PNL cere dezvoltarea asigurărilor private

Valentin Busuioc
Bănci-Asigurări / 26 martie 2015

PNL cere dezvoltarea asigurărilor private, considerând acesta un deziderat acceptat la nivelul întregului spectru politic (în special în contextul discuţiilor pe marginea noului Cod Fiscal), ce, odată realizat, va avea "efecte reale asupra economiei şi sustenabilităţii sistemelor sociale", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Una dintre cele mai importante propuneri făcute la dezbaterea publică organizată azi de PNL s-a referit la creşterea limitei actuale de deductibilitate pentru asigurările de sănătate de la 650 euro/an la 800 euro/an.

În deschiderea dezbaterii publice "Măsuri concrete pentru construcţia reală a sistemului de asigurări private de sănătate şi de viaţă", liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a declarat: "În toate societăţile capitaliste, asigurările sunt un instrument de bază care le permite oamenilor să economisească şi să aibă posibilitatea de a beneficia de un venit într-o situaţie critică. Din păcate, în România, piaţa asigurărilor este într-un moment de stagnare şi este evident că nu a existat în ultima perioadă (de prin 2008-2009) un interes al instituţiilor statului pentru a asigura dezvoltarea acestei pieţe. În acest sens, cel mai important este, în primul rând, să îi convingi pe oameni să îşi facă asigurări, iar în al doilea rând este importantă stabilirea unui set de politici fiscale sau financiare sau de altă natură care încurajeze cetăţeanul sau firmele să apeleze la diversele tipuri de asigurări".

La rândul său, Vasile Barbu (preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru protecţia pacienţilor) a afirmat: "Asigurările private de sănătate sunt esenţiale în condiţiile în care pacienţii nu beneficiază de protejarea riscului financiar în caz de boală".

Participanţii la dezbatere au subliniat că dezvoltarea pieţei de asigurări private de sănătate şi de viaţă ar atrage resurse financiare private în sistemul public, care pot contribui la îmbunătăţirea eficienţei şi a sustenabilităţii sistemului de sănătate.

Printre alte avantaje, au fost enumerate diminuarea presiunii asupra sistemului public de sănătate şi încurajarea responsabilizării individuale şi a comportamentului voluntar de protecţie.

Astfel, Virgil Soncutean, director general adjunct al Allianz Ţiriac, a relatat: "O piaţă de asigurări private de sănătate şi de viaţă solidă asigură un impact pozitiv în calitatea vieţii din perspectiva consumatorului, pentru că încurajează un comportament responsabil de economisire în vederea unei protecţii financiare pentru situaţii neprevăzute. Din perspectiva bugetului de stat, va creşte presiunea, având în vedere dinamica demografică. Adoptarea unor măsuri fiscale ar putea contribui la deblocarea pieţei de asigurări, cu impact pozitiv asupra vieţii consumatorilor şi care să dea un răspuns la presiunea bugetului social în a finanţa o astfel de soluţie".

Totodată, Radu Păun, inspector la Consiliul Concurenţei, a spus că instituţia din care face parte recomandă "să se analizeze oportunitatea acordării de stimulente fiscale persoanelor fizice şi juridice, pentru a se impulsiona sistemul de asigurări de viaţă".

În opinia vorbitorilor, sprijinirea asigurărilor private este necesară pentru că: resursele bugetare sunt insuficiente pentru finanţarea sistemului de sănătate; subvenţionarea sistemului de asigurări sociale produce un mare deficit bugetar, iar scenariile de evoluţie demografică accentuează presiunea asupra bugetului; resursele financiare încă limitate de care dispun românii îi determină să aloce bugetul disponibil mai degrabă către obiective imediate şi urgente; asigurările private sunt dificil de asimilat de un public încă obişnuit cu "externalizarea" către stat a responsabilităţii pentru propriul viitor.

Conform prevederilor actuale ale Codului Fiscal, cheltuielile cu asigurările voluntare de sănătate au deductibilitate limitată şi se aplică numai pentru asigurările facultative de sănătate oferite de angajatori propriilor salariaţi şi pentru liberii profesionişti, în limita echivalentului în lei a 250 euro/an/angajat, nu şi pentru cele plătite individual de către angajat, fiind considerate avantaje de natură salarială şi supuse impozitului pe venit.

Potrivit propunerii noului Cod Fiscal, deductibilităţile pentru asigurările private de sănătate au fost doar comasate cu deductibilităţile pentru pensii facultative (care în prezent sunt de 400 euro) în limita echivalentului în lei a 650 euro anual pentru fiecare persoană, aplicându-se, însă, şi veniturile din salarii.

În prezent, nu există niciun fel de deduceri fiscale pentru asigurările de viaţă, nici în actualul Cod Fiscal, nici în cel aflat în dezbatere publică. De aceea, participanţii la dezbatere au convenit că este necesară şi introducerea de deductibilităţi fiscale de 400 euro/an pentru asigurările de viaţă cu componenta de protecţie, fără valoare de răscumparare şi care sunt încheiate pentru o perioadă de minimum 10 ani, atât la angajator, cât şi la angajat.

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi (fost preşedinte al CNAS) a declarat: "Finanţarea sistemului de sănătate din România este deficitară. Avem nevoie de o mai eficientă şi corectă gestionare a banilor deja existenţi. Dar o creştere substanţială a calităţii serviciilor de sănătate şi a accesului pacienţilor nu se poate face fără o creştere a finanţării. Dincolo de sprijinul de la bugetul de stat, cea mai importantă soluţie este cea a asigurărilor private de sănătate. Pentru aceasta, este esenţial să existe deductibilităţi fiscale care să facă atractive asigurările private, precum şi o stabilire clară şi onestă a serviciilor pe care şi le permite să le acopere sistemul de asigurări de stat obligatorii. Asigurările private vor aduce astfel mai mulţi bani pentru sănătate, vor creşte calitatea serviciilor şi vor controla mai bine costurile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb