Politica şi starea de urgenţă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 8 aprilie 2020

Cornel Codiţă

Preşedintele Iohannis a anunţat intenţia de a prelungi, cu o lună, starea de urgenţă declarată pe teritoriul României. Argumentul: epidemia de coronavirus nu a atins, încă, vîrful de evoluţie. În aceste condiţii, măsurile restrictive sunt considerate nu doar binevenite, ci necesare. Scutul lor invizibil ne-a ţinut pînă acum departe de modelele catastrofice, pe care le-am văzut dezvoltate în China, Italia, Spania sau Statele Unite, de ce nu l-am păstra în continuare! Pare destul de "tehnic". Unde încape, aici, politica?

Răspunsul la întrebarea aceasta, de bun simţ, ne obligă să privim mai cu atenţie definiţiile şi rosturile politicii. Dacă politică, prin excelenţă în condiţiile unui sistem democratic, înseamnă competiţie, de idei şi ideologii, de soluţii pentru problemele sociale şi, desigur, competiţie electorală, atunci în nici un moment ea nu este mai vie, decît într-unul de criză, cum este cel în care ne aflăm. Din această perspectivă, posibila cotestare în Parlament a anunţatei decizii prezidenţiale, de către un grup (majoritate?) care este opusă poziţiilor politice de la care se revendică Preşedintele Iohannis, este un fapt firesc, ba chiar de dorit. Să se opună, dacă e opoziţie....şi, desigur, să vină cu idei/soluţii mai bune decît cele ale guvernării în funcţiune. În orice caz, dezbaterea, dacă are măcar un dram de idee, nu poate să facă nimănui rău, dimpotrivă. Dar, dacă întîrzierea sau blocarea deciziei prezidenţiale înseamnă suferinţă gravă sau, mai rău, moartea cîtorva zeci, sute sau chiar mii de oameni care altminteri ar fi putut fi bine, sănătoşi? Pentru ei, cine plăteşte? Cercul se închide în punctul care marchează esenţa libertăţii politice. Ea nu are sens, mai rău, devine criminală, dacă nu este contrabalansată de răspunderea pentru ceea ce susţii ca idee politică, pentru ceea ce propui ca soluţie, pentru ceea ce reglementezi şi decizi. Din această perspectivă, politica noastră şi, mai general, politica în democraţiile tristei post-modernităţi în care ne-am prăbuşit, este neîngăduit de grav deficitară. Legătura dintre acţiunea politică, oricare ar fi ea şi răspunderea directă pentru consecinţe, imediate sau de lungă durată, este nu slabă, ci aproape inexistentă. Şi, nimeni nu ştie acest lucru mai bine, decît cetăţeanul amărăştean al României. De cînd a început acest episod de criză, curg prin jurnale analizele şi listele cu greşeli grave de gestiune a guvernării, de la nivel micro instituţional, la nivel macro politic? Jos, la piţifelnici, cîte o demisie, cîte o demitere-două şi nişte dosare întocmite cine ştie cum de cîţiva rătăciţi de prin miliţie şi parchete pe care-i bîntuie grija să nu creadă doctorii că-şi pot face de cap, cum vor şi cît vor! În rest....nimic! răspunderea Guvernului, răspunderea miniştrilor, răspunderea instituţiilor chemate să implementeze măsurile stării de urgenţă, răspunderea administraţiei? Fugi...nenică...cu sperietoarea...ce eşti copil?

Politica înseamnă, competiţie electorală. Întrebarea de control: în aceste condiţii de criză, mai este utilă, eficientă, de dorit, morală, competiţia electorală? Va să zică, oamenii mor pe capete prin spitale iar lor le arde de "politică"! Oricît ar putea să pară de în răspăr cu ceea ce "bunul simţ" pare să dicteze, competiţia electorală nu poate şi nu trebuie să fie abolită, decît cu riscul basculării în afara democraţiei. Iar, în afara democraţiei, nu există decît sisteme de tip autoritar-totalitare. Sunt teme pe care, poate, nu este moral să faci campanie. În Statele Unite, în ciuda uriaşei mize şi a competiţiei electorale fără menajamente dintre Trump şi contracandidatul său democrat Biden, semnalul conlucrării între cei doi pentru trecerea perioadei dificile a epidemiei a fost dat! La nivel înalt, politica americană a salvat, cel puţin, aparenţele. Există încă teritoriu şi poziţii de cooperare bipartizane, cînd este vorba de interesul naţional. Comportamentele politice sunt însă foarte diferite. În Franţa, un asemenea semnal nu a venit. În Marea Britanie, opoziţia şi mai toată lumea a criticat vehement abordarea iniţială a premierului Johson, în problema epidemiei de coronavirus şi, de atunci, nu l-a mai slăbit nimeni, deloc. Poate acum cînd a ajuns pe patul secţiei de terapie intensivă, să-i mai ierte cineva din păcatele politice...dar nu e deloc sigur, nici asta!

Politica înseamnă soluţii pentru problemele acute şi cele structurale ale societăţii. Aspectul poate cel mai îngrijorător al derulării actualei crize este întîrzierea fără orizont a soluţiilor pentru prevenirea efectelor negative economice şi sociale pe termen mediu şi lung ale măsurilor impuse de gestiunea epidemiei de coronavirus. Guvernul anunţă, cînd azi, cînd poimîine, tot felul de măsuri alandala, ba amînări de rate la bancă, ba reduceri de salarii, pensii şi privilegii, ba ajutoare dar nu se ştie care sunt pentru copii, părinţi şi care pentru întreprinderi şi afaceri, în timp ce opoziţia bombăne arătînd cu degetul acuzator spre bănicile guvernării...da asta de ce n-o faceţi, da pe asta de ce o treceţi cu vederea, da...încoace....da încolo....nimic cu cap şi coadă.

Şi, uite-aşa ne întoarcem în punctul critic: răspunderea pentru acţiunile politice. Din persepectiva noastră a celor care încasează costurile guvernării, întrebarea cheie este: ce mijloace politice avem la dispoziţie, ori putem inventa, pentru ca măcar în astfel de situaţii să obligăm ocupanţii scenei politice, deţinătorii puterii şi deopotrivă reprezentanţii opoziţiei, să deconteze politic, juridic şi material, din buzunarul propriu, costurile erorilor de gestiune a acestei crize? Este penalizarea electorală suficientă? Un răspuns închegat şi practicabil la această întrebare ar reprezenta o contribuţie demnă de valoarea unui Premiul Nobel, la scoaterea din criză a democraţiilor post-modernităţii.

Opinia Cititorului ( 33 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. E ceea am gasit azi...despre alocarea fondurilor europene in contextul coronacrizei:

    Alocarea a 3.9 miliarde de lei din fonduri europene în contextul pandemic cauzat de infamul Covid-19 

    Potrivit postării făcute de Raluca Turcan, suma de 3.9 miliarde de lei va fi folosită pentru: 

    personalul medical care este implicat în tratarea și diagnosticarea bolnavilor cu COVID 19 care va beneficia de un spor de risc de 2.500 de lei;

    cumpărarea de... 

    a. Anexa nr.1

    Statele membre vor putea: 

    - Utiliza Fondul European de Dezvoltare Regională pentru a ajuta companiile să facă față șocurile financiare pe termen scurt legate de criza provocată de coronavirus. Aceasta ar putea include, spre ex., capital de lucru în IMM-uri, o atenție sporită fiind acordată sectoarelor puternic afectate de criză.

    - Utiliza FSE pentru a sprijini temporar schemele naționale de reducere a... 

    1. c. Anxa nr.3

      1.Firmele mici şi mijlocii, precum şi microîntreprinderile din Romania, vor putea accesa linii de credite şi împrumuturi pentru investiţii cu garanţii de stat în limita a 800.000 de euro pentru fiecare întreprindere 

      2.De asemenea, vor beneficia de granturi pentru plata dobânzilor şi comisioanelor de administrare şi risc pe următorii 1-3 ani.

      3.Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei... 

    Anexa nr.5 rezerva strategica UE-Romania

    Ursula von der Leyen a explicat că Uniunea Europeană va achiziționa echipamente medicale prin care se va crea o rezervă strategică.

    „Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reuşim să facem aşa ceva prin mecanismul de protecţie civilă, RESC EU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente... 

    Se preconizează să se elibereze fondurile umanității, plus fondurile lui Saint Germain in curînd, 2,3saptami.

    Aveti interes să accesați fondurile pentru proiecte umanitare?

    Alianța pămîntului vă fi reprezentată în toate țările. Se pot accesa fonduri umanitare colective cu alti colegi din alte țări, nu are importanță unde, important este să fie in ajutorul umanității.... 

    1. Oamenii de știință sunt optimiști și susțin că asigurarea pe viitor a unui aer mai curat va contribui la reducerea deceselor cu COVID-19. Ecologizarea planetei este o prioritate!

      Alianța Pământului este numele unei alianțe fictive a națiunilor Pământului și a coloniilor din afara Pământului din serialul de televiziune Babylon 5. Trecerea guvernului Pământului de la un guvern democratic, ales la unul autoritar, militarist și înapoi la democrație este o temă majoră a seriei. Este considerată una dintre cele cinci puteri diplomatice / militare galactice majore...

      Gesara resetare monetara globala si noul QFS se intampla deja. sistem financiar

      Un studiu al cercetătorilor de la Harvard arată că poluarea ne face să fim lipsiți de apărare în fața virusului COVID-19 și duce la o rată a mortalității mai mare.„O suprafaţă de teren care arde va antrena o cantitate de substanţe toxice, praf vegetal care va ajunge în atmosferă şi va fi respirat de cei din zonele limitrofe, şi dacă sunt curenţi de aer el poate fi purtat...

      Avand sistemul monetar in gheare din 1913, aceste familii de bancheri, pardon camatari, au provocat primul mare crach din 1929 pe toata planeta, iar de atunci incoace dirijeaza bursa dupa bunul lor plac. Bine ar fi sa se termine cu aceste cancere planetare, ar fi prea frumos...

    Guvernul României a semnat deja un prim memorandum privind un împrumut cu o valoare indicativă de un miliard de euro de la BIRD, ramura de investiții a Băncii Mondiale.

    ”Este vorba despre o valoare indicativă de un miliard de euro, din categoria împrumuturi pentru politici de dezvoltare. Banii vor fi folosiți pentru a diminua impactul economic al pandemiei de COVID-19 asupra economiei locale” 

    1. Minunate stirile despre cit de generosi raman cei de la care inca ne putem impruma. Fara aceste resurse ar fi jale mare. Problema pe care o pune acest text si pe care au ridicat-o multe altele inaintea lui este ce se intimpla cu banii pusi la dispozitie. Iar, ceea ce se intimpla, dupa modelul exersat pina acum de politica si politicienii ei din Romania, este trasferarea lor mai mult sau mai putin subtila in buzunarele/conturile camarilelor, gastilor si bandelor organizate in sau asociate cu...

      Eu vad altfel lucrurile. Un plan Marshall UE si anularea tuturor datoriilor. Daca avem credite fictive, avem si datorii fictive. Nu ma refer la Bugetul UE ci la Bancile Comerciale care creeaza creditare din neant dupa modelul materiei care anuleaza antimateria.Aliqanta Pamantului doreste sa puna capat acestul sistem financiar creat in 1913, prin aprobarea FED.Acest sistem a creat abundenta numai pentru o minoritate, nu pentru toata lumea.

      Ecologizarea planetei prin folosirea energiei... 

      In zonele cu poluare chimica mare a aerului dar si electromagnetica, 4 g plus si 5 G, sunt cazuri de COVID19 foarte agresive si decese. Virusul are legatura cu gradul de poluarea. El se ascunde in particulele respective.

      Exact ca și în 2010 Guvernul ia povara de la cei bogați si de la firmele internaționale și o pune pe românii obișnuiți și pe firmele romanești!

      Ce blestem pe țara asta când avem o Criză să fie la Putere asemenea oameni! În 2010-2012 românii au suferit 3 ani din cauza guvernanților lași și incompetenți / de data aceasta cât timp? 

      Uniți stăm in picioare, divizați ne prăbușim. Nu ne putem permite să acționăm divizat și nici să ne slăbim democrațiile'

      Statele membre UE vor trebui să ramburseze aceste aproximativ 8 miliarde EUR anul viitor? Cum se va întâmpla în practică?

      Cele aproximativ 8 miliarde EUR reprezintă fonduri pe care statele membre ar trebui, în mod normal, să le ramburseze la bugetul UE până la sfârșitul lunii iunie 2020. Comisia propune acum ca țările UE să păstreze aceste fonduri cel puțin până în 2025,... 

      Comisia Europeană a elaborat și a propus Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus pentru a interveni imediat, având în vedere caracterul urgent al situației.

      În acest scop, instrumentul propus urmărește utilizarea optimă a resurselor existente de care dispune în prezent politica de coeziune a UE. Prin urmare, sumele din cadrul inițiativei corespund fondurilor de coeziune ale UE pe care statele... 

      criza interioara are solutie ridicarea nivelului de constiinta prin respectarea legilor divine universale.

      1. Strategie integrata de dezvoltare durabila avand in centru securitatea fiintei umane si energia libera si gratuita pt toti, pe baza planului Marshall european si mondiaL 2. Venit garantat pentru fiecare cetatean de la nastere la moarte acordat de BCE care sa ii asigure dezvoltare durabila, inclusiv culturala si spirituala 3.Un nou sistem monetar si financiar mondial care sa nu se mai bazeze pe profit si exploatarea omului de catre om.4 Prioritara e preventie in sanatate prin intarirea...

      Bani pentru amici

      ”Felul în care se fac achizițiile publice de echipamente este doar vârful icebergului. Oare nimeni nu sesizeaza faptul că mare parte a firmelor care se califică pentru achiziții și aduc măști și combinezoane la prețuri de costume spațiale sunt ale lor sau ale prietenilor lor? 

      Va trebui să adoptăm în Parlament o lege care să oblige autoritatile să comunice, în maxim 90 de zile de la sistarea stării de urgență, fiecărui român care a fost ascultat, localizat, urmărit, pe motiv de coronavirus, pe ce perioada și cu aprobarea cui s-au făcut aceste lucruri. Oamenii au dreptul să știe dacă le-au fost încălcate și alte drepturi față de ceea ce...

    Nu scăpăm de COVID-19 timp de 2 ani de zile!

    Prof. Peter Collignon, de la Universitatea Naţională de Medicină a ținut să transmită că în cel mai realist scenariu, un vaccin pentru COVID-19 nu va fi disponibil în cantităţi mari în viitoarele 18-24 de luni.Profesorul a recomandat ţărilor să efectueze cât mai multe teste în rândul populaţiei, adăugând că... 

    1. Pentru România, estimările arată că vârful pandemiei va fi atins în țara noastră pe 13 aprilie, iar 8 mai va fi prima zi în care nu va fi înregstrat niciun deces din cauza COVID-19.

      Dacia-Renault, împreună cu Ford muncesc pentru a produce un ventilator mecanic. Dacia încearcă să producă un ventilator cu ajutorul unui producător de ventilatoare. Este acel ventilator care nu a fost încă omologat.

      Se lucrează la îmbunătăţirea lui. La Timişoara, la Târgu Mureş, există un grup de inventatori care încearcă să facă un ventilator. Există un... 

      Un nou antiviral numit EIDD-2801. Cercetătorii americani din universitățile din Carolina de Nord și Emory din Georgia au reușit să oprească boala cauzată de SARS-Cov-1 sau a vărului său, MERS-Cov, două coronavirusuri foarte apropiate de actuala SARS-CoV-2, la animalele de laborator.

      Un nou antiviral numit EIDD-2801. Cercetătorii americani din universitățile din Carolina de Nord și Emory din Georgia au reușit să oprească boala cauzată de SARS-Cov-1 sau a vărului său, MERS-Cov, două coronavirusuri foarte apropiate de actuala SARS-CoV-2, la animalele de laborator.

    Suntem singurul stat din Europa care capitalizează dobânda, deci luăm dobândă la dobândă. V-a mințit domnul Cîțu (n.r. că OUG a fost modificată). Eu m-am uitat pe OUG și domnul Cîțu a mințit, există în continuare dobânda la dobândă. Este o singură excepție pentru persoanele fizice care au credite cu gaj, dar în rest, pentru toată lumea se...

    Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, faptul că s-a gândit la un mecanism prin care, în unele zone ale sistemului public, jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile, iar restul să fie „plătiți într-un fel de șomaj tehnic și invers”.

    răspunde 

    1. Adio, tichete de masă și alte sporuri! Dublă lovitură pentru bugetari, odată cu şomajul tehnic

      În contextul în care majorarea pensiilor este pusă sub semnul întrebării iar dublarea alocațiilor este scoasă din discuție, Cîțu spune că se gândește la alte măsuri de reducere a cheltuielilor.

      “În acest context, este clar că trebuie să reevaluăm practic acele sectoare sau acea parte a bugetului cu cheltuieli mari să vedem dacă putem să le amânăm pentru 2021.... 

    Au fost mai multe voci care au afirmat că ordonanțele militare date în România sunt discriminatorii, chiar dacă vorbim despre o stare de urgență, asta pentru că unele drepturi, prevăzute și protejade de Constituție, sunt ignorate.

    Astfel, un judecător din Bacău și un pensionar din Iași au contestat recent la Curtea de Apel iași prevederile ordonanțelor militare emise de Ministerul Afacerilor Interne. 

    De ce? Pentru a primi finantare.

    Este important să continuăm să investim în forţele noastre armate, nu în detrimentul sănătăţii publice, ci pentru a asigura securitatea popoarelor şi naţiunilor noastre. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb