PREJUDICIU DE 91 MILIOANE EURO LA MODERNIZAREA TRANSALPINA Guvernul îi reclamă la DNA pe Orban şi Vosganian

P.B.
Ziarul BURSA #Politică / 15 aprilie 2015

Guvernul îi reclamă la DNA pe Orban şi Vosganian

Ludovic Orban: "Sesizarea mi se pare puerilă"

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru un prejudiciu de 91 milioane de euro adus la bugetul statului de contractul încheiat de Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, prin CNADNR, cu societatea Romstrade, pentru lucrările de modernizare a DN 67C , cunoscut ca "Transalpina", potrivit unui raport al Corpului de Control al Executivului.

Firma Romstrade era condusă şi atunci de omul de afaceri Nelu Iordache, care este judecat în prezent pentru fapte de corupţie ce vizează acest contract.

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, la un post de televiziune, că sesizarea Guvernului i se pare puerilă şi că acest proiect nu a fost finanţat de la bugetul de stat, ci din fondurile proprii ale CNADNR.

Domnul Orban a mai spus că nu e prima oară când Victor Ponta îşi foloseşte poziţia pentru a îi ataca pe competitorii săi politici, potrivit Mediafax: "Nu e prima oară când Victor Ponta îşi foloseşte poziţia de prim-ministru pentru a-şi ataca competitorii politici şi când îşi foloseşte poziţia guvernamentală în avantaj personal".

Într-o sinteză redactată de Corpul de Control al premierului, inspectorii arată că reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au încheiat, în 2008, un contract pentru executarea lucrărilor de reabilitare a DN 67C (Transalpina) în sistem credit-furnizor, în urma consultărilor dintre conducerea companiei şi Ludovic Orban, ministru al Transporturilor la acea vreme.

Astfel, finanţarea urma să fie realizată pe baza unui împrumut primit de constructor de la o instituţie de credit, iar acesta urma să fie rambursat de către CNADNR cu plata costurilor suplimentare de finanţare, în cuantum de 388,7 milioane lei (91 milioane euro).

Guvernul menţionează că, prin această dispoziţie, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a creat premisele pentru majorarea preţului contractului având ca obiect proiectarea şi executarea lucrărilor la Transalpina, prin includerea unor costuri suplimentare de finanţare rezultate din rambursarea ulterioară a "creditului furnizor".

Conform sursei citate, contractul a fost încheiat la data de 5 septembrie 2009, între reprezentanţii CNADNR şi reprezentantul legal al Romstrade, Nelu Iordache, în sistem de finanţare credit-furnizor, la preţul de 1,23 miliarde lei fără TVA, dintre care 472 milioane lei costuri aferente "creditului-furnizor".

Varujan Vosganian ar fi semnat finanţarea proiectului fără avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor

Totodată, inspectorii mai arată că în şedinţa de Guvern din 18 septembrie 2008 a fost aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern, la solicitarea lui Ludovic Orban, având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect.

Acest act normativ nu a avut, însă, avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, dar a fost contrasemnat, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Astfel, Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi proiectul hotărârii de Guvern nu a fost supus analizării de către direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, întrucât Ministerul Transporturilor, în calitate de minister iniţiator, nu a transmis proiectul ministerului avizator.

Corpul de Control al primului ministru arată indicatorii tehnico-economici aferenţi modernizării "Transalpina" au fost aprobaţi prin două hotărâri ale Guvernului care au fost adoptate cu încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul avizării proiectelor de acte normative.

Astfel, pentru modernizarea DN 67C Bengeşti-Sebeş (Transalpina), CNADNR a achitat, prin ordin de plată, de la bugetul de stat, altă sumă, de 49.994.542,18 milioane lei, reprezentând de asemenea o pagubă la buget.

Anul trecut, Guvernul a anunţat că va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală în acordarea către compania Romstrade a contractului de proiectare şi execuţie a unui tronson din DN 67C Transalpina, precum şi în derularea ulterioară a lucrărilor, neregulile fiind prezentate de Executiv după o verificare efectuată de Corpul de Control al Prim-Ministrului la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Inspectorii guvernamentali au susţinut atunci că documentele aferente ofertei financiare a Romstrade (declarată câştigătoare) au fost neconforme, că o serie de clauze contractuale privind modalitatea de plată au fost modificate în funcţie de interesele companiei, iar Romstrade nu a respectat contractul în ceea ce priveşte constituirea garanţiei de bună execuţie pentru lucrările efectuate.

Pe 16 mai 2014, DNA l-a trimis în judecată pe Nelu Iordache (administrator al Romstrade) pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 184 de kilometri din DN 67C Transalpina. Omul de afaceri a fost învinuit de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb