Ponta cere începerea evaluării pierderilor din agricultură

Macroeconomie #Agricultură / 19 august 2015

Ponta cere începerea evaluării pierderilor din agricultură

AGROSTAR îi avertizează pe producătorii agricoli că, "în cel mai optimist scenariu", vor primi despăgubiri anul viitor

Federaţia: "Porumbul, rapiţa, floarea soarelui, culturile cele mai afectate de secetă"

Premierul Victor Ponta a cerut, azi, începerea evaluării pagubelor din agricultură produse de seceta din acest an, pentru a se acorda ajutor celor care au înregistrat pierderi.

Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii Daniel Constantin, după ce a avut o discuţie cu acesta, dar şi cu reprezentaţi ai fermierilor, să înceapă evaluarea pagubelor produse de secetă, pentru a se adresa Comisiei Europene şi a-i despăgubi pe agricultori.

"Sigur că anul acesta agricultura nu va mai fi aşa de bine cum a fost în anii trecuţi, nu pe toate tipurile de culturi, dar sunt probleme, aşa încât o să vă rog cu reprezentanţii asociaţilor să începeţi deja evaluarea pierderilor, să ne adresăm Comisiei Europene şi să-i ajutăm pe cei care anul acesta au avut de pierdut, pentru că sunt aceiaşi care, anul trecut, acum doi ani, acum trei ani, având agricultură în creştere, ne-au ajutat", a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Federaţia AGROSTAR îi avertizează, printr-un comunicat remis redacţiei, pe producătorii agricoli care au de suferit de pe urma secetei că, "în cel mai optimist scenariu", vor primi despăgubiri anul viitor, iar dacă se va întâmpla "ca în cazul despăgubirilor pentru grindină (pe anul 2014, când mulţi agricultori afectaţi nu au primit banii), există riscul să nu primească nici un ban".

Secretarul general Agrostar Horaţiu Raicu: "Federaţia AGROSTAR a aflat cu surprindere că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit cu mai multe organizaţii ale producătorilor agricoli, printre acestea neregăsindu-se şi reprezentanţi ai micilor agricultori, care sunt cei mai afectaţi de secetă. Întâlnirea a avut loc tardiv, în condiţiile în care seceta durează de mai multe luni şi, până acum, Ministerul Agriculturii nu a părut interesat de această situaţie. Deşi se ştia de luni bune că va fi o vară secetoasă, nu doar în România, ci chiar la nivelul Europei, Ministerul Agriculturii nu a luat nici o masură pentru a diminua efectele secetei. Ar fi trebuit înfiinţat un Comitet care să gestioneze situaţia. Ministerul ar fi trebuit să promoveze un act normativ prin care să fie redus preţul la apa pentru irigaţii, în prezent aceasta fiind mai scumpă decât apa minerală. De asemenea, era necesară o monitorizare a suprafeţelor şi a zonelor afectate".

Federaţia AGROSTAR apreciază că, despăgubirile, în cazul în care acestea vor fi acordate, "vin prea târziu", în condiţiile în care agricultorii au nevoie de bani pentru lucrările de toamnă şi pentru a cumpăra furaje pentru iarnă. Federaţia sindicală reaminteşte că ministrul Daniel Constantin a declarat că ajutoarele vor fi acordate în limitele permise de buget.

Agrostar mai notează că Ministerul "nu face nimic concret pentru irigarea suprafeţelor, acolo unde acest lucru ar fi posibil".

Totodată, Federaţia cere o strategie pe termen mediu şi lung care să prevadă investiţii masive în sistemul de irigaţii şi înfiinţarea de perdele de protecţie, în contextul în care fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente.

"Din datele pe care le deţinem noi, în prezent, culturile cele mai afectate de secetă sunt cele de porumb, rapiţă, floarea soarelui. De asemenea, se confruntă cu probleme şi crescătorii de animale", conform sursei.

AGROSTAR are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb