Preşedintele chinez Xi Jinping participă astăzi la Riad la reuniuni cu liderii arabi, prezentate de Beijing drept "evenimente majore", în a treia zi a unei vizite a liderului chinez în Arabia Saudită, vizită cu puternice mize economice şi geopolitice, informează AFP, potrivit Agerpres.
Xi Jinping, sosit miercuri în capitala monarhiei petroliere din Golf, a avut ieri întrevederi cu regele Salman şi cu influentul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, cu care a semnat acorduri în diferite domenii, începând de la hidrogen pentru maşini până la locuinţe, dar ale căror detalii nu au fost comunicate.
Aceasta este prima vizită a liderului celei de-a doua economii mondiale în Arabia Saudită după 2016 şi a treia sa deplasare în străinătate de la începutul pandemiei de coronavirus.
Două reuniuni distincte sunt prevăzute pentru astăzi: prima cu cei şase membri ai Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) şi a doua cu alţi lideri din Orientul Mijlociu.
Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi şi preşedintele tunisan, Kais Saied se numără printre şefii de stat sosiţi încă de ieri la Riad.
Liderii Qatarului, Libanului, Irakului şi altor ţări şi-au confirmat de asemenea participarea.
"China este nerăbdătoare să lucreze cu Arabia Saudită şi ţările arabe, pentru a face din aceste două summituri evenimente majore din istoria relaţiilor chinezo-arabe şi ale relaţiilor China-CCG", a declarat Xi Jinping ieri, potrivit afirmaţiilor sale transmise de televiziunea publică a Chinei, CCTV.
Ţările din Golf, parteneri strategici ai Washingtonului, şi-au întărit în ultimii ani legăturile cu China, în cadrul eforturilor menite să reducă dependenţa economiilor lor de hidrocarburi.
La rândul său, China caută să-şi extindă sfera de influenţă, în special prin intermediul iniţiativei sale a "noilor drumuri ale mătăsii", vast proiect internaţional de investiţii dorit de preşedintele chinez.
Agenda summiturilor nu a fost comunicată, însă cel cu ţările din Golf ar putea constitui ocazia pentru China de a-şi relansa negocierile asupra acordului de liber-schimb cu blocul regional, acord în stadiu de gestaţie vreme de aproape 20 de ani, potrivit analiştilor.
O întărire a legăturilor economice cu China ar putea de asemenea ajuta Arabia Saudită, prim exportator de petrol din lume, să-şi diversifice economia în cadrul programului de reforme lansat de prinţul său moştenitor.
Potrivit mass-media saudite, vizita ar urma să prilejuiască semnarea între Beijing şi Riad a unor acorduri în valoare totală de peste 110 de miliarde de riali saudiţi (27,8 miliarde de euro).
Deplasarea preşedintelui chinez în regiune nu a rămas fără reacţie din partea SUA, partener militar strategic al ţărilor din Golf. Miercuri, Washingtonul a atenţionat împotriva "influenţei Chinei care vrea să cucerească lumea întreagă", apreciind că aceasta nu este de natură să menţină ordinea internaţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 12:32)
Spumega jid-americanii!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 17:50)
Vrea sa le vanda petro ieftin din Rusia. China il cumpara la 30 $, il vinde la arabi la 50 si arabii il vand la 70. Toata lumea castiga, mai putin Rusia.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 17:50)
Petrol