PNL DESPRE RESPINGEREA PUZ-URILOR: "Bucureştiului i se refuză şansa unei dezvoltări urbanistice unitare şi moderne"

Andrei Stan
Politică / 30 decembrie 2015

Consilierii PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) susţin că respingerea planurilor urbanistice zonale aferente Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) înseamnă o şansă refuzată Capitalei de a avea o dezvoltare urbanistică "unitară şi modernă" şi consideră că acest lucru se întâmplă deoarece unii consilieri generali de la alte partide "au ales să pună jocul politic în faţa interesului bucureştenilor", se arată într-un comunicat de presă al PNL remis redacţiei.

"Bucureştiului şi centrului istoric li s-a răpit şansa emancipării urbanistice şi a unei dezvoltări demne de o capitală europeană. Se poate rata în acest fel obţinerea de fonduri europene şi investiţii de peste 300 milioane de euro. Nu în ultimul rând, se ratează realizarea unei infrastructuri turistice moderne şi a unei zone de agrement şi promenadă pentru bucureşteni", precizează sursa citată.

Liberalii spun că, în urmă cu trei ani, PIDU beneficia de o largă majoritate. "Marţi, din cauza schimbării conjuncturii politice, o parte dintre consilieri a considerat că interesele electorale primează în faţa intereselor de dezvoltare ale Bucureştiului. (...) Am constatat, astfel, cu regret, că pentru anumiţi consilieri şi pentru anumite partide cine taie panglica sau cine demarează un proiect este mai important decât proiectul în sine şi beneficiile aduse cetăţenilor", susţin consilierii PNL.

Potrivit comunicatului, toţi liberalii prezenţi la şedinţa CGMB de marţi au votat pentru aprobarea PUZ-urilor cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Bucureştiului.

Cele şase proiecte de hotărâre vizând planuri de urbanism pentru zone din Centrul Capitalei au fost respinse, marţi, în şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, votul fiind precedat de o serie de dezabateri şi luări de cuvânt, inclusiv din partea locatarilor, care au pus la îndoială oportunitatea lucrărilor în special în zona bulevardului Unirii.

Cele şase proiecte de hotărâre care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană "Zona Centrală" vizează aprobarea documentaţiei de urbanism Plan Urbanistic Zonal pentru zonele: "Piaţa Constituţiei - Antim - B-dul Unirii", "Piaţa Cantacuzino - Piaţa Lahovary", "Parc Sfinţii Apostoli - Podul Calicilor", "Parc Izvor - Pod Mihai Vodă", "Spaţiu Public Sala Palatului" şi "Rahova - Uranus - Piaţa de Flori".

Vă amintim că un scandal între autorităţi şi o parte dintre locuitorii Capitalei s-a iscat, recent, pe marginea proiectelor prin care Municipalitatea intenţionează să transforme Bucureştiul într-un oraş cu valenţe turistice, cu locuri de promenadă şi trasee pentru biciclişti, urmând să "aerisească" Bucureştiul prin construirea mai multor parcaje subterane.

Noua faţă a Bucureştiului ar urma să fie gata în circa zece ani, potrivit afirmaţiilor reprezentanţilor Primăriei, însă locuitorii din zonă şi unii specialişti sunt de părere că acest proiect nu trebuie demarat, întrucât, spun ei, ar urma să desfiinţeze spaţiul verde din zona centrală a Capitalei.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) privind zona centrală a Capitalei reprezenta strategia prin care se dorea schimbarea feţei Bucureştiului şi, totodată, o rampă de lansare a altor proiecte similare celor din cadrul PIDU.

Elaborarea acestui Plan a început în 2010, în cadrul strategiei de dezvoltare fiind propuse mai multe proiecte individuale, dintre care 60 de proiecte şi subproiecte au fost aprobate printr-o Hotărâre a Consiliului General din 2012.

Printre proiectele aspru criticate de bucureşteni s-au aflat cele care privesc refacerea perimetrului Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii.

Reprezentanţii asociaţiilor de locatari de pe acest bulevard şi-au exprimat dezacordul total faţă de realizarea planurilor primărie.

De asemenea, analistul economic Ionel Blănculescu considera că proiectul urbanistic ce vizează zona dintre Piaţa Constituţiei şi magazinul Unirea este unul "megalomanic, fără nicio bază reală". Domnia sa era de părere că acest plan al autorităţilor reprezintă "a doua mare crimă după masacrarea teilor din Iaşi, de data aceasta urmând să fie distrusă o veritabilă pădure de stejari şi tei din inima Bucureştiului".

Nu atât de vehement s-a aratat Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii "Salvaţi Bucureştiul", cunoscut pentru modul ferm în care s-a opus, în alte ocazii, derulării unor proiecte urbanistice sau de infrastructură, tocmai pentru a nu fi deteriorate anumite zone ale Capitalei. Domnia sa a declarat anterior votului de marţi din CGMB: "Am cerut o dezbatere publică la primărie, pentru că proiectul nu pare să fie un tun imobiliar, din contră, pare un proiect interesant. Şi locuitorii au dreptatea lor, însă, pentru că nu doresc să fie puşi în situaţia în care să se desfăşoare spectacole la propriile fereastre, întrucât, prin acest proiect, se va crea premiza organizării unor spectacole foarte aproape de apartamentele de locuinţe".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb