POTRIVIT INS, Deficitul bugetar a fost de 7,4% din PIB, anul trecut

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 martie 2010

Deficitul bugetar al ţării noastre a fost de 7,4% din Produsul Intern Brut, în anul trecut, la valoarea PIB-ului publicată, ieri, de Institutul Naţional de Statistică, de 491,27 miliarde lei. Ultima valoare a PIB-ului luată în calcul de guvern era, însă, de 505,5 miliarde lei, mai mare decât nivelul publicat, ieri, de INS. Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, ţinta de deficit pentru 2009 a României era de 7,3%.

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, a explicat, însă, că în scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional avem stabilit un deficit bugetar în termeni nominali de 36,5 miliarde de lei, ţintă care a fost atinsă.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mugur Isăres-cu, este de părere că depăşirea procentuală a ţintei de deficit este nesemnificativă şi nu va duce la perturbarea echilibrelor.

Vergil Voineagu, preşedintele INS precizează că PIB-ul luat în calcul la prima estimare a deficitului bugetar se bazează pe o prognoză a cărei mărime, teoretic şi practic, diferă în plus sau în minus, de datele statistice efective, ce devin disponibile, ca urmare a complexităţii calculului, la un interval de peste 90 de zile, faţă de ultimele estimări prognozate.

MFP: "Nu putem compara situaţia României cu cea a Greciei"

În condiţiile în care Grecia, care are o situaţie economică foarte fragilă, a fost acuzată de modificarea datelor statistice privind PIB-ul, au apărut speculaţii că şi autorităţile române ar proceda la fel.

Sebastian Vlădescu, Ministrul de Finanţe, declară că sunt "cel puţin rău-voitoare" încercările de a compara situaţia economică a României cu cea a Greciei.

"Intenţia de a amesteca România cu Grecia este cel puţin rău-voitoare. (...) Este foarte grav să încerci să demolezi sistemul statistic al unei ţări, mai ales în condiţiile de acum", a spus domnul Vlădescu.

Ministrul de resort a precizat că datele sunt corectate pe parcursul anului, în conformitate cu standardele statistice europene. "Nu există niciun fel de eroare, de intenţie sau de încercare de a mistifica datele statistice", a spus domnia sa.

Totodată, Sebastian Vlădescu a explicat că diferenţele dintre datele statistice ale instituţiilor româneşti şi cele ale sistemului european Eurostat pentru ţara noastră rezultă din modalităţile diferite de calcul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb