POTRIVIT BAROMETRULUI RURAL, Numai 13% dintre gospodării comercializează produsele agricole obţinute

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 8 septembrie 2006

Pământul reprezintă mai mult decât o resursă economică, este o resursă a întregii familii ce nu trebuie înstrăinată. Potrivit Barometrului Rural, realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, 41% dintre cei care afirmă că nu doresc să-şi vândă terenul agricol îşi motivează decizia prin faptul că doresc să lase pământul copiilor sau rudelor, iar 25% afirmă că terenul pe care-l deţin este principala sursă de trai.

Activitatea agricolă este considerată în acest moment ca fiind neprofitabilă sau generând un profit foarte scăzut, în timp ce doar 21% consideră că s-ar putea obţine mai mult profit. Analizând individual profitul activităţilor agricole, se constată că mai bine de jumătate din intervievaţii care au vândut produse agricole a cheltuit mai mult decât au obţinut din comercializare.

Numai 13% dintre gospodării comercializează produsele agricole obţinute, cei mai mulţi dintre respondenţi consumând în gospodărie (65% consumă aproape tot, iar 14% între jumătate şi trei sferturi). De asemenea, o mică parte din produsele obţinute (sub un sfert) este consumată în familia extinsă (copiii care locuiesc în afara gospodăriei părinţilor). Astfel, media veniturilor obţinute în ultimul an de gospodăriile intervievate (28,3 milioane lei) este aproape egală cu suma totală investită în ultimul an în activitatea agricolă (26,9 milioane lei).

Un alt factor ce conduce la profitabilitatea scăzută a agriculturii este fragmentarea terenului agricol. Terenul arabil este împărţit în medie în 3 parcele, iar o parcelă are o dimensiune medie de 0,73 ha. Această fărâmiţare a terenului are drept consecinţă creşterea consumului de combustibil pentru utilajele agricole folosite, deci o creştere a resurselor investite, în condiţiile scăderii preţurilor de comercializare a produselor agricole.

Există o deschidere din partea agricultorilor către obţinerea de credite pentru investiţii în agricultură, nivelul de informare cu privire la programele de finanţare fiind încă unul scăzut, 57% dintre intervievaţi au auzit despre programul "Fermierul", iar dintre aceştia doar 8% afirmă că îl cunosc foarte bine. În ceea ce priveşte programul "Renta viageră agricolă" (un program destinat persoanelor de peste 62 ani din mediul rural care deţin în proprietate până la 10 ha de teren agricol ) 34% dintre respondenţi au auzit despre el.

Atitudinea faţă de integrarea României în Uniunea Europeană este una pozitivă în rândul a 61% dintre respondenţi, 16% afirmă că intrarea României în Uniunea Europeană nu este un lucru bun, în timp ce 23% nu au o opinie formată în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb