedumireste si un alt aspect: izolarea de proprii părinți! L-ati văzut vreodată cu ei ? Inadmisibil să nu avem si 2 minute la TV cu familia lor lărgită râzând fericiți! Sau îl izolează soția? N-are suflet? Într-un spital a intrat? Dau merge doar la Grivco? 

    Din pacate...suntem in cxxxo rau de tot! Niciodata nu am fost intr-o situatie atat de dezastruasa...incerc sa-mi dau seama de ce am ajuns aici? nu avem oameni politici si daca ma gandesc bine nici macar manageri de calitate...

    DRAGA CITITOR DE LA NR 2 CARE NU ȘTII ADEVĂRUL. DE CE CREZI CA NU L VEZI PE IOHANES CU PĂRINȚII. MASA LA PRINS CIND II SUGEA PULA LA TACSU. EA O CREZUT CA ARE VREO AMANTA. DAR DE UNDE. LA URMĂRIT PINA LA PRINS ÎN FAPT. DE CE NU SE DUCE ÎN GERMANIA SA I VADĂ. MASA IA PUS INTERDICȚIE. EL NU SE POATE ABȚINE CIND ESTE SINGUR CU TACSU II SUGE PULA. ÎN GERMANIA ESTE NORMAL SUNT BLESTEMAȚI DE DUMNEZEU PENTRU AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL PENTRU CRIMELE COMISE DE HITLERISTI. IAR CU STAFIA, ZBIRCITA, PROSTITUATA, CURVO, MUISTA, ȚIGANCĂ, LEPADATURO DE CARMEN ESTE O ÎNȚELEGERILE SE LA ÎNCEPUT. EA ÎL ACOPERĂ DE FORMA CA EL II PLAC FEMEILE. ÎN 8 ANI DE ZILE DE CITE ORI LAI VĂZUT CU EA SA U FEMEI PE LINGĂ EL. TU ÎNȚELEGE ADEVĂRUL EL NU A SUPT TIȚA LUI MASA CIT IA SUPT PULA LUI TACSU. CINE A PROMOVAT L. G. B.T.ISMUL ÎN ROMANIA EL ÎMPREUNĂ CU GAY DE LA BRUXELLES CARE LE SUGE PULELE ȘI LA PUS PRESEDINTE

    CIUCOFLENDERII .ULTIMA SOLUȚIE .... ÎNCĂ O ....

    A ochit bine : a pus ,, BĂRBAT " la capătul puștii ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb