Premierul l-a asigurat pe Patriarhul Daniel că Guvernul va finanţa investiţiile importante

Ioana Dogaru
Politică / 6 decembrie 2015

Actualizare 13:49 Patriarhia, privind Bugetul pe 2016: "E doar un proiect de buget; sperăm că nu va rămâne aşa"

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că atâta vreme cât Bugetul nu a fost aprobat în Parlament nu se poate vorbi de nealocarea unor sume destinate lăcaşurilor de cult.

"Aşa arată proiectul de buget. El nu a fost încă aprobat în Parlament. Urmează probabil discuţii, deci nu îl putem lua ca pe un termen definitiv şi ultim aprobat. E limpede că nu va mai fi alocată o sumă atât de mare ca până acum, dar o sumă mai mică sperăm că va fi posibil", a declarat duminică, pentru Agerpres, Vasile Bănescu.

De asemenea, el a spus că "toate cultele, inclusiv cel ortodox, vor depune solicitări pentru fondurile necesare în primele luni ale anului viitor, de la 1 ianuarie, până la 31 martie".

Referindu-se la Catedralei Mântuirii Neamului, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat că "nu se stopează în nici un fel procesul de construcţie".

"Evident că este un minus această fracturare din partea statului, dar nu se stopează în nici un fel procesul de construcţie al Catedralei Mântuirii Neamului Acesta continuă.", a spus Bănescu.

Totodată, el a arătat că proiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului este "inclus pe lista celor 100 de obiective importante pentru finalizare în 2018". "E anul crucial, aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Ori, nu poţi să excluzi Biserica Ortodoxă total de vreme ce a fost un partener stabil în dialog cu statul, iar proiectul ridicării unei Catedrale este unul vechi, ce datează de la 1884. În mod normal trebuie pledat pentru finalizarea unui proiect firesc, dincolo de minusurile pe care unii spun că le are. Nu se poate întrerupe aşa ceva", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

În proiectul de buget, în anexa aferentă Secretariatului General al Guvernului, la "Sinteza politicilor şi programelor bugetare", rubrica "lăcaşuri de cult" nu este prevăzut niciun leu pentru anul 2016, în timp ce execuţia preliminară pentru 2015 relevă că au fost alocate 177 de milioane de lei.

De asemenea, estimarea bugetară pentru anii următori este de 12 milioane de lei - anul 2017, 10,4 milioane de lei pentru 2018 şi 8,4 milioane de lei pentru 2019.

Totodată, la "sinteza fondurilor alocate pe surse şi pe titluri de cheltuieli pe anii 2014 - 2019" bugetul SGG prevede o diminuare la capitolul "Cultură, recreere şi religie", un buget mai mic cu 22, 47% faţă de 2015.

(I.D.)

--------

Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe Patriarhul Daniel că Executivul va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse, în funcţie de posibilităţi, pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

"Premierul Dacian Cioloş a avut, în dimineaţa zilei de 6 decembrie, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocaţiilor bugetare pe anul 2016. Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din această perspectivă", se arată în comunicatul Guvernului.

Totodată, se mai arată în comunicatul citat, Patriarhul a subliniat că biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a îmbunătăţi condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale.

''Premierul Cioloş a mulţumit pentru implicarea bisericii în cele două direcţii extrem de importante pentru dezvoltarea societăţii româneşti'', adaugă sursa citată.

În proiectul de buget, în anexa aferentă Secretariatului general al Guvernului, la "Sinteza politicilor şi programelor bugetare", la rubrica "lăcaşuri de cult" nu este prevăzut niciun leu pentru anul 2016, în timp ce la execuţia preliminară pentru anul 2015 au fost alocaţi 177 milioane lei.

Potrivit Ministerului de Finanţe, proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a salariilor acordate personalului clerical şi neclerical.

"În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult creşte de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016", precizează sursa citată.

De asemenea, MF menţionează că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a contribuţiei statului, pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei în anul 2016", "anul viitor păstrându-se în buget suma de 1,3 milioane lei alocată în scopul finanţării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb