Posibile restricţii în UE pentru giganţii energetici din Rusia şi China

A.Z.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 august 2007

Comisia Europeană studiază noi reguli pentru consorţiile de electricitate şi gaz şi este posibil să impună restricţii intrării pe piaţa energetică europeană marilor companii americane şi asiatice. "Europa examinează, în prezent, cum să stabilească restricţii pieţei libere, globale, o prevedere care apare drept inevitabilă după apelurile vehemente ale Berlinului şi Parisului", comentează Marco Zatterin, într-o corespondenţă de la Bruxelles pentru ziarul italian "La Stampa". Planul se află în mâinile Comisiei Europene care, peste trei săptă­mâ­ni, va propune introducerea controalelor pentru investitorii din ţările extra-europene.

Într-o primă etapă, se preconizează să se joace cartea "abordării regulamentare", astfel încât să se garanteze independenţa companiilor europene. Dar dacă acest lucru nu va func­ţiona, s-ar putea trece la res­tricţii reale şi chiar la intrarea în capitalul companiilor. La baza tuturor acestor lucruri se află suspiciunea că noi moguli ai capitalismului planetar - mai ales ruşi şi chinezi - folosesc multele miliarde ale fondurilor lor publice şi ale companiilor lor pentru a cuceri centre nevralgice ale economiei occidentale şi a le folosi chiar politic.

Proiectul de restricţionare a accesului companiilor terţe pe teritoriul european vine pe fondul anunţului preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, de schimbare din funcţia de ministru al Energiei, odată cu suspendarea lucrărilor la zăcământul de petrol din Kashagan, unul dintre cele mai mari din lume, pentru presupuse daune aduse mediului, informează agenţia EFE, citată de Rompres.

Guvernul din Kazahstan a ordonat suspendarea imediată, începând de ieri, pe o perioadă de trei luni, a lucrărilor la zăcământul din Kashagan din cauza gravelor violări ale legislaţiei privind protecţia mediului de către Agip KCO, consorţiul care operează zăcământul. Simultan, Comitetul de control vamal din Ministerul Finanţelor a anunţat începerea urmăririi penale pentru o serie de directori ai Agip KCO pentru o presupusă evaziune fiscală în valoare de 2,5 milioane dolari.

Consorţiul Agip KCO (Agip Kazakhstan North Caspian Operation Company), fondat în 1997, este format din compania kazahă de stat "KazMunayGaz", compania petrolieră italiană "Eni", companiile americane "ExxonMobil" şi "ConocoPhillips", cea olandeză "Royal Dutch/Shell", cea franceză "Total" şi firma japoneză "Inpex". Situat în nord-vestul Mării Caspice, zăcământul Kashagan, cu o serie de puţuri subterane şi o suprafaţă de 5.600 kilometri pătraţi, deţine rezerve dovedite de 10 miliarde tone petrol sau 38 miliarde barili, din care exploatabile între 9 şi 13 miliarde barili.

Ministrul Protecţiei Mediului a acuzat în mod direct compania italiană "Eni" de faptul că a încălcat legislaţia în domeniul protecţiei mediului.

Proiectul Comisiei Europene privind reglementările restrictive va fi aprobat pe 19 septembrie. Potrivit schiţei obţinute de ziarul italian "La Stampa", Comisia Europeană "a analizat măsurile destinate să controleze investiţiile unor consorţii provenite din terţe ţări", ajungând la concluzia că "separarea eficientă dintre reţea şi producţie a Operatorilor Sistemului de Transmitere ar putea fi subminată de companii din terţe ţări active atât în ofertă, cât şi în reţele". În general, acest lucru ar putea avea loc dacă separarea ar conduce la o cesionare rapidă a reţelelor continentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb