PREMIERUL LUDOVIC ORBAN: "Vrem să anulăm toate taxele tâmpite pe sistemul bancar şi cel energetic"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 noiembrie 2019

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Guvernul va încerca să corecteze Ordonanţa 114, pe care o consideră "un act normativ criminal", potrivit lui Orban

"Nu va fi nicio apocalipsă bugetară dacă aplicăm Legea pensiilor", a menţionat premierul

În guvernarea actuală de tranziţie nu se va putea face "mare lucru" în privinţa politicii fiscale, conform premierului Ludovic Orban, care spune că "marele păcat" al guvernărilor anterioare, care a fost accentuat de Executivele ultimilor trei ani, a fost instabilitatea legislativă în domeniul fiscal, modificările repetate, "peste noapte", ale Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală, care au pus toată societatea într-o stare de bulversare, de continuă adaptare la noi şi noi reglementări.

Domnia sa a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe cu tema "Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri": "Vrem să facem câteva modificări la OUG 114/2018, un act normativ care creează probleme grave în toate domeniile de activitate. OUG 114 este un act normativ criminal. Vrem să anulăm toate taxele tâmpite introduse pe sistemul bancar şi cel energetic".

Corecţiile la care a făcut referire premierul sunt, conform domniei sale, în lucru şi există două variante luate în calcul. Premierul a precizat: "Una din variante este de a crea o majoritate astfel încât corecţiile să treacă pe cale parlamentară. Asta este soluţia care, din punctul meu de vedere, e cea mai bună. În cazul în care nu se va conveni astfel, va exista, cel mai probabil, o angajare a răspunderii guvernului. Preferăm să stabilim împreună cu partenerii noştri care au votat învestirea Guvernului o formulă comună pe care să o sprijinim şi să o trecem prin Camera Deputaţilor".

Modificările pentru taxa bancară vor fi făcute "cât mai repede posibil", conform premierului.

La evenimentul de ieri, premierul Ludovic Orban a declarat că aplicarea Legii pensiilor nu va duce la o "apocalipsă bugetară" şi a subliniat că nu doreşte să emită o ordonanţă de urgenţă într-un asemenea domeniu "vital şi sensibil".

Ludovic Orban a spus: "Toată lumea spune că, dacă se aplică Legea pensiilor, o să fie apocalipsa bugetară. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să poţi să schimbi Legea pensiilor, ai nevoie de o majoritate parlamentară. Eu vă spun din capul locului că nu vreau să dau o ordonanţă de urgenţă în astfel de domenii extrem de vitale şi de sensibile. Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm şi mai ales care este capacitatea reală de a putea susţine plata pensiilor".

Premierul Orban a continuat: "Avem un program de guvernare pe care l-am prezentat. În acest program este foarte clar că pregătim o echipă mai largă de lucru, care să îndrepte ce e de îndreptat în sistemul de pensii, pregătim studii de impact, analize foarte serioase, dar în baza prog­nozelor pe termen lung privind aceste studii de impact vom veni cu o modificare, dar nu în această perioadă. Este puţin probabil ca într-un an electoral un Parlament să modifice legea".

"Situaţia din domeniul energiei riscă să creeze grave prejudicii economiei"

Situaţia în care s-a ajuns în domeniul energiei "din cauza măsurilor aberante ale guvernelor PSD" riscă să creeze grave prejudicii economiei noastre, după cum a mai afirmat ieri premierul Ludovic Orban.

Întrebat când va elimina Guvernul plafoanele la preţurile pentru gaze şi energie electrică, Orban a arătat că este posibil să existe o perioadă de tranziţie în acest sens.

"Din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Economiei, precum şi cu reprezentanţii companiilor din domeniu, există discuţia privitoare la o perioadă de tranziţie de 6-9 luni, maxim un an, încă nu am stabilit perioada aceasta de tranziţie. Situaţia în care s-a ajuns din cauza măsurilor aberante ale guvernelor PSD în domeniul energiei este o situaţie care riscă să creeze grave prejudicii economiei româneşti", a subliniat premierul, adugând că toate ramurile care au în structură costul cu energia şi-au pierdut competitivitatea şi mulţi operatori riscă să-şi piardă profitabilitatea.

"Este vorba despre combinate mari, precum Sidex Galaţi, Combinatul de Aluminiu Slatina, Combinatul Siderurgic Hunedoara. Este vorba despre companii foarte mari care au foarte mulţi angajaţi şi a căror profitabilitate şi competitivitate au fost grav afectate de preţurile la care este vândut gazul şi energia electrică către companii. Şi aici, cu siguranţă, împreună cu ministrul Economiei şi cu ministrul Finanţelor deja am început să discutăm cum putem să creştem competitivitatea acestor companii", a precizat Orban.

Guvernul a alocat, la rectificarea bugetară, banii pentru Start-up Nation

Întrebat despre situaţia programului Start-up Nation, ediţia a treia, Ludovic Orban a spus că, la rectificarea bugetară, Guvernul a alocat banii pentru acest program.

Domnia sa a precizat: "Pe programul Start-up Nation am alocat banii acum, la rectificare. În acelaşi timp, vom face o evaluare a modului în care s-a derulat programul, a modului în care banii care au fost alocaţi, respectiv folosiţi pentru obiectivele care sunt stabilite prin reglementările legale şi vom lua o decizie până anul viitor cum va continua acest program".

"Bugetul guvernului PSD a fost mincinos"

Premierul Ludovic Orban a afirmat că bugetul alcătuit de guvernarea anterioară "a fost mincinos, iar estimarea veniturilor - o păcăleală de 1 aprilie". Domnia sa a menţionat: "Această umflare de venituri a fost făcută special pentru nişte cheltuieli pentru care nu existau venituri. Trebuie onestitate, trebuie spus adevărul".

Potrivit premierului, bugetul de stat pe anul viitor va avea în vedere reducerea deficitului sub 3%.

"Am fixat ca obiectiv să cobor deficitul bugetar sub 3% din PIB în 2020. Este un obiectiv foarte ambiţios, foarte greu de realizat", a adăugat şeful Executivului.

Ludovic Orban: "Vrem să schimbăm lucruri care ni se par total inechitabile, precum impozitarea muncii part-time, să desfiinţăm split TVA, supraacciza la combustibil - care a fost o mare prostie. Aceste modificări pot fi stimuli foarte buni pentru economie. Facem analize, studii de impact".

----------

Ludovic Orban: "Într-o societate, primul actor care trebuie să respecte legea este Guvernul. Altfel, nimeni nu va respecta legea".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. INTR-ADEVAR , MONSTRUOZITATEA '''''' 114 '''''', A FOST , UN ACT DE JEFUIRE , CICA IN MOD LEGAL , A BANCILOR CAPITALISTE '''''' TICALOASE '''''', CARE , IN VIZIUNEA GUVERNANTILOR PRO-COMUNISTI , DIN PSD-ALDE , S-AU ''''''' DOVEDIT PARTENERI INCORECTI , IN RELATIA CU CLIENTII !!! ADICA , O DOBANDA DE 8-9-10 % LA CREDITE , CICA REPREZINTA , CUM ZICEA TOVARASUL TARICEANU : '''''' CAMATARIE CURATA !!! ''''''' ACUMA , LASAND LA O PARTE FAPTUL CA SUTE DE MII DE CLIENTI , PERSOANE FIZICE SI JURIDICE , AU PLECAT DIN BANCI , CU O GRAMADA DE BANI , SI NU I-AU MAI DAT INAPOI NICI PANA IN ZIUA DE ASTAZI , UNII INTR-ADEVAR , DIN NEPUTINTA , DAR CEI MAI MULTI DIN RAUTATE SI SMECHERIE , CA ASA E LA ROMANI , UNII AU PARASIT TARA , SI TREBUIE CAUTATI INTERNATIONAL , ALTII SE ASCUND , PE UNDE SE ASCUND !!! IN ROMANIA , E RISC MAXIM , SA DAI CUIVA CREDIT !!! E O LOTERIE , PRACTIC !!! '''''''' 114 '''''''', TREBUIE NU NUMAI DESFIINTATA , DAR SI RETURNATI INAPOI , BANII PLATITI DEJA DE BANCI , IN CONTUL , ''''''' TAXEI PE LACOMIE ''''''' !!! LACOMIE AU INTERLOPII , DACA TE DUCI SA CERI BANI DE LA EI , SA VEZI ACOLO DOBANZI : 300 % ; 500 % , etc , etc !!! SI ASTA , LA O LUNA , LA DOUA , LA TREI !!! SI CU ASTIA , NU TE JOCI , A-TI TRECE TERMENUL , SI N-AI PLATIT , APAR LA USE , FAC SCANDAL , A-TI FURA COPIII DE PE STRADA , TE UMPLE DE SANGE ; IN CAZURI EXTREME , TE OMOARA , PUR SI SIMPLU !!! ASTA E CAMATARIE , NU 8-9-10 % !!!

    1. Pe tine te-au pescuit pe Cancan.ro? "A-ti trece termenul" Presupun ca ai vrut sa scrii âți trece termenul, care e dubla greseal,a pentru ca doar maica-ta are cratima si se scrie cu î din i, nu cu â.

    Vreti, dar puteti?

    1. Normal ca pot.

      Pentru privilegiile bancilor care practica dobanzi de patru ori mai mari decat media UE  

      ..oricand si oricat.. doar ii finanteaza. 

      Urati au fost mereu Psd-istii dar astia sunt la fel.  

      Cam mult prin presa dnule Sica ..oare a fi prim ministru nu inseamna a face parte din executiv? Adica mai putina gargara (politica) si mai multa activitate? 

      Ce calificare aveti dnule Orban?  

      Ce va deosebeste de stupida Dancila? 

      Ce experienta in munca aveti? Parlamentul nu se pune ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb