Actualizare :S.C. Eco Sud S.A., în urma mai multor evenimente, aparent întâmplătoare, petrecute în ultimul timp, consideră că este momentul oportun să clarifice mesajele tendenţioase care circulă în spaţiul public şi care încearcă să umbrească activitatea societăţii. Eco Sud S.A., garantează că toate activităţile întreprinse respectă integral legislaţia în vigoare şi că are preocupări permanente să protejeze mediul şi mai ales populaţia din zonele în care activăm. Facem aceste precizări pen-tru că acţiunile împotriva societăţii noastre se înmulţesc şi sunt lipsite de orice fărâmă de adevăr.Aşa cum s-a întâmplat şi la evenimentul organizat de Asociaţia "Grup de socializare lo-cala(GSL)", de duminică 9 septembrie 2018, unde s-au adus acuzaţii total nefondante în privinţa modului de funcţionare a depozitului ecologic Vidra şi la care răspundem, fără echivoc, cu speranţa că opinia publică va alege să judece raţional pe baza dovezilor şi nu a lozincilor deni-gratoare.
1. Asociaţia GSL protestează împotriva presupusului miros degajat de activitatea de depozitare a deşeurilor de la Vidra.
ECO SUD S.A.: Acuzaţia este falsă deoarece întregul depozit este acoperit, în conformitate cu normele de mediu european, fapt ce poate fi dovedit, fara tăgadă, prin vizitarea acestuia. Depozi-tul deserveşte şi asigură serviciul pentru o populaţie de peste 3 milioane de locuitori din Bucureşti şi Ilfov inclusiv, în mod gratuit, pentru satele Sinteşti, Vidra şi Jilava, fiind obiectiv strategic în managementul deşeurilor în regiunea Bucureşti-Ilfov.Pentru a demonta acuzaţia de miros greu de suportat, invităm reporterii, autorităţiile, organizaţiile sau orice om curios să con-state personal care este adevarul printr-o vizită la depozitul ecologic. Le stăm la dispoziţie tu-turor, oricând, şi le vom răspunde la toate întrebările legate de această acuzaţie falsă.
2. Asociaţia GSL protestează împotriva unei presupuse scurgeri de lichide din depozit, care ar fi afectat balta Vadu lui Moş, în urmă cu trei saptamani.
ECO SUD S.A.: Depozitul ecologic, prin natura activităţilor sale, este protejat cu geomembrană şi geocompozit, iar acestea nu permit scurgerea lichidelor în afara depozitului.Ca măsură de precauţie depozitul este verificat zilnic tocmai pentru a se evita asemenea incidente. Fenomenele produse luna trecută, în balta Vadu lui Moş, pot fi generate de mai multe cauze, dar, de regulă, problema este lipsa de oxigen din apă şi de creşterea excesivă a algelor.O asemenea situaţie, foarte plauzibilă la balta Vadu lui Moş, duce la moartea peştilor, tragedie care se repetă anual, din păcate, în mai multe balţi şi lacuri din România.
La o simplă accesare a ştirilor, din această vară, se poate observa că fenomenul de eutrofi-zare(lipsa oxigenului din apă) a avut loc în foarte multe balţi şi lacuri din România şi nominali-zăm aici Galaţi, Cluj, Brăila, Bucureşti (Lacul Morii, Herăstrau), dar şi în străinătate, cum a fost cazul Germaniei, în mai multe rânduri.
Pe de altă parte mai există şi alte cauze, posibile, care au putut afecta ecosistemul din balta Vadu lui Moş.Poluarea ar putea avea sursa în deşeurile depozitate, în mod abuziv, în jurul balţii, ceea ce poate sa genereaze scurgeri de levigat, iar acesta poate ajunge, foarte uşor, în panza freatică. Deţinem, în acest sens, atât un studiu efectuat de o societate specializată, cât şi o hartă cu ampla-samentele în care gunoaiele sunt depozitate pe sol şi din care se scurge levigat fără ca autorităţile să intervină, să oprească aceste ilegalitaţi şi să-i oblige pe proprietarii depozitelor ilegale să de-contamineze zona.
O altă sursă de poluare, a bălţii Vadu lui Moş, o pot reprezenta fosele septice din ansamblurile rezidenţiale, aflate în jurul acesteia şi a pârâului Cocioc, toate dejecţiile fiind deversate în această baltă.Motivul? Din cauza nivelului ridicat al pânzei freatice, nu există un sistem de canalizare modern. Deţinem fotografii şi probe, privind şi acest tip de poluare, pe care le putem pune la dispoziţia tututor celor interesaţi.
Din păcate am constatat, din articolele aparute în media şi din alte surse, că scopul din spatele acestui eveniment, organizat de asociaţia GSL, sunt tentantele tranzacţii imobiliare.Acestea vizează terenurile din jurul bălţii, cu vedere la luciul de apă, şi chiar privatizarea locului. Ma-nipularea populaţiei din Vidra, Sinteşti şi Berceni prin acuzaţiile aduse Eco Sud SA de către GSL, cu scopul vădit de a prejudicia societatea, pare, tot mai clar, că este acţiunea unui grup de afacerişti, din domeniul imobiliar, care au atras de partea lor asociaţia, dar şi pe Daniela Nae şi Marian Joiman, doi "lideri" de opinie din zonă, ce declară că luptă gratuit pentru drepturile populaţiei din zonă, însă la final s-ar putea ca populaţia să descopere că au avut alte interese.
Nu în ultimul rând, dorim să vă aducem la cunoştinţă că, aşa cum susţin localnicii, mobilizarea manifestanţilor, de a participa la protest, a fost impulsionată prin oferirea, în mod ilegal, a câte 50 de lei, pentru fiecare participant!Acest fapt a fost denunţat de societatea noastră autorităţilor
responsabile şi vă asigurăm că, la timpul potrivit, vom informa intreaga opinie publică depre
rezultatele anchetei.
Am făcut acest demers, de a clarifica toate problemele din zona bălţii Vadu lui Moş, pentru ca toată lumea să înţeleagă că acuzaţiile nefondate şi nesusţinute de dovezi aduc prejudicii majore unor companii care respectă oamenii, respectă legile, respectă România.Noi, Eco Sud S.A. , ştim că numai protejând populaţia şi mediul vom putea stabili un parteneriat viabil, o legătura reală care să contribuie la ridicarea calitaţii vieţii şi la o dezvoltare pe măsură a zonei.
--------------------------
Dezastrul ecologic de la Vidra i-a scos în stradă pe locuitorii din zonă. Peste 200 de cetăţeni ai comunelor Vidra şi Berceni au participat, duminică, la un protest în faţa depozitului de deşeuri aparţinând societăţii ECO SUD SA. Oamenii sunt nemulţumiţi de repetatele poluări ale zonei, poluări pentru care, în ultimii doi ani, cei de la ECO SUD SA au fost amendaţi de către Garda Naţională de Mediu cu 430.000 de lei.
Conform celor care au participat la protest, situaţia a devenit insuportabilă, mai ales după ultima poluare, din 21 august 2018, când cetăţenii au constatat că mulţi dintre peştii şi păsările din balta Vadu lui Moş au murit. În urma cercetărilor efectuate în 21 şi 22 august de către comisarii ilfoveni ai Gărzii Naţionale de Mediu şi de către inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti, din cadrul Admnistraţiei Naţionale a Apelor Române, a reieşit că o parte din levigatul din incinta depozitului de deşeuri de la Vidra s-a scurs în pârâul Cocioc şi pe terenul din apropiere, iar poluarea accidentală a fost recunoscută şi de reprezentanţii societăţii ECO SUD SA.
Pentru că depozitul de la Vidra nu are, de mai bine de un an şi trei luni, autorizaţie integrată de mediu, cetăţenii care au participat la protest consideră că groapa de gunoi funcţionează ilegal şi solicită instituţiilor statului să ia măsuri cât mai rapid pentru a reglementa situaţia din zonă.
Protestul a fost organizat prin intermediul reţelei de socializare Facebook de către Grupul de Socializare Locală (GSL) Vidra şi la el au participat cetăţeni de toate vârstele.
În urma protestului, pe pagina de socializare a GSL Vidra, membrii acestui grup au spus: "Cred că am făcut un pas important - primul protest în istoria de 18 ani a gropii de gunoi. Ce am obţinut?
Un lucru mare: am arătat vecinilor că se poate să protestăm legal şi civilizat faţă de o companie care ne tratează cu dispreţ. Fără astfel de proteste, alţii ar putea presupune că locuitorii din Berceni şi Vidra sunt încântaţi de vecinătatea gropii de gunoi şi că nu au nici o nemulţumire! (...) a fost primul protest, organizat în 4 zile de 5 oameni în timpul lor liber şi cu contribuţia a circa altor 10 voluntari care au distribuit flyere... Vom continua? Desigur, dacă vă interesează subiectul, putem face un mix de proteste şi acţiuni în instanţă până la victoria finală!"
Referitor la solicitările cetăţenilor care au protestat, SC ECO SUD SA a emis un răspuns în care reprezentanţii societăţii afirmă că depozitul este acoperit conform normelor de mediu şi deserveşte peste 3 milioane de locuitori din Bucureşti şi Ilfov. În legătură cu presupusele scurgeri de lichide care ar fi poluat balta Vadu lui Moş, reprezentanţii ECO SUD SA susţin: "Depozitul ecologic, prin activitatea sa, este protejat prin geomembrană şi geocompozit care nu permit scurgerea lichidelor în afara lui. Fenomenele care au apărut în balta Vadu lui Moş sunt generate de fenomenul lipsei de oxigen în apă şi de creşterea excesivă a algelor, ceea ce a dus la moartea peştilor". Conform celor de la ECO SUD, de vină pentru poluarea bălţii Vadu lui Moş sunt cei care au depozitat ilegal, abuziv deşeuri în jurul bălţii şi fosele septice ale ansamblurilor de locuinţe din zonă ale căror dejecţii ar fi în apropiere şi în pârâul Cocioc.
Răspunsul formulat de ECO SUD SA este în totală contradicţie cu cele primite de ziarul BURSA de la Garda Naţională de Mediu şi de la Administraţia Naţională Apele Române, ambele instituţii susţinând că societatea respectivă, prin depozitul de la Vidra, a poluat în 21 august pârâul Cocioc cu o scurgere de levigat.
ECO SUD SA susţine că participanţii la miting au fost plătiţi fiecare cu 50 de lei şi că ei fac jocul unor agenţi imobiliari care vânează terenurile din zona depozitului ecologic.
GSL Vidra contrazice afirmaţiile ECO SUD: "Participanţii nu au primit 50 lei (calomnie ECO SUD). În schimb, cei prezenţi au primit ceva mult mai preţios - speranţă!"
Reprezentanţii GSL susţin că îi vor da în judecată pe cei de la ECO SUD SA pentru prejudiciul de imagine adus şi pentru afirmaţiile nefondate privitoare la plata fiecărui participant.