Poştaşii au refuzat să ducă pensiile

Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 15 mai 2013

Poştaşii au refuzat să ducă pensiile

Ponta: "Să nu duci pensiile oamenilor este absolut inadmisibil şi inacceptabil"

Lucrătorii poştali au continuat şi ieri protestul declanşat luni, în Capitală, nemulţumiţi de unele decizii pe care conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) intenţionează să le adopte. Astfel, poştaşii nu au dus pensiile oamenilor, ieri fiind prima zi din lună pentru distribuirea acestor plăţi.

Premierul Victor Ponta s-a arătat nemulţumit de acţiunile angajaţilor poştali, precizând: "Am văzut problema de la Poşta Română, noi am preluat Poşta nu doar în faliment, ci şi cu uriaşe datorii şi fraude comise de vechea conducere. Încercăm să salvăm Poşta Română şi să avem o privatizare de succes. Înţeleg temerea celor de la Poşta Română, dar să nu duci pensiile oamenilor este absolut inadmisibil şi inacceptabil. Nu au nicio vină pensionarii, iar dacă cei de la Poşta Română au un necaz, pe care-l înţeleg şi pe care trebuie să-l rezolvăm împreună asta nu înseamnă să te răzbuni pe pensionari. În primul rând, e nedrept faţă de pensionari, iar în al doilea rând, Poşta Română mai trăieşte în special prin faptul că noi, Guvernul, continuăm să plătim pensiile prin poştă, altfel le punem pe carduri".

Şeful Guvernului a menţionat că nu doreşte să se gândească la o altă soluţie de transmitere a pensiilor, deoarece acest lucru ar însemna ca jumătate dintre angajaţii Poştei să fie disponibilizaţi.

Peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul, luni şi marţi, nemulţumiţi că managementul Poştei Române vrea să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii.

În cadrul negocierilor care au avut loc, ieri, între sindicaliştii de la Poşta Română şi conducerea companiei, la care a participat şi ministrul pentru Societatea Informaţională Dan Nica, s-a convenit să se ia în calcul disponibilizarea unui număr de 4.000 de salariaţi, din totalul de 32.000, potrivit liderului sindical Matei Brătianu, care a precizat: "Sindicatul a agreat propunerea care vizează diminuarea numărului de personal, ca să nu se ia în calcul reducerea programului de muncă şi, implicit, a salariilor unui număr de angajaţi cuprins între 8.000 şi 10.000".

Potrivit conducerii companiei, Poşta Română nu poate achita, în prezent, salarii compensatorii.

"Cei care vor fi disponibilizaţi vor primi ajutor de şomaj timp de 12 luni şi 15-20 salarii lunare compensatorii, la nivelul de încadrare. Pentru acordarea salariilor compensatorii trebuie însă ca Poşta Română să fie inclusă, prin hotărâre de Guvern, în anexa OUG 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective", a spus mai Matei Brătianu, citat de Mediafax.

Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Poştă, care dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii.

Ministrul de resort a afirmat că actuala situaţie a operatorului naţional poştal este efectul deciziilor defectuoase ale managementului anterior, care a generat datorii de peste 100 de milioane de euro. Potrivit lui Dan Nica, distribuirea pensiilor urma să fie reluată, ieri, până la finele zilei.

Ministrul Nica a adăugat că, în urma unui control al ANAF, Poşta va trebui să achite o amendă de 90 de milioane de lei, până la 5 iunie.

"ANAF a constatat că au fost împărţite ilegal tichete de masă premium. Vom face tot posibiliul ca Poşta să nu intre în insolvenţă", a spus oficialul.

Ministrul a mai spus că este mulţumit, "dintr-un punct de vedere", de activitatea conducerii CNPR din ultimele 12 luni, în condiţiile în care veniturile Poştei Române s-au menţinut după liberalizarea pieţei de servicii poştale de la 1 ianuarie 2013.

"Un scenariu pesimist estima că Poşta va pierde 20% din venituri după 1 ianuarie, iar în varianta optimistă - doar 10%. Actuala conducere a reuşit, din luna mai 2012, să rezilieze mai multe contracte, a căror valoare depăşea 100 milioane de euro, acestea aducând operatorului poştal pierderi semnificative", a spus Nica.

Directorul general al Poştei Româ­ne, Ion Smeeianu, a afirmat că pierderile companiei au fost reduse cu 130 milioane de lei, în ultimele 12 luni, veniturile lunare ale companiei situându-se între 100 şi 105 milioane lei.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt Minis­terul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania având 32.124 angajaţi, conform datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice.

Autorităţile vor să privatizeze în acest an operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la 28 mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb