Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat la întâlnirile cu conducerile IPJ Alba ăi Arad, că datele privind evoluţia criminalităţii, cele privind lipsa de încredere a cetăţenilor în administraţie şi instituţiile de impunere a legii indică "profilarea unei tendinţe de ignorare şi nerespectare a legii", potrivit News.ro.
El a mai transmis că obligaţia poliţistului este să acţioneze în mod legal, fără alte interferenţe, cu pasiune, cu fler, cu integritate şi fără teamă şi a punctat principiile fundamentale care trebuie să guverneze activitatea forţelor de ordine: neutralitate politică, egalitate în faţa legii, integritate, reconstruirea încrederii, profesionalism şi iindependenţă.
Predoiu va face o vizită de lucru şi în judeţul Constanţa, imediat după finalizarea controalelor şi verificărilor declnaşate în urma accidentului din 2 Mai, soldat cu moartea a două persoane, în următoarele zile.
MAI transmite că "a fost analizată situaţia operativă de la nivelul celor două judeţe, iar ministrul a abordat aspecte esenţiale privind eficienţa şi integritatea activităţii poliţieneşti, precum şi reconstruirea încrederii cetăţenilor în forţele de ordine".
Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat faptul că actul poliţienesc prefigurează actul de justiţie, iar "obligaţia poliţistului este să acţioneze în mod legal, fără alte interferenţe, cu pasiune, cu fler, cu integritate şi fără teamă", precizează MAI.
Conform ministrului, datele privind evoluţia criminalităţii şi nivelul scăzut de încredere al cetăţenilor în administraţie şi instituţiile de impunere a legii au condus la concluzia că este necesară o revitalizare a structurilor poliţieneşti.
În acest sens, ministrul a punctat câteva principii fundamentale care trebuie să guverneze activitatea forţelor de ordine:
- Neutralitate politică, în sensul că aplicarea legii nu trebuie influenţată de factori politici, ci trebuie să se bazeze pe respectarea strictă a legii.
- Egalitate în faţa legii, ceea ce presupune că indiferent de statutul social sau situaţia financiară a cetăţenilor, legea trebuie aplicată fără nicio discriminare sau favoritism.
- Integritate, aspect important în aplicarea legii, conducerea MAI subliniind că cei care nu se conformează acestui principiu nu au loc în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
- Reconstruirea încrederii, pentru ca relaţia dintre poliţie şi cetăţeni să fie una de parteneriat, bazată pe încredere şi transparenţă.
- Profesionalism şi independenţă, având în vedere că poliţiştii trebuie să îşi desfăşoare activitatea cu pasiune, fler, integritate şi fără teamă, respectând spiritul şi litera legii şi acţionând independent de influenţe externe.
La final, ministrul Afacerilor Interne a subliniat necesitatea unei schimbări de atitudine şi a făcut apel la principiile de egalitate în faţa legii, integritate şi independenţă în aplicarea acesteia. Acesta şi-a exprimat convingerea că astfel se va putea îmbunătăţi activitatea forţelor de ordine şi se va recâştiga încrederea cetăţenilor.
"Ministrul Afacerilor Interne va efectua o vizită de lucru şi în judeţul Constanţa, imediat după finalizarea controalelor şi verificărilor demarate la nivelul Inspectoratului de Poliţie din acest judeţ, în următoarele zile", anunţă MAI.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2023, 09:28)
Parca in China detinerea si traficarea drogurilor se pedepseste cu moartea. La noi este fix invers, drogatii omoara oameni nevinovati si nici nu prea sunt trasi la raspudere. Dar daca furi o gaina, imediat te cazeaza la Codlea.