Antrenaţi toată vara în dezbateri legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui, politicienii au intrat direct în febra alegerilor parlamentare. Chiar dacă mai sunt trei luni până când cetăţenii se vor prezenta la urne, partidele au început deja să se agite, se contruiesc alianţe, se redesenează colegii electorale, se dau şi se acceptă demisii, în speranţa obţinerii unui scor cât mai bun sau a obţinerii unui nou mandat de deputat sau parlamentar.
În interiorul USL au apărut primele disensiuni, legate de anumite decizii luate în această vară de conducerea centrală, care au nemulţumit liderii din teritoriu. Împărţirea colegiilor electorale reprezintă un nou prilej de dispută în rândul oricărei alianţe. Neoficial, lucrurile au fost tranşate în linii mari. Reprezentanţii USL susţin că nu s-a discutat nimic oficial despre împărţirea colegiilor, dar disensiunile legate de candidaturi sunt inerente, cum s-a întâmplat şi în cazul alegerilor locale, un exemplu: momentul când a trebuit să fie nominalizat candidatul acestei uniuni pentru Primăria Sectorului 6 şi s-a iscat un scandal serios.
Până să ajungă la problemele USL, PDL are destul de pătimit cu asamblarea alianţei forţelor de dreapta. Partidului Noua Republică (PNR) îi acuză pe liderii Forţei Civice că cer ieşirea partidului din negocierile din cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD). Cei de la Noua Republică sunt nemulţumiţi că în Partidul Forţa Civică sunt persoane racolate de la PSD, PRM, UNPR şi PDL. Disputele dintre liderii celor două formaţiuni, Mihail Neamţu şi Mihai Răzvan Ungureanu au stârnit nemulţumirea "greilor" din PDL, care sunt conştienţi că astfel de conflicte pot ruina întreaga construcţie politică la care se lucrează de ceva vreme. Prim- vicepreşedintele PDL Cristian Preda le transmite "amicilor" Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu rugămintea de a fi "reţinuţi în declaraţii şi moderaţi în decizii" câtă vreme au loc negocierile pentru realizarea Alianţei România Dreaptă. Mult mai tranşant a fost Radu Berceanu, care a avut un discurs nemilos la adresa lupilor tineri care gravitează în jurul PDL, dar şi împotriva celor care au demisionat din partid. Cu toate acestea, Mihai Răzvan Ungureanu a plecat într-un turneu european pentru a se întâlni cu liderii partidelor de dreapta, acest lucru făcând parte din demersul de aderare a partidului pe care îl conduce la Partidul Popular European. Mihai-Razvan Ungureanu a fost primit la Vatican de către Secretarul de Stat, Cardinalul Tarcisio Bertone, după care în următoarele săptămâni urmează să se deplaseze în Germania, Austria, Franţa şi Belgia. Şi acest lucru îi deranjează pe posibilii parteneri din ARD ai lui Ungureanu, care consideră că acesta încearcă să se legitimeze la marile cancelarii europene drept liderul forţelor de dreapta din ţara noastră. Pe acest fond, demisia deputatului PDL, Silviu Prigoană, a trecut rapid la "şi altele". În schimb, când senatorul PDL Dorel Constantin Vasile Borza şi-a anunţat demisia din grupul parlamentar democrat-liberal şi afilierea la grupul liberal, iar deputatul independent (fost PDL) Gheorghe Roman a anunţat că îşi va desfăşura activitatea în grupul deputaţilor PSD problema a devenit mult mai serioasă.
Pe lângă problemele interne din sânul partidelor, există şi motive de dispută între putere şi opoziţie. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că speră ca opinia acesteia privind situaţia constituţională din România să fie echilibrată şi să nu fie folosită în campania electorală din această toamnă. În schimb, PDL îl somează pe primul-ministru Victor Ponta şi Guvernul să prezinte până în octombrie bugetul de stat pe anul 2013. Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, este convins că Guvernul Ponta nu va prezenta bugetul pe 2013, aşa cum a promis, până în octombrie şi încearcă să-l ducă după alegerile parlamentare pentru că "e un buget sărac şi lipsit de promisiunile pe care USL le-a făcut". Pe de altă parte preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că i-a informat pe reprezentanţii Comisiei de la Veneţia despre "duplicitatea în declaraţii a USL" şi a menţionat că aşteaptă din partea experţilor comisiei un raport obiectiv.
Disputele autohtone cu iz electoral au fost deja exportate. Dezbaterea situaţiei politice din ţara noastră, desfăşurată miercuri după-amiază în sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg, a fost animată nu doar de cuvântările şi argumentele înflăcărate ale eurodeputaţilor autohtoni, intervenţii aprinse fiind susţinute şi de europarlamentari din alte state UE.
Având în vedere toate aceste mişcări care au avut loc în ultima săptămână, este evident că a început deja campania electorală pentru alegerile care vor avea loc în decembrie.