Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2015

Macroeconomie / 30 decembrie 2014

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2015

Actualizare 14:00 Legea bugetului de stat pe 2015, publicată în Monitorul Oficial

Legea bugetului de stat pe anul viitor a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, fiind publicat, de asemenea, şi decretul de promulgare a acesteia de către preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2015 şi decretul privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate.

CCR a decis luni că este constituţională legea bugetului de stat pe anul 2015, după ce a respins sesizarea PNL.

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe 2015 au fost aprobate pe 21 decembrie de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi 'pentru' şi 141'împotrivă' iar pe cel al asigurărilor sociale de stat, cu 329 voturi 'pentru' şi 148 'împotrivă'.

Bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o creştere de 2,5%, o inflaţie medie de 2,2% şi o rată a şomajului de 5,1%. Produsul intern brut este estimat la 709,681 milioane de lei.

Veniturile bugetului general consolidat pentru 2015 însumează 31,9% din PIB, cheltuielile - 33,7% din PIB iar deficitul bugetar pe cash este de 1,83% din PIB şi de 1,2% din PIB pe metodologia europeană ESA.

Cheltuielile destinate investiţiilor în 2015 însumează 44,76 miliarde de lei, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în anul 2014, reprezentând aproximativ 6,3% în PIB şi o pondere în total cheltuieli bugetare de 18,7%, mai mult cu 3,2 cu puncte procentuale faţă de anul 2014.

---

Preşedintele Klaus Iohannis, a promulgat, luni, legea bugetului de stat pe anul 2015 şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2015 şi Decretul privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, în urma deciziei Curţii Constituţionale a României de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate.

Curtea Constituţională a stabilit, luni, că Legea bugetului de stat pe 2015 este constituţională, respingând sesizarea PNL, care a invocat printre motive lipsa unei strategii fiscal-bugetare şi faptul că proiectul trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la 15 noiembrie.

Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Augustin Zegrean, a spus că Legea bugetului a fost declarată constituţională în raport de criticile formulate, "criticile care au fost aduse acestei legi neputând fi considerate ca încălcări ale Constituţiei".

Parlamentarii PNL au sesizat în 22 decembrie Curtea Constituţională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015, la o zi după ce a fost adoptată de Parlament, cu 339 de voturi "pentru" şi 141 "împotrivă".

PNL a arătat, în sesizarea de neconstituţionalitate, că proiectul legii bugetului de stat trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la 15 noiembrie.

După sesizarea CC, şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, a făcut apel la liderii PNL şi PDL să retragă contestaţia, arătând că, în caz contrar, mai multe majorări de alocaţii sociale pot fi întârziate.

În replică, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că premierul Victor Ponta, ministrul Rovana Plumb şi PSD "mint" ca înainte de alegerile prezidenţiale în privinţa pensiilor, menţionând că acestea nu sunt afectate de demersul de contestare la CC a legii bugetului de stat pe 2015.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pacat ca in loc sa fie bine in ROMANIA,mai bine se cearta tot timpul,si cei de la PNLSI CEI DE LA PDL, care s-au ascuns,printre cei de la PNL,NU INTELEG,ce doreste cei de la aceste partide,oricum nimic nu duc in mormant,totul ramane aici,lasati-ne sa ,traim si noi ,cei mai in varsta,cu pensia pentru care am muncit,ani la rand,sa putem si noi ,sa ne bucuram,de viata atat cat mai avem de trait.MULTUMESC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb