Veştile proaste se înmulţesc pentru actualii guvernanţi. Sindicatele din poliţie ameninţă cu proteste, dacă în această săptămână ministrul Traian Igaş nu stabileşte o întâlnire pentru rezolvarea problemelor legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă. Pârghia manifestărilor populaţiei este manevrată abil de către sindicalişti: anunţul poliţiştilor privind intenţia de a ieşi în stradă vine pe fondul a trei zile de proteste violente în Capitală. Sindicatul "Pro Lex" a precizat într-o adresă către ministrul Administraţiei şi Internelor că are în vedere protes-te de stradă, dacă în săptămâna 16-20 ianuarie nu li se soluţionează o serie de revendicări.
Poliţiştii cer acordarea restanţelor la drepturile salariale şi la norma de echipament, acordarea sporului de confidenţialitate pentru promoţia 2009, încadrarea agenţilor de poliţie cu studii superioare în clasele de salarizare corespunzătoare studiilor, reţinerea cotizaţiei sindicale pe statul de plată şi efectuarea deducerii acesteia din impozitul pe venit, potrivit adresei către ministru. "Pro Lex", împreună cu alte trei sindicate ale poliţiştilor au solicitat o întrevedere ministrului pe aceste probleme din 22 decembrie anul trecut, fără a primi un răspuns. Poliţiştii au mai protestat în vara anului trecut, nemulţumiţi de anunţatele disponibilizări de la acea dată şi de reducerea normei de hrană.
În acelaşi context, dar în altă ordine de idei, Confederaţia "Cartel Alfa" anunţă că unica soluţie pentru detensionarea actualei crize ar fi schimbarea cabinetului Boc şi trecerea la o politică de guvernare deschisă către dialogul social şi civic, cu toţi partenerii sociali. Comitetul Confederal al "Cartel Alfa", reprezentat de 52 de federaţii profesionale membre din domenii de activitate diverse din sectorul public şi privat, este de părere că actualele proteste, organizate spontan de cetăţeni, sunt cea mai limpede expresie a nemulţumirilor sociale, acumulate în ultimii an, nemulţumiri exprimate de mişcarea sindicală prin nenumărate acţiuni de stradă şi nu numai. Confederaţia sindicală a şi remis un comunicat în acest sens: "Comitetul Confederal consideră că toate aceste manifestări sunt consecinţa politicii duse de actualul Guvern, care simulează democraţia, care a anulat şi blocat conştient şi premeditat orice cale de dialog social real şi constructiv. Bazându-se pe o majoritate parlamentară care nu reflectă realitatea alegerilor parlamentare şi nici interesele cetăţenilor, pe mecanisme de manipulare politică - asumarea răspunderii parlamentare pe legi de importanţă majoră pentru societate - pentru a eluda dezbaterea publică, pe minimalizarea şi desconsiderarea societăţii civile, abuzând de putere şi impunându-şi punctul de vedere printr-o manieră dictatorială, Guvernul se face responsabil de ignorarea tuturor principiilor democratice, mimând doar respectarea Constituţiei". Şi CNSLR-Frăţia se solidarizează cu acţiunile din Piaţa Universităţii, dar condamnă acţiunile extremiste, de incitare la violenţă şi actele huliganice, recomandând membrilor de sindicat să susţină manifestările democratice. Sindicaliştii consideră că protestele din Bucureşti şi din ţară sunt îndreptăţite şi justificate, reprezentând un strigăt al cetăţenilor, al oamenilor simpli care trăiesc şi muncesc în România de azi.