Presa: "OPEC+ este de acord să aprofundeze reducerile voluntare ale producţiei de petrol"

T.B.
Internaţional / 1 decembrie 2023

Presa: "OPEC+ este de acord să aprofundeze reducerile voluntare ale producţiei de petrol"

Producătorii de petrol OPEC+ au convenit joi să reducă voluntare producţie, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) pentru începutul anului viitor, conduse de Arabia Saudită, care a reînnoit reducerea voluntară actuală, potrivit reuters.

Preţurile de referinţă ale petrolului la nivel mondial s-au stabilit în jurul valorii de 2%, în parte pentru că reducerile au fost voluntare şi din cauza aşteptărilor investitorilor înainte de întâlnire că reducerile suplimentare de aprovizionare ar putea fi mai profunde, conform sursei citate.

Arabia Saudită, Rusia şi alţi membri ai OPEC+, care pompează mai mult de 40% din petrolul mondial, s-au întâlnit online joi pentru a discuta despre politica de aprovizionare, informează sursa indicată.

"Reacţia pieţei implică neîncrederea în eficacitatea deplină a reducerilor", a spus analistul JP Morgan Christyan Male, menţionează sursa precizată.

"Cu toate acestea, stabilirea unui nou cadru pentru fiecare membru pentru a-şi îndeplini reducerea reflectă gradul de încredere şi coeziune dintre membri; un exemplu, faptul că Brazilia se alătură este o dovadă a puterii în cifre pentru OPEC+", adaugă acesta, potrivit sursei citate.

Grupul a discutat despre producţia din 2024 pe fondul previziunilor că piaţa se confruntă cu un potenţial excedent, iar o reducere de 1 milion de baril pe zi (bpd) de către Arabia Saudită trebuia să se încheie luna viitoare, transmite sursa indicată.

Producţia OPEC+ de aproximativ 43 de milioane de barili pe zi reflectă deja reduceri de aproximativ 5 milioane de barili pe zi, menite să susţină preţurile şi să stabilească piaţa, informează reuters.

Limitele totale se ridică la 2,2 milioane bpd de la opt producători, a declarat OPEC într-un comunicat după întâlnire. În această cifră este inclusă o extindere a reducerilor voluntare din Arabia Saudită şi Rusia de 1,3 milioane bpd, potrivit sursei menţionate.

Cele 900.000 bpd de reduceri suplimentare promise joi includ 200.000 bpd de reduceri ale exporturilor de combustibil din Rusia, restul fiind împărţit între şase membrii, relatează sursa.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că reducerea voluntară a Rusiei va include ţiţeiul şi produsele, transmite sursa citată.

Emiratele Arabe Unite au declarat că au fost de acord să reducă producţia cu 163.000 bpd, în timp ce Irakul a spus că va reduce cu 220.000 bpd suplimentar în primul trimestru, potrivit sursei.

Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Irak, Kuweit, Kazahstan şi Algeria s-au numărat printre producătorii care au spus că reducerile vor fi anulate treptat după primul trimestru, dacă condiţiile pieţei o permit, informează reuters.

OPEC+ se concentrează pe producţia mai scăzută, cu preţuri în scădere de la aproape 98 de dolari la sfârşitul lunii septembrie şi se preocupă de creşterea economică mai slabă în 2024 şi aşteptările privind un excedent de aprovizionare, precizează sursa.

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a prognozat luna aceasta o încetinire a creşterii cererii în 2024, pe măsură ce "ultima fază a redresării economice pandemice se disipează şi pe măsură ce progresul creşterii eficienţei energetice, extinderea flotelor de vehicule electrice şi factorii structurali se reafirmă", menţionează reuters.

OPEC+ a invitat, de asemenea, Brazilia, un top 10 producător, să devină membru al grupului. Ministrul energiei al ţării a spus că speră să se alăture în ianuarie, potrivit sursei menţionate.

Reuniunea OPEC+ coincide cu deschiderea summit-ului COP28 al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice , găzduit de Emiratele Arabe Unite, membru OPEC.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cine vrea sa ajute in mod real Ucraina si Nato chiar dc putin/persoana, impreuna contam mult, consumati cat mai putin petrol!!

    1. pretul nominal creste!!! sa compenseze costul !

      s c c r e t 

      vad ca scade, la sf septembrie a fost 93 dolari, acum e 76(wti)

      pretul benzinei la fel, depasise 7 lei, acum e pe la 6,6.

    Daca trebuie,ptr. Ucraina,

    ne mutam inapoi si in grote, 

    slava ukri,

    slava Bandera 

    1. am auzit ca la rusi sunt grote faine

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb