PONTA, DESPRE CERTIFICATELE VERZI: "Preşedintele ţării ştie foarte bine că nu este nimic neconstituţional"

R.P.
Companii #Energie / 12 martie 2014

Update 19:30 "Industria eoliană, supusă unui proces de cvasi-naţionalizare"

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană a declarat, printr-un comunicat trimis azi redacţiei, că "impredictibilitatea legislativă", practicată de guvernul României, supune industria eoliană unui proces de cvasi-naţionalizare.

"Asociaţia Română pentru Energie Eoliană îşi exprimă stupoarea faţă de ultimele evoluţii în analizarea legii regenerabilelor", se mai arată în comunicat. Asociaţia reaminteşte că legea energiei regenerabile a fost avizată favorabil de Comisia Europeană în vara anului 2011 şi că implementarea actualei Ordonanţe 57/2013 este împotriva discuţiilor în acord cu UE.

Procedura europeană pentru o astfel de ordonaţă, care afectează prevederile UE, este pre-notificarea intenţiilor de modificare a legislaţiei şi trimiterea notificării propriu-zise, urmând să primească avizul din partea Uniunii.

"Până acum, avem doar o pre-notificare trimisă Comisiei Europene la două luni după ce ordonanţa 57/2013 a fost deja publicată, ceea ce neagă sensul logic al noţiunii de pre-notifcare. Dacă aceste elemente ar fi existat, Victor Ponta le putea prezenta astăzi şi discuţia era încheiată", se mai arată în comunicat.

Emiterea unei noi ordonanţe în cazul în care Curtea Constituţională nu emite rapid o rezoluţie conformă cu dorinţa guvernului şi faptul că sindicatele sunt trimise să preseze Curtea Constituţională sunt considerate "fapte grave", se menţionează în comunicat.

Asociaţia a precizat: "În ceea ce priveşte calculele conform cărora certificatele verzi duc la asfixierea industriei, precizăm că anul trecut aceasta a crescut cu peste 7%. Acea parte a industriei axată pe eficienţă şi criterii economice profită de faptul că preţul energiei în România, care însumează preţ electricitate + certificate verzi + taxa de cogenerare + certificate de emisie, este între cele mai scăzute din UE, asigurând o competitivitate ridicată economiei ţării noastre. România a avut în 2013 o scădere a preţului electricităţii cu 25%, în bună măsură datorită energiei eoliene, ceea ce compensează plusul de certificate verzi pe piaţă".

Comunicatul încheie printr-o cerere la adresa prim-ministrului: "Asociaţia Română pentru Energie Eoliană a avut anul trecut repetate tentative de dialog cu prim-ministrul, însă ele nu au fost încununate de succes. Considerăm că măcar acum în al 12-lea ceas, această întâlnire ar putea avea loc şi s-ar putea degaja soluţii acceptabile pentru toată lumea".

-----

Premierul Victor Ponta a reiterat, după şedinţa de guvern de azi, că se are în vedere emiterea unei ordonanţe în cazul în care preşedintele Traian Băsescu refuză să promulge legea iniţiată de Guvern prin care se încearcă reducerea numărului de certificate verzi.

Premierul ţării a afirmat că "este vorba despre interesele fiecărui cetăţean care plăteşte factura la energie electrică" şi despre interesele companiilor de a fi competitive.

Anul trecut, în ţara noastră, au fost produşi 6,2 terawaţi din surse regenerabile. Prin proiectul de lege trimis de guvern către Parlament, se menţine cota de 1% la care se acordă certificate verzi şi nu se aplică creşterea de 15%, a declarat premierul României.

Acesta a declarat: "Dacă legea pe care Parlamentul a votat-o de două ori şi Băsescu a refuzat să o promulge, valoarea va determina o creştere de 15 % a impactului referitor la ceea ce este de plătit pentru energie regenerabilă. Fiecare consumator va plăti separat în plus pentru energie regenerabilă. Guvernul a sustinut in Parlament această modificare. Preşedintele spunea că trebuie să voteze Parlamentul, ceea ce este fals. Pe 17 decembrie a votat Parlamentul, pe 19 decembrie a fost trimisă Preşedintelui. Parlamentul a votat din nou legea pe 27 februarie, însă Preşedintele Băsescu a refuzat scrisoarea".

Ponta: "Motivul invocat de preşedinte este unul fals şi copiat cu < < copy paste > >. Preşedintele ştie că nu este nimic constitutional, însă urmăreşte să tragă de timp pentru că la 1 aprilie să intre în vigoare noul acord, iar efectul de a avea o creştere cu 50% a impactului cotelor de energie regenerabilă să influenţeze într-un mod major. Este vorba de un caz de mare coruptie", a declarat prim-ministrul. Suma totală de plată a tuturor consumatorilor este de 500 milioane euro în 2014.

Ponta: "Dacă Băsescu refuză în continuare să promulge, se va emite ordonanţa de urgenţă pentru a apăra economia românească de preşedinte. Trebuie să facem proiectul pentru energie regenerabilă să fie sustenabil. Va creşte cu 50% partea din facturi ce reprezintă cota certificatelor verzi. Scumpirea îi afectează pe marii consumatori, nu populaţia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb