Povestiri din jobenul unui scamator postmodern

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 28 februarie 2018

CORNEL CODIŢĂ

Povestirea ar putea fi intitulată, simplu: "Fiat Justitia... de rîsul lumii!" Ştie tot tîrgul, mai toţi stîlpii politicii şi ai administraţiei publice din România, protipendada tranziţiei, ale cărei vîrfuri se adăpostesc la umbra instituţiilor cu literă mare, Parlament, Guvern, dar şi al altora, locale, acolo unde este bine şi călduţ, are probleme cu justiţia. Cum trei din cinci membri ai noii clase superpuse sunt PSD-işti, reiese că mai ales PSD-ul are o problemă cu justiţia. Şi...? Ce-i de făcut! Simplu, cîştigăm alegerile şi pe urmă facem noi alte legi, să nu ne mai poată agăţa chiar aşa, cu una cu două, orice procuror DNA căruia i s-a făcut de măriri administrative, ori de carieră politică, ori de statuie cu privirea spre eternitate, ridicată din nisipul, cimentul şi medaliile trimise prin curier special de aliaţii strategici şi alţi euro-granguri fascinaţi de meandrele concretului, desenate pe filele cărţii de istorie a luptei împotriva corupţiei, de la noi. Că la ei, n-au timp şi oricum e mai complicat! Convinşi că se califică pentru funcţia de "scamator şef", după două masterate şi un doctorat scoase din altă pălărie, cea în care se fac scamatoriile cu diplome şi pseudo-educaţie, corifeii politicii psdiste au tras de urechi din joben o ordonanţă de urgenţă, aşa... peste noapte, şi au crezut că lumea va rămîne siderată şi în bună măsură încîntată, pînă cînd ea va produce efectele legale scontate, mai ales cele care vor albi trecutul nedrept pătat al eroilor luptei anti-băsiste, urgisiţi de uneltele stîmbei justiţii - vezi procesul făcut de DNA şi condamnarea lui Dragnea pentru "influenţarea nelegală" a alegerilor la referendumul de suspendare a Preşedintelui Băsescu. Asta, însă, era...hăt, de mult, pe vremea prea necoptului Ponta şi a managerului său şef de joben, Şova.

Printr-o altă scamatorie, politică, de data aceasta, Ponta a devenit trecut şi a fost băgat în malaxorul justiţiei, fără nici o remuşcare, chiar de către cei pe care încercase să-i salveze, grăbiţi să se aburce în scrînciobul puterii din care el tocmai fusese dat jos. Alte alegeri, altă victorie, alt asalt asupra "legilor" şi a "sistemului ticăloşit", rebotezat pentru a se evita confuziile, "paralel". Paralel cu ce? În principal, cu interesele pesediştilor de frunte şi, pe ici pe colo, şi cu prescripţiile strict academice ale cîtorva principii ale funcţionării statului de drept. De data aceasta, pentru a executa numărul mult mai complex a fost ales un adevărat expert, un Houdini al Justiţiei. Spre deosebire de personajul istoric, care se băga singur într-un cufăr, legat cu lanţuri, (şi el şi cufărul!) pentru a fi aruncat apoi într-un bazin mare, plin ochi cu apă, de unde, nu se ştie cum, ieşea viu şi nevătămat în aplauzele furtunoase ale spectatorilor trecuţi pe rînd prin toate frisoanele neîncrederii, aşteptării, fricii şi bucuriei, pentru că trăim vremurile speciale ale post-modernismului, post-tranziţiei, post-democraţiei şi, mai general, ale post-orice-ţine-de-bunul-simţ-raţionalitate-şi-bună-cuviinţă, varianta Tudorel a numărului de scamatorie a fost uşor modificată: în cufăr nu se băga el, ci o băga pe Kovesi, legată cu lanţuri cît mai multe, cufărul era apoi trimis la Cotroceni, să se descurce cum o şti cu el Iohannis, cu gîndul că, oricum ar fi, pînă să se hotărască ăla ce să facă, Kovesi se va îneca ea cu ceva; oricum nu va mai ieşi niciodată la suprafaţă, nici cu lanţuri, nici fără, iar dacă va ieşi, totuşi, îşi va pierde măcar parte din elanul şi tupeul antipesedist. Pentru ca numărul să aibă cît mai mult farmec şi substanţă epică, la mijloc a fost inserată şi secvenţa discuţiei-analizei de la CSM, pe marginea cererii de revocare formulată de Ministrul Justiţiei, la adresa Procurorului şef al DNA. Aici, nimeni nu se aştepta la surprize, cu atît mai puţin ministrul Tudorel, aşa că CSM-ul a dat avizul negativ atît de mult aşteptat de toate părţile implicate.

În sfîrşit, ultima parte a poveştii se va derula la Cotroceni, unde, înarmat cu avizul negativ al CSM (cît e el de consultativ, este totuşi aviz!) Iohannis va purcede la o îndelungă analiză a argumentelor pro şi contra cererii formulată de Ministrul de Justiţie şi va constata că nu împărtăşeşte deloc părerea petentului, ba din contra! Şi... pe urmă?

Pe urmă, povestea se va stinge. Varianta 1: nesusţinut mai departe de "colegii săi politici" care l-au pus să joace acest ciudat rol post-modern de Don Quijote de la Mancha, care în loc să rămînă îndrăgostit de Dulcineea şi să lupte cu morile de vînt a fost pus să se îndrăgostească de morile de vînt şi să se ia la trîntă cu Dulcineea DNA-ului, va părăsi scena guvernamentală şi, în acest fel, cererea sa de revocare va fi dată uitării de toată lumea. Varianta 2: Iohannis, pe baza argumentelor CSM, va scrie un succint comunicat prin care respinge ca neîntemeiată cererea Ministrului justiţiei, pe care i-o va trimite în plic înapoi, cu curierul de serviciu al SPP-ului, ori o va uita în sertarul din cine ştie ce birou al vreunui consilier de la Cotroceni. Ca să mute mortul de pe Edgar Quinet, pe Academiei, e posibil ca povestea să fie puţin prelungită şi tema să fie dată spre decizie Curţii Constituţionale care va decide ceea ce a mai decis, deja, şi anume că Preşedintele nu poate fi obligat de nici o lege să semneze un act, ca primarul, fără să vrea sau fără să ştie ce semnează. În consecinţă, nu e nici un conflict constituţional între Preşedinte şi Guvern, ci eventual trebuie făcute nişte precizări la legea care prevede procedura de scoatere din funcţie a Procurorului şef la DNA, astfel încît în viitor, să fie clar pentru toată lumea că Preşedintele semnează, dacă consideră că este îndreptăţit, legal şi oportun să semneze. Dacă nu, nu! O sub-variantă hazlie ar fi aceea ca Iohannis însuşi să sesizeze Curtea Constituţională obligată să constate că cererea Ministrului Justiţiei nu este deloc sau prea puţin justificată, aşa cum arată opinia şi votul din CSM şi deci el, Preşedintele nu are de ce să fie obligat să rezolve problema neînţelegerilor, altfel normale, dintre CSM şi Ministrul de Justiţie. Să o rezolve ei şi pe urmă să vină la el cu cereri!!!! Întemeiate!

Opinia Cititorului ( 20 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Clar, să se precizeze clar! :)

    Legea bunului simț n-a funcționat niciodată în România. 

    A ajuns propaganda securistă să-i ceară demisia de onoare ministrului justiției în timp ce veșnica șefă a parchetelor poate rămâne dezonorată pe veci în fruntea mafiei judiciare cu probe la șto. 

    Aveți pretenția ca președintele să-i ofere protecție lui Kovesi după modelul clanurilor mafiote.

    În timpul ăsta dosarul Microsoft stă sub calorifero, iar România... 

    1. Factorul militar de putere a fost prost ales drept variabila a unei superputeri, asa ne/a predat domnul profesor Codita si asta a si sustinut in articolele domniei sale.

      Morile de vant...iluziile, ascund esenta articolului. Mai marii lumii ne/ar taia fondurile europene..mai rau ne/ar da afara din UE, prin invocarea articolului nr.7 din Tratatul de la Lisabona, pentru ca nu respectam statul de drept.

      Nu poti asigura democratie, stat de drept, fara sa respecti drepturile omului in totalitate.... 

      Instrument al puterilor...

      Democratia fara patura de mijlic,nu exista,o spuneau unii ganditori din Grecia .Deci factorul economic primeaza in aceasta ecuatie.Pot UE si statul sa incerce sa creeze tot felul de chingi de salvare pana se satura.Reprezinta doar perdele de fum,care dispar in scurt timp.Ingredientul lipsa intr o democratie adevarata este patura de mojlic.Ea reprezinta esenta democratiilor,deci ea trebuie stimulata,dezvoltata sau oricum doriti sa spuneti.Pana o vom avea sau pana se va intelege aspectul,nu va...

      Propaganda securista este Antena3 a securistului mafiot Dan Voiculescu, zis Felix, in acte. Trebuie sa fii extrem de nenorocit sa zici ca Dan Voixculescu este victima mafiei securiste, cand chiar el este mafia securista - in halul asta v-a spalat creierele Antena 3!

      de aceea

      Antena 3 tocmai l-a cules pe abuzatorul ANI, Horia Georgescu, care s-a arătat dispus să decarteze despre SRI și despre mafia securistă.

      Dar știm, Mircea Diaconu este un actor comunist și un parlamentar incompatibil. :))))))

      Antena 3 vă face Securitatea sub ochii voștri. Că eu nu mă uit. :)))))) 

    ... ciudata scamatorie! ciudat scamator! ... din cate stiu eu, o scamatorie are rolul de a oculta adevarul si a mentine iluzia (de aici si termenul de iluzionism) ... as spune ca "scamatoria" de fata a cam spulberat iluzia justitiei imaculata si independenta ... din oricare unghi ai privi situatia, un lucru e clar: justitia are nevoie de protectie politica si politica are nevoie de protectia justitiei ... probabil ca postmodernismul asta nu s-a hotarat inca ce vrea sa fie ... inainte se...

    "Preşedintele semnează, dacă consideră că este îndreptăţit, legal şi oportun să semneze. Dacă nu, nu!"

    CCR tocmai a precizat:

    "„Având în vedere caracterul bicefal al autorităţii executive, legiuitorul a optat pentru o procedură în cadrul căreia Guvernul şi Preşedintele să conlucreze. Rolul central în această ecuaţie îl are, însă, ministrul justiţiei, sub autoritatea acestuia funcţionând procurorii constituiţi în parchete. Preşedintele României nu are nicio atribuţie constituţională... 

    1. Ce citești tu acolo? Ce nu pricepi din cuvantul "bicefal"? Veto nu exista. Dar nici semnatura ca primaru' nu exista. Pricepi cuvantul "conlucrare"? Nu il pricepi din moment ce tragi concluzii aberante.

      Ti s-a mai dat sfatul asta.... tine-te departe de lucruri profunde ca nu le pricepi. 

      "Veto nu exista.", deci, obligatoriu si bicefal!, KWI trebuie sa conlucreze revocind-o pe K. Corect?

      Iohannis sau Kovesi trebuie nu doar sa arate ca au facut ceva bine ci si ca nu au facut raul mentionat in raportul lui Toader. Cu lozinci nu merge, Kovesi este acum in banca acuzatilor si trebuie sa se apere. Asta inseamna conlucrare dintre presedinte si guvern. Nu exista un sef al statului.

      Reformulez, cu un indiciu in plus, pentru a te ajuta.

      "Veto nu exista.", deci, obligatoriu, bicefal si solemn!, KWI trebuie sa conlucreze revocind-o pe K. Corect?

      Incearca sa te concentrezi! 

      Procedura de numire a preşedintelui şi a vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Curtea Supremă). • Ce prevede Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aflată acum în vigoare: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune preşedintele şi vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Klaus Iohannis poate refuza nelimitat, dar motivat, propunerile făcute de CSM. În ceea ce priveşte Curtea Supremă, ministrul Justiţiei nu are niciun rol....

    ...

    1. Totusi nu. Ce vorbeste ziaristul Codita. Nu se intelege. Stie ca pensia este gravă și nu zice. Așa să ii ajute Dumnezeu.

      Prietene Cristi C, la doctor ai fost? Știu, e tarziu....

      În caz că nu știi, Cristi este un dezechilibrat cunoscut pe aicea

      Pensia este doar grava? nu este si mica? 

      N-a mai fost; nu mai primeste trimitere si reteta gratuita, le-a epuizat si guvernul nu da suplimentari. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb