Potenţialul agricol nevalorificat al României, o ţintă pentru investitori

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 18 ianuarie 2010

România rămâne o ţară atractivă pentru investitori datorită potenţialului agricol nevalorificat, a declarat, recent, secretarul de stat din Ministerul Federal German al Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorilor, Gert Lindemann, la un seminar organizat de Comitetul de Est al Economiei Germane, cu prilejul expoziţiei "Săptămâna Verde".

"Fără România, Uniunea Europeană nu ar fi completă, dar ar fi foarte bine pentru UE dacă potenţialul mare al României din agricultură ar putea fi valorificat", a spus Lindemann, citat de Agerpres.

Germania s-a angajat cu proiecte şi consultanţă în România pentru că este o ţară prioritară, din anul 2000 derulând 13 proiecte de twinning în administraţia agrară şi veterinară.

În cadrul seminarului, ministrul român al Agriculturii, Mihail Dumitru, a prezentat situaţia agriculturii din România, în special avantajele şi facilităţile oferite potenţialilor inves-titori.

"Vreau să vă conving că sunt oportunităţi deosebite de investiţii în România, deşi în sectorul pe care l-am preluat sunt încă multe de făcut. Avem resurse agricole importante, peste 14 milioane hectare de teren agricol, dar facem eforturi pentru contracararea efectelor climatice, pentru modernizarea sistemului de irigaţii şi de îmbunătăţiri funciare, unde avem nevoie de inves-tiţii", a spus Dumitru. Acesta a precizat că, în ciuda potenţialului agricol deţinut, România se confruntă şi cu un mare deficit de produse agroalimentare, importând produse care ar putea fi obţinute în ţară. "Trebuie să încercăm să facem o restructurare a sectorului, deoarece avem resursele şi cunoştinţele necesare, poate doar mai puţin capital", a spus Dumitru. De asemenea, în opinia aces-tuia, România se confruntă cu o fragmentare excesivă a exploataţiilor agricole.

"Avem o structură duală, câteva ferme mari şi foarte multe ferme mici de subzistenţă. Trebuie să începem un proces de dezvoltare a fermelor mici să poată trece într-o categorie intermediară şi să producă pentru piaţă", a spus Dumitru.

Potrivit directorului executiv al Comitetului de Est al Economiei Germane, Rainer Lindner, sectorul agricol are în ţările din zona Central şi Est Europeană un aport important la PIB, numai în România acesta fiind, în 2008, de 6,5%, respectiv nouă miliarde de euro.

"Sectorul agricol din România este unul deosebit de important, deşi nu este pus în valoare. Româ-nia oferă 5% din fructele de pe piaţa UE, are mai mult de 30% din populaţie în agricultură, dar şi cei mai mulţi fermieri. Dintr-un total de 13,7 milioane de fermieri la nivelul UE, 3,9 milioane sunt din Româ-nia", a spus Lindner. Acesta a adăugat că, deşi oficialii români afirmă că România ar putea hrăni peste 80 de milioane de oameni, importă la ora actuală mai mult de 70% din necesarul intern de consum.

"Este important să se înfiinţeze asociaţii ale producătorilor agricoli şi pieţe regionale care să le asigure piaţa de desfacere a fructelor şi legumelor, nu pe marginea drumului", a mai adăugat reprezentantul german.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb