Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, efectuează o vizită de stat în România

Laura Boico
Politică / 20 iunie 2016

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, efectuează o vizită de stat în România

Actualizare 15:40 Preşedintele german, Joachim Gauck, laudă DNA: "E un capitol la care noi vă urmărim cu mare atenţie evoluţiile"

Preşedintele german Joachim Gauck, a lăudat activitatea DNA şi lupta pe care o duce România împotriva corupţiei, transmit televiziunile de ştiri.

"E un capitol la care noi vă urmărim cu mare atenţie evoluţiile. Cu mare plăcere constat că sprijiniţi aceste reforme, că o face guvernul României şi că, mai ales în ce priveşte combaterea corupţiei de către justiţie, aveţi realizări importante.

Aş dori să subliniez în mod deosebit activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de la care porneşte un semnal îndreptat nu doar către economie, mediul de afaceri, dar şi către politic. Este unul dintre pilonii pincipali ai procesului de reformă", a declarat, preşedintele german Joachim Gauck, la Palatul Cotroceni.

În ce priveşte relaţiile economice, Gauck a menţionat că Germania este partenerul numărul unu al României, astfel că 8.000 de companii cu capital nemţesc activează în prezent la noi în ţară.

(L.B.)

---------

Actualizare 15:30 Iohannis: Relaţia cu Germania este una privilegiată şi de importanţă strategică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, la Palatul Cotroceni, că pentru România relaţia cu Germania este una privilegiată şi de importanţă strategică, potrivit televiziunilor de ştiri.

"Pentru România, relaţia cu Germania este una privilegiată şi de importanţă strategică. Ea se bazează pe o istorie îndelungată, ambele state fiind partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO. (...) Discuţiile cu preşedintele Gauck au prilejuit reafirmarea caracterului excelent al relaţiilor bilaterale româno-germane, din perspectiva dialogului politic, al cooperării economice şi sectoriale, dar, mai ales, al legăturilor interumane. Am subliniat importanţa pe care o acordăm acestei cooperări şi acestei relaţii", a declarat preşedintele Iohannis într-o conferinţă de presă cu omologul său german Joachim Gauck.

Şeful statului român a menţionat că l-a asigurat pe preşedintele Gauck de faptul că România "rămâne dedicată proiectului european şi acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene".

"Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar şi responsabil", a adăugat Iohannis.

Şeful statului român a subliniat că de mulţi ani Germania este primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră, iar potenţialul de dezvoltare continuă să fie unul ridicat.

"Am arătat în discuţii că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creştere economică şi consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investiţional în oportunităţile oferite de piaţa românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani. De altfel, pentru stimularea investiţiilor în România, voi participa împreună cu domnul preşedinte miercuri la un eveniment economic cu reprezentanţii unor companii germane relevante", a afirmat Iohannis.

El a specificat că a abordat şi subiectul strânsei colaborări româno-germane în promovarea intereselor persoanelor aparţinând minorităţii germane din România, din punct de vedere cultural şi educaţional.

"Mă bucur să constat aprecierea deosebită a domnului preşedinte, a Germaniei, privind modelul interetnic şi intercultural românesc. Am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul unor proiecte concrete, care să vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezintă patrimoniul saşilor, dar, în acelaşi timp, şi patrimoniul nostru comun, european", a spus Iohannis.

Şeful statului român a precizat că l-a asigurat pe preşedintele Gauck de poziţia solidară a României în eforturile de gestionare a efectelor crizei migraţiei, dar şi de combatere a cauzelor acesteia. "Suntem în favoarea unui răspuns european comun, iar solidaritatea ţării noastre se manifestă concret prin faptul că România este al doilea contributor la Frontex, după Germania", a spus Iohannis.

Preşedintele român a spus că o altă temă abordată a vizat situaţia din Republica Moldova.

"Menţinerea stabilităţii şi a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră şi credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni", a spus Iohannis.

Şeful statului român a precizat şi faptul că în cadrul convorbirilor oficiale s-a discutat şi despre Summit-ul NATO de la Varşovia, care trebuie să transmită un mesaj puternic de solidaritate, unitate şi coeziune în actualul context internaţional.

"Am reiterat în acest context poziţia cunoscută a României privind întărirea echilibrată şi proporţională a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, având în vedere evoluţiile de securitate din Zona Mării Negre", a mai afirmat Iohannis.

(L.B.)

--------

Actualizare 14:00 Klaus Iohannis: "Relaţia româno-germană este foarte bună, începând de la cel mai înalt nivel politic"

Relaţia româno-germană este foarte bună, începând de la cel mai înalt nivel politic, până la relaţiile economice, care devin din ce în ce mai bune, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, astăzi, la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse din presă.

"Pentru noi este o mare bucurie că ne vizitaţi, după ce, domnule preşedinte federal, am avut o vizită pe care am clasificat-o ca foarte bună când am fost acum câteva luni de zile în Berlin. Eu cred că astăzi avem ocazia să discutăm despre multe lucruri care ne leagă, despre lucruri pe care le avem în comun şi despre oportunităţile pe care le avem în relaţia româno-germană, relaţie care este foarte bună, începând de la cel mai înalt nivel politic, până la relaţiile economice care devin din ce în ce mai bune, şi sunt foarte bucuros că în acest sens împreună ne vom adresa şi oamenilor de afaceri ", a declarat Klaus Iohannis la începutul convorbirilor oficiale pe care le poartă cu omologul său german, Joachim Gauck.

(M.I.)

------

Actualizare 13:40

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său german, Joachim Gauck, aflat în vizită de stat în România, potrivit unor surse din presă.

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, i-au primit pe omologul său german şi pe partenera sa Daniela Schadt.

Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, preşedintele Germaniei a dat onorul Regimentului de Gardă şi Protocol.

Din delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şi consilierii prezidenţiali - Ion Oprişor, Bogdan Aurescu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, deputatul Ovidiu Ganţ, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu, Victor Micula, secretar de stat în MAE, şi Daniela Bârsan, consilier de stat.

(L.B.)

-------

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, efectuează începând de astăzi şi până miercuri o vizită de stat în ţara noastră, la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Astăzi, preşedintele Iohannis va avea, la Palatul Cotroceni, consultări cu Joachim Gauck, cu privire la intensificarea relaţiilor de tip strategic şi consolidarea schimburilor economice.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor vor fi identificate modalităţile cele mai eficiente de dezvoltare şi intensificare a relaţiilor bilaterale, consolidate de dinamica dialogului politic, schimburile economice solide, dar şi de rolul important al minorităţii germane din România, alături de comunitatea de români din Germania, una dintre cele mai bine integrate pe piaţa muncii germane.

"Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia interesul părţii române faţă de intensificarea relaţiilor de tip strategic cu Germania, inclusiv cu landurile federale germane. În ceea ce priveşte componenta economică a relaţiei bilaterale, preşedintele României va sublinia necesitatea consolidării în continuare a acesteia, plecând de la faptul că Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează o cincime din volumul comerţului exterior al ţării noastre, şi al treilea investitor în economia românească", precizează Preşedinţia.

În discuţiile pe care le va avea cu omologul german, preşedintele Iohannis va prezenta evaluarea Bucureştiului asupra modalităţilor de gestionare a provocărilor complexe, interne şi externe, cu care se confruntă Uniunea Europeană la ora actuală, inclusiv în vecinătate. Consultările vor cuprinde şi un schimb de opinii asupra apropiatului Summit NATO, în cadrul căruia şeful statului va evidenţia necesitatea consolidării echilibrate a întregului flanc estic al Alianţei.

Totodată, şeful statului german va avea astăzi o întrevedere la Palatul Victoria cu premierul Dacian Cioloş şi o întâlnire comună, la Parlament, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cu şeful interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Mâine, preşedintele Gauck va susţine alocuţiunea ''Europa: pasiune pentru raţiune'', la Biblioteca Naţională a României, după care se va deplasa la Sibiu, împreună cu preşedintele Iohannis. Cei doi se vor întâlni cu reprezentanţi ai minorităţii germane, vor vizita Liceul Brukenthal şi biserica fortificată de la Cisnădie.

Iohannis şi Gauck vor participa, miercuri, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani şi români, pentru a discuta asupra modalităţilor de dezvoltare, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnule PRESEDINTE Gauck, aduce-ti un milion de turisti germani in Romania!!!!Au ce vizita, deloc scump, cu infuzia de capital, ne mai relansam si noi, sandramaua, numita ECONOMIA NATIONALA!!!!

    1. Ba este scump. Foarte scump mai ales comparativ cu facilitatile de secol trecut aflate la dispozitie.

      Nu ADUCETI turisti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb