Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose ca premier

M.I.
Politică / 26 iunie 2017

Mihai Tudose (Sursa foto: captură Youtube)

Mihai Tudose (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 20:05

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îl desemnează pe Mihai Tudose ca premier al ţării noastre, după după consultările cu partidele politice parlamentare pentru desemnarea noului prim-ministru.

Iohannis a declarat: "S-au încheiat consultările cu partidele parlamentare în vederea formării unui nou guvern. PSD şi ALDE susţin că au în continuare majoritate în parlamente. S-au prezentat împreună şi au înaintat o propunere în persoana domnului Tudose. Partidele din Opoziţie în principal nu au avut propuneri concrete şi din discuţii nici nu a rezultat că ar existat înţelegere politică între partidele din Opoziţie. Această criză politică prin care trecem daunează grav României: dăuneaza economiei, imaginii României în lume şi opinia mea e că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem rapid un nou guvern. Luând în considerare toate acestea şi având în vedere că e nevoie urgentă de guvern, îl desemnez pe Mihai Tudose ca viitor premier. Sugerez partidelor să elaboreze o agendă pentru terminarea procedurilor parlamentare în această săptămână".

(A.C.)

------

Actualizare 19:40 Kelemen Hunor: "Nu am negociat autonomie pe criterii etnice, în România s-a produs o isterie anti-maghiară"

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis despre discuţia cu PSD privind susţinerea moţiunii de cenzură, dar a precizat că maghiarii nu au negociat autonomie pe criterii etnice şi că în România s-a produs săptămâna trecută "o isterie naţională anti-maghiară".

Kelemen Hunor a spus: "N-am negociat autonomie pe criterii etnice. În legea minorităţilor nu există nicio autonomie pe criterii etnice. Putem vorbi de democraţie participativă, să participăm noi, minorităţile etnice, la luarea de decizii, dar nu noi singuri (...) Să nu fie luate decizii nici în învăţământ, nici în instituţiile locale fără acordul nostru. I-am spus acest lucru domnului preşedinte (...) Când domnul preşedinte făcea declaraţii la Berlin, în România minorităţile naţionale sunt tratate cum sunt tratate. În aceeaşi perioadă, în România s-a produs o isterie naţională anti-maghiară".

Acesta a precizat că proiectele discutate cu PSD sunt pe agenda Parlamentului de ani de zile şi a făcut apel la dialog între forţele poltice pentru a nu leza interesele minorităţilor naţionale.

Kelemen a mai precizat: "Noi i-am spus preşedintelui concluziile noastre în ceea ce priveşte criza politică şi ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Noi nu am negociat nimic ilegal, nimic neconstituţional, nimic imoral. Toate aceste proiecte sunt pe agenda Parlamentului, un proiect de 12 ani de zile (...), celelalte proiecte au fost depuse transparent şi asumate (...) Trebuie să existe un dialog şi, dacă se poate, acest dialog trebuie purtat cu toţi cei din Parlamentul României, dar şi cu societatea civilă şi cu formatorii de opinie. Nu avem gânduri ascunse, nu avem niciun interes de a leza interesele majorităţii, dar avem obligaţia de a susţine drepturile comunităţii maghiare".

(A.C.)

-----

Actualizare 19:00 Pambuccian: "Grupul minorităţilor aşteaptă decizia lui Iohannis privind premierul"

Liderul deputaţilor din grupul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, luni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că parlamentarii vor aştepta decizia şefului statului privind premierul, urmând să decidă atunci cum vom acţiona în Parlament, însă probabil vor vota "neunitar", aşa cum au făcut şi la moţiunea de cenzură.

(A.C.)

------

Actualizare 18:56 Preşedintele Klaus Iohannis va face o declaraţie de presă la ora 20.00

Preşedintele Klaus Iohannis va face o declaraţie de presă astăzi, la ora 20.00, la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele parlamentare.

-----

Actualizare 18:40 Kelemen Hunor: "Noi nu avem nicio propunere de premier pentru că nu facem parte din majoritate"

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său nu are nicio propunere pentru funcţia de premier.

"Majoritatea are dreptul de a propune un Guvern şi de a asigura sprijin parlamentar. Noi nu avem nicio propunere de premier pentru că nu facem parte din majoritate. Este adevarat că avem o înţelegere cu PSD-ALDE de colaborare parlamentară şi vom face o primă analiză a colaborării noastre după sfârşitul sesiunii de primăvară", a declarat Kelemen Hunor.

(A.C.)

-------

Actualizare 18:07 Iordache: "Fără îndoială, Iohannis va accepta în această seară propunerea ca Tudose să fie premier"

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, la Parlament, că "fără îndoială" preşedintele Klaus Iohannis va accepta în această seară propunerea PSD-ALDE ca Mihai Tudose să ocupe funcţia de premier în noul guvern, în condiţiile în care social-democraţii au toate argumentele în acest sens, inclusiv legale, constituţionale şi cele privind majoritatea parlamentară.

Florin Iordache a afirmat: "Cu siguranţă, fără îndoială, o va accepta pentru că avem toate argumentele şi legale şi constituţionale şi ca număr de parlamentari. Deci, probabil în această seară, cred eu că preşedintele îl va nominaliza pe colegul nostru, Mihai Tudose în funcţia de premier".

Întrebat dacă este posibil să avem un guvern cu mai multe portofolii, fostul ministru al Justiţiei a susţinut că "se va discuta chestiunea aceasta".

(A.C.)

----------

Actualizare 18:05 UDMR a intrat la consultări

Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia UDMR privind formarea guvernului, potrivit posturilor de televiziune.

(A.C.)

-------

Actualizare 17:46 Siegfried Mureşan, propunerea PMP

PMP a propus Preşedintelui Iohannis nominalizarea lui Siegfried Mureşan pentru funcţia de Prim Ministru, europarlamentar PMP, 36 de ani, generaţia Macron şi Trudeau (PM Canada).

Traian Băsescu a scris, pe pagina sa de Facebook: "PMP a propus Preşedintelui Iohannis nominalizarea lui Siegfried Mureşan pentru funcţia de Prim Ministru, europarlamentar PMP, 36 de ani, generaţia Macron şi Trudeau (PM Canada). Anexez CV-ul lui Siegfried Mureşan şi, pentru completarea imaginii, comparaţi cele 2 poze. Sperăm că propunerea PMP va întruni votul tuturor partidelor membre ale Partidului Popular European, al cărui purtător de cuvânt este (PNL, UDMR, PMP), dar şi al USR".

Acesta a afirmat la sfârşitul consultărilor că Siegfried Mureşan este un politician de succes, experimentat şi care corespunde aşteptărilor cetăţenilor.

"Cred că am făcut o propunere care să corespundă nu numai portretului robot al lui Dragnea şi Iohannis, propunerea noastră corespunde portretului robot al oricărui cetăţean român", a afirmat Băsescu.

Liderul PMP a spus că există premisele unei majorităţi care se poate forma cu ajutorul PNL, UDMR şi USR, dacă ele ar accepta să colaboreze.

(A.C.)

-------

Actualizare 17:36 Consultările cu PMP au început

Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PMP privind formarea unui Guvern, potrivit posturilor de televiziune.

Delegaţia este condusă de Traian Băsescu, propunerea partidului pentru funcţia de premier.

Liderii partidului mizează pe faptul că preşedintele Klaus Iohannis va respinge nominalizarea PSD-ALDE, respectiv Mihai Tudose, iar Băsescu va rămâne singurul candidat în cursă, conform surselor din presă.

De asemenea, Traian Băsescu nu a fost singura variantă pe care a analizat-o conducerea PMP, potrivit News.ro.

Eugen Tomac şi Valeriu Steriu, cei doi preşedinţi executivi ai PMP, au mai fost vehiculaţi pentru a fi desemnaţi pentru funcţia de premier.

(A.C.)

-----

Actualizare 17:34 Consultările cu USR s-au încheiat

Reprezentanţii USR au spus că sunt dispuşi să susţină o nouă majoritate parlamentară şi că au avut discuţii informale cu PNL şi UDMR.

USR a mai transmis că nu va susţine propunerea PSD-ALDE deoarece o nominalizare ca aceasta "aduce Romania cu 20 de ani în spate".

Reprezentanţii formaţiunii speră că preşedintele va propune un premier "capabil".

(A.C.)

------

Actualizare 17:12 Delegaţia USR a început consultările cu preşedintele Iohannis privind noul Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia USR privind formarea unui Guvern, potrivit posturilor de televiziune.

Din delegaţia USR face parte preşedintele interimar, Elek Levente, Ionuţ Moşteanu, Vlad Alexandrescu, Dan Barna.

(A.C.)

--------

Actualizare 17:03 Barna: "Dacian Cioloş ar fi o soluţie pentru a prelua guvernarea"

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat luni, la Parlament, că Dacian Cioloş ar fi soluţie pentru a prelua funcţia de prim-ministru, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis are prerogativă în a decide cui acordă încrederea pentru constituirea unui nou guvern, putând chiar să respingă propunerea PSD-ALDE, în persoana lui Mihai Tudose, potrivit surselor din presă.

Deputatul a afirmat, citat de News.ro: "Vom participa la ora 17.00, la consultările de la Cotroceni. Poziţia noastră rămâne aceeaşi comunicată zilele trecute: susţinem orice alternativă care nu include PSD. Din păcate, vedem că nominalizarea care a fost făcută astăzi aruncă România cu 20 de ani înapoi, este exact profilul politrucului, şef de cadre, 20 de ani de viaţă politică în PSD din care nu putem găsi nici măcar un rezultat, o performanţă care să justifice numirea domnului Tudose în funcţia de premier".

Întrebat dacă Dacian Cioloş ar fi o persoană potrivită să revină în frunctea guvernului, Barna a răspuns afirmativ, potrivt sursei citate.

"Experianţa guvernării Cioloş, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele şase luni de guvernare grandioasă PSD arată că, în mod clar, aceasta ar fi o soluţie, dar este exclusiv decizia preşedintelui să nominalizeze o alternativă la o guvernare PSD", a răspuns purtătorul de cuvânt al USR.

La remarca presei care i-a spus că, până în prezent, Traian Băsescu şi Mihai Tudose sunt singurele propuneri pentru funcţia de premier, Dan Barna a arătat că ambele variante sunt nefericite pentru România, conform sursei.

"Dincolo de aceste propuneri nefericite pentru România care sunt până în prezent în spaţiul public, preşedintele are posibilitatea de a nominaliza o persoană integră şi corectă şi noi contăm pe această abilitate a preşedintelui de a identifica o astfel de alternativă", a adăugat deputatul USR.

În încheiere, Dan Barna a reiterat faptul că "Dacian Cioloş a dovedit în guvernarea trecută că este o variantă bună pentru România. Preşedintele are prerogativa să decidă cui acordă încrederea constituirii unui guvern şi, în mod clar, USR va susţine o alternativă non-PSD care îndeplineşte criteriile de integritate".

(A.C.)

--------

Actualizare 16:58 Turcan: "Shhaideh a direcţionat sume mari din PNDL către fiefuri PSD; să nu se mai regăsească în componenţa viitorului cabinet"

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan o acuză pe Sevil Shhaideh că, imediat după demisia din Guvern, a alocat fonduri considerabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală către fiefuri ale PSD, motiv pentru care liberalii solicită ca Shhaideh să nu se mai regăsească în componenţa viitorului cabinet, potrivit surselor din presă.

Liberalii sunt nemulţumiţi că PSD a respins solicitarea PNL adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor de a o chema pe Sevil Shhaideh la "Ora Guvernului" pentru a da explicaţii asupra modului în care s-au alocat fondurile prin PNDL, conform sursei.

Raluca Turcan a susţinut, citată de News.ro: "Timp de mai multe luni Programul Naţional de Dezvoltare Locală a fost nefuncţional, iar în perioada crizei politice ministrul Dezvoltării a «mituit» baronii PSD, exclusiv pe criterii politice şi de clan, cu bani din bugetul public. La numai câteva ore de la momentul în care şi-a prezentat demisia din Guvern, ministrul Dezvoltării a direcţionat din pix cele mai mari sume prin PNDL către fiefuri pesediste - primării de sector, Teleorman, Argeş, Olt, Ialomiţa, Brăila - tocmai pentru a fideliza liderii PSD şi a-i menţine captivi în tabăra şefului PSD, domnul Liviu Dragnea".

Potrivit sursei citate, aceasta consideră că alocarea fondurilor este "o tranzacţionare politică" a voturilor pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu.

"Aceasta a fost principala miză a luptei pentru putere din interiorul PSD - controlul politic asupra alocării resurselor de la buget. PNL cere ca în viitorul Guvern să nu se regăsească ministrul Sevil Shhaideh", a afirmat Raluca Turcan.

Liderul de grup al deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a depus, joi, o cerere la Biroul Permanent al Camerei o solicitare pentru ca ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, să dea explicaţii privind utilizarea fondurilor alocate pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

(A.C.)

------

Actualizare 16:45 Ludovic Orban: "I-am spus lui Iohannis că ne asumăm guvernarea doar dacă avem majoritate"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că liberalii i-au transmis şefului statului că PNL îşi poate asuma guvernarea oricând, însă doar dacă ar avea o majoritate în spate, ceea ce nu au reuşit să obţină, astfel încât scopul lor acum este să blocheze formarea unui Guvern PSD, în Parlament.

Orban a spus, la finalul consultărilor: "Delegaţia PNL i-a prezentat preşedintelui României, Klaus Iohannis, poziţia politică a partidului, care a fost adoptată astăzi. (...) Poziţia noastră a fost aceea că PNL este oricând pregătit să-şi asume răspunderea guvernamentală, dar doar în baza unei majorităţi parlamentare solide, coerente, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal".

Acesta a precizat din nou că, în cursul discuţiilor purtate cu celelalte partide parlamentare, cu excepţia PSD, nu s-a reuşit degajarea unei astfel de majorităţi "din diferite motive". "Ca atare, aşteptăm decizia preşedintelui", a spus liderul PNL.

Întrebat de ce nu au propus totuşi un premier, el a spus că PNL nu face "politică ca să ne aflăm în treabă". "Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi certe", a afirmat el.

Ludovic Orban a mai afirmat că PNL va vota împotriva oricărui Guvern care are în componenţă PSD, iar scopul actual este blocarea oricărui Guvern social-democrat.

"Considerăm că încă nu e desemnat un premier (Mihai Tudose - n.r.), nu s-a ajuns la un vot în Parlament, iar decizia noastră e clară, de a ne implica în împiedicarea unui Guvern PSD", a afirmat Orban.

Consultările dintre PNL şi Klaus Iohannis au durat aproximativ 15 minute.

(A.C.)

------

Actualizare 16:08 Pleşoianu: "Nu voi vota noul guvern cu Mihai Tudose în frunte"

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a declarat că nu va vota noul guvern cu Mihai Tudose în frunte, deoarece ar fi împotriva tuturor lucrurilor în care crede, iar el nu este "bătaia de joc" a numănui, fiind lamentabil ceea ce s-a întâmplat în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Social-democratul a precizat, pe Facebook: "Am spus că, după moţiune, conducerea PSD va avea zile grele cu mine. ...Le recomand să le scurteze. Pentru că azi e prima: NU voi vota noul guvern, cu Mihai Tudose în frunte! Ar fi ÎMPOTRIVA tuturor lucrurilor în care cred. Nici eu, nici cei care ne-au votat NU suntem bătaia de joc a NIMĂNUI! Este LAMENTABIL ce s-a întâmplat azi..Voi reveni cu un comentariu pe larg. Între timp, #INSIST ca nimeni din partid să nu încerce să mă convingă, pe NICIO cale. NU voi vota un guvern PSD-ALDE cu Mihai Tudose premier. Punct"

(A.C.)

-------

Actualizare 16:02 USR cere retragerea lui Mihai Tudose ca propunere de prim-ministru: "Nu respectă criteriile de integritate şi competenţă"

Uniunea Salvaţi România (USR) a cerut retragerea lui Mihai Tudose ca propunere de prim-ministru din partea PSD-ALDE, argumentând că acesta este inacceptabil deoarece nu respectă criteriile de integritate şi competenţă după ce a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea şi nu şi-a îndeplinit niciuna din măsurile din programul de guvernare în calitate de ministru al Economiei, potrivit unui comunicat de presă.

În comunicatul de presă transmis de USR se arată: "Partidul Uniunea Salvaţi România consideră că propunerea lui Mihai Tudose din partea coaliţiei PSD -ALDE pentru funcţia de prim-ministru al României este inacceptabilă. Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru această funcţie nu respectă criteriile enunţate public de preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru acceptarea unei astfel de propuneri, atât în ceea ce priveşte condiţia de integritate, dar şi în privinţa capacităţii dovedite de a conduce Guvernul".

Formaţiunea îi impută lui Tudose acuzaţiile de plagiat şi "performanţa zero" ca ministru al Economiei.

Reprezentanţii USR mai transmit: "Mihai Tudose este acuzat că a plagiat în lucrarea de cercetare pentru doctorat, realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea la Academia Naţională de Informaţii, plătind drepturi de autor pentru textul plagiat. Uniunea Salvaţi România consideră că o astfel de explicaţie reprezintă o atitudine reprobabilă cu privire la cerinţele de integritate impuse de exigenţele unei lucrări de doctorat şi o desconsiderare a condiţiilor obligatorii de onestitate intelectuală cerute de comunitatea academică. Totodată, activitatea lui Mihai Tudose în calitatea de ministru al Economiei în cadrul Guvernului condus de Sorin Grindeanu îl descalifică pentru ocuparea funcţiei de prim-ministru deoarece chiar în evaluarea proprie a partidului a fost constatată o performanţă "zero" a ministrului Tudose în îndeplinirea măsurilor asumate prin programul de guvernare".

Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat: "Ne-am întors cu 20 ani în urmă. Un gen de om care pare desprins din cadrele vechi ale Partidului Comunist Român. Un om cu grave probleme de moralitate, integritate şi competenţă. Nu a demonstrat nimic în niciunul din guvernele şi functiile pe care le-a ocupat. Nu există nicio realizare profesională notabilă în 20 de ani de politică care să-l legitimeze pe domnul Tudose pentru funcţia de premier".

În urma criticilor formulate, USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să respingă propunerea lui Mihai Tudose pentru funcţia de prim-ministru şi să ceară coaliţiei PSD - ALDE o altă nominalizare.

(A.C.)

------

Actualizare 15:58 Consultările dintre Iohannis şi PSD-ALDE s-au încheiat

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia PSD-ALDE s-au încheiat după numai 15 minute, la finalul lor cei doi lideri politici nefăcând declaraţii în faţa presei cu concluziile discuţiilor, potrivit posturilor de televiziune.

Cei doi lideri PSD-ALDE nu au făcut declaraţii în faţa presei la finalul consultărilor, aşa cum se obişnuieşte.

La finalul consultărilor cu toate partidele parlamentare este aşteptat ca preşedintele Iohannis să facă declaraţii de presă.

(A.C.)

-------

Actualizare 15:18 Preşedintele Iohannis a început consultările cu delegaţia PSD-ALDE

Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PSD-ALDE, formată din Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, privind numirea unui nou premier, potrivit surselor din presă.

Din delegaţia preşedintelui face parte Laurenţiu Ştefan, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Politică Internă, conform News.ro.

Din partea coaliţiei majoritare nu au venit decât Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceau. În debutul întâlnirii, cei trei nu au făcut declaraţii, şeful statului vorbind doar cu presa, căreia i-a mulţumit că "a venit în număr aşa de mare, potrivit sursei citate.

(A.C.)

--------

Actualizare 14:45 Orban: PNL a decis să nu propună un premier la consultările de la Cotroceni pentru că nu există o majoritate coerentă fără PSD

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, la finalul şedinţei de Birou Politic Naţional, că liberalii nu vor propune un candidat pentru funcţia de prim-ministru la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, deoarece în acest moment nu există o majoritate parlamentară coerentă fără PSD, menţionând că liberalii vor vota împotriva guvernului social-democrat, potrivit surselor din presă.

Ludovic Orban a afirmat: "În urma consultării organizaţiilor judeţene, Biroul Politic Naţional împreună cu grupurile parlamentare au hotărât (...) ca PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării, dar doar în baza existenţei unei majorităţi parlamentare coerente, stabile, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal. Astăzi am constatat în urma discuţiilor purtate cu partide parlamentare, altele decât PSD, că încă nu este atins acest obiectiv al existenţei unei majorităţi parlamentare coerente, stabile, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal care să răspundă nevoilor societăţii româneşti".

Liderul PNL a mai spus că liberalii vor vota împotriva oricărei forme de guvernare în care se găseşte PSD şi că că vor face toate demersurile necesare pentru a împiedica învestirea unui eventual guvern PSD, precizează News.ro.

Orban a declarat: "Putem propune un premier din partea PNL, dar în funcţie de dezvoltările politice ulterioare şi numai după consultările care au loc la Cotroceni, dacă va fi necesar".

El a spus că delegaţia PNL la consultările cu şeful statului va fi compusă din cinci persoane, preşedintele partidului şi cei patru primvicepreşedinţi - Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu şi Mircea Hava, transmite sursa citată.

În ceea ce priveşte discuţiile cu celelalte partide parlamentare în vederea conturării unei noi majorităţi, Orban a spus că doar două formaţiuni s-au arătat dispuse să susţină o formulă guvernamentală de dreapta, scrie agenţia de presă.

Liderul PNL a afirmat: "Cu ceilalţi actori, din păcate, nu am căpătat un răspuns concludent care să îmi dea speranţa că s-ar putea construi această majoritate parlamentară. În politică este bine să spui adevărul, nu poţi să te duci să pui un premier când tu ai în momentul de faţă garanţia unui sprijin de doar 35% din actualul Parlament. Suntem cu configuraţia parlamentară rezultată în urma alegerilor din 11 decembrie chiar dacă au apărut dezertări pe partea majorităţii guvernamentale. Asta nu înseamnă că dezertorii care au apărut, în primul rând, sunt frecventabili şi, în al doilea rând, nu ai nicio garanţie că ar putea să susţină un guvern de dreapta".

(A.I.)

---

Actualizare 14:42 Orban: "Sunt nedumerit de propunerea lui Mihai Tudose ca premier"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a declarat luni nedumerit de propunerea de către PSD a lui Mihai Tudose pentru funcţia de prim-ministru, spunând că acesta nu a avut nicio măsură din programul de guvernare îndeplinită în mandatul său de ministru al Economiei, potrivit surselor din presă.

Ludovic Orban a declarat, citat de News.ro: "Eu am rămas nedumerit în urma acestei nominalizări pentru că am văzut raportul prezentat de Dragnea cu zero măsuri realizate, două măsuri realizate parţial şi, dacă nu mă înşel, 17 măsuri din programul de guvernare nerealizate. Adică, dacă un pesedist nu e bun la Ministerul Economiei, nu înţeleg de ce ar fi bun în funcţia de premier", a declarat.

Liderul PNL a spus că s-a întâlnit în campania electorală pentru alegerile parlamentare cu Mihai Tudose într-o comună unde liberalii i-au învins pe social-democraţi, conform sursei.

Orban a mai spus: "Mi-aduc aminte că m-am întâlnit faţa în faţă cu Mihai Tudose în comuna Viziru în alegeri, unde îl aştepta pe domnul Dragnea, şi, din fericire, în comuna Viziru i-am bătut pe pesedişti, aşa că prezenţa mea a avut efecte mai benefice decât prezenţa domnului Tudose şi a domnului Dragnea".

Potrivit sursei citate, Comitetul Executiv Naţional al PSD l-a validat pe Mihai Tudose ca propunere de premier a partidului la consultările de la Palatul Cotroceni, fiind înregistrate patru abţineri, şi niciun vot împotrivă.

(A.C.)

-------

Actualizare 14:32 Liviu Dragnea: "Nu pot avea garanţii, dar am convingerea că preşedintele vrea să se instaleze repede noul guvern"

"Nu pot avea garanţii, dar am convingerea că preşedintele vrea să se instaleze repede noul guvern" a declarat Dragnea, întrebat ce garanţii are că Iohannis va accepta propunerea.

Liviu Dragnea a adăugat: "Părerea mea e că preşedintele nu va dori ca această criză să se prelungească. Îmi exprim speranţa că preşedintele va accepta propunerea"

Preşedintele PSD a transmis, întrebat dacă Tudose are dublă comandă: "Codrin Stwefanescu l-a întrebat. Răspunsul a fost categoric Nu. Am văzut şi despre mine că am fost racolat de generalul Coldea în ţinerea mea, că e consilierul meu. Ce mai, de aia sunt plin de cicatrici. Eu n-am avut nici un semnal că Mihai Tudose are dublă comandă. Nu am văzut niciodată o ezitare din partea lui când au fost decizii importante pentru partid. Aş fi văzut, aş fi simţit dacă există o altă comandă în afară celei politice. Convingerea mea e că nu are dublă comandă. Cu excepţia celor 4 colegi care s-au abţinut, se pare că nici ceilalţi colegi nu cred că Tudose are dublă comandă. După întâmplarea cu Sorin Grindeanu, suspiciunea e mult mai mare. N-au avut încredere că Tudose va avea un comportament 100% PSD-işti. Eu n-am văzut în toţi anii vreo ezitare a lui Mihai Tudose. Am primit un mesaj de la cineva din presă care m-a întrebat dacă am pistolul pus la tâmplă. Eu m-am săturat, de câţiva ani mi se tot spune că sunt şantajat. Despre mine se ştie tot. De ce să-mi mai pună cineva pistolul la cap?".

Liviu Dragnea a precizat că votul nu a fost secret în cazul propunerii de premier deoarece "un vot secret aduce riscul unor tensiuni mari dacă erau mai multe variante", adăugând că a fost o propunere unanim acceptat.

Dacă astăzi preşedintele va face nominalizarea, joi seară se estimează că guvernul PSD va fi votat şi poate chiar în aceeaşi seară să depună jurământul, potrivit declaraţiilor lui Dragnea.

(A.C.)

------

Actualizare 13:15 Mihai Tudose, validat de CExN ca propunere de premier

Comitetul Executiv Naţional al PSD l-a validat pe Mihai Tudose ca propunere de premier a partidului la consultările de la Palatul Cotroceni, fiind înregistrate patru abţineri, şi niciun vot împotrivă, potrivit unor surse social-democrate citate de News.ro.

Mihai Tudose a fost validat ca nominalizare de premier, iar doar patru social-democraţi s-au abţinut: preşedintele executiv Nicolae Bădălau, preşedintele PSD Olt Paul Stănescu, secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu şi preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, precizează sursa citată.

După votul din CExN varianta va fi prezentată şi parlamentarilor PSD, transmite agenţia de presă.

Deputatul PSD Mihai Tudose, ministru al Economiei, a fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nominalizare a social-democraţilor pentru funcţia de premier, au declarat, pentru News.ro, surse social-democrate. Decizia va fi luată prin vot de către membrii CExN. Toate celelalte variante propuse în şedinţa PSD au refuzat să preia conducerea Guvernului, scrie sursa citată.

---

Actualizare 12:08 Mihai Tudose, propus ca nominalizare de premier de Liviu Dragnea în şedinţa CExN al PSD

Deputatul PSD Mihai Tudose, ministru al Economiei, a fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea ca nominalizare a social-democraţilor pentru funcţia de premier, au declarat, pentru News.ro, surse social-democrate.

Decizia va fi luată prin vot de către membrii CExN. Toate celelalte variante propuse în şedinţa PSD au refuzat să preia conducerea Guvernului, potrivit sursei citate.

(A.I.)

---

Actualizare 11:25 Dragnea: "Iohannis ar trebui să accepte propunerea PSD de premier; a avut o poziţie corectă în ultima vreme"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să accepte prima propunere de premier a social-democraţilor, în condiţiile în care şeful statului a avut o poziţie corectă în ultima vreme, iar PSD are în continuare majoritate în Parlament, potrivit surselor din presă.

Liderul PSD a afirmat, citat de News.ro: "Poate ne acceptă, teoretic ar trebui să ne accepte. Am văzut toate declaraţiile dumnealui şi poziţia din ultima perioadă, care, trebuie să recunosc că mi s-a părut o poziţie corectă, adică nu s-a implicat, chiar dacă poate au fost tentaţii în această speţă şi cred că vrea stabilitate ca şi noi".

Întrebat dacă PSD şi ALDE mai au majoritate în Parlament, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ: "Avem majoritate, s-a probat la moţiune. E o aritmetică simplă".

(A.I.)

---

Actualizare 10:41 Dragnea: "Au reieşit 5-6 variante de premieri, se degajează o soluţie"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, înaintea şedinţei CExN, că a avut discuţii cu mai multe persoane pentru a ocupa funcţia de premier, fiind "cinci-şase" variante, dintre care se degajează deja o soluţie. Dragnea a precizat că ministrul interimar de Interne, Carmen Dan, se află printre aceste variante, transmit surse din media.

Dragnea a spus, potrivit News.ro: "Am avut şi ieri şi zilele trecute discuţii cu aproape toţi preşedinţii de organizaţii, cu două excepţii, care sunt plecaţi din ţară, cu o serie de parlamentari, colegi din ţară, şi au reieşit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat aseară, azi noapte şi azi dimineaţă cu fiecare dintre ei şi se degajează o soluţie care vreau să o propun în CEx".

Întrebat de ce participă la şedinţă şi Carmen Dan, care nu este membru al forului de conducere, Dragnea a spus că ministrul de Interne se află pe lista de propuneri. El a adăugat că toţi candidaţii PSD au fost chemaţi la şedinţă, menţionează agenţia.

Dragnea a fost întrebat şi despre un alt nume de pe această listă, Mihai Tudose, care a absolvit cursuri la Academia Naţională de Informaţii. Chestionat dacă acel lucru este o problemă pentru şansele lui, Dragnea a răspuns ironic, făcând referire la Sorin Grindeanu, informează sursa: "Nu vreau să fiu răutăcios, dar alt premier, zilele trecute, se vorbea foarte bine, chiar dacă avea această şcoală".

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început luni, liderii social-democraţi urmând să decidă asupra propunerii de premier pe care i-o vor înainta preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, care vor începe la ora 15.00. Imediat după CEx va avea loc şedinţa grupurilor reunite PSD-ALDE, pentru ca parlamentarii să dea un vot asupra propunerii de prim-ministru, conform agenţiei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 09:48 Traian Băsescu: "PMP va face o propunere de premier, dacă PNL nu o va face"

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, a declarat, duminică seară, că formaţiunea pe care conduce va face o nominalizare pentru funcţia de premier, dacă Partidul Naţional Liberal (PNL) nu va face acest lucru, transmit surse din presă.

Băsescu a menţionat că Opoziţia trebuie să îi prezinte preşedintelui Klaus Iohannis o alternativă la propunerea PSD, iar PNL, în calitate de al doilea partid politic parlamentar, are obligaţia să facă acest lucru, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în cursul dimineţii de luni, liderul PNL, Ludovic Orban va avea o discuţie cu un reprezentant al PMP în contextul consultărilor de la Cotroceni pentru nominalizarea unui premier, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 08:32 Partidele parlamentare, aşteptate la consultări cu şeful statului la Cotroceni

Partidele parlamentare sunt invitate astăzi, începând cu ora 15:00, la Palatul Cotroceni, pentru consultari cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui nou premier, potrivit programului preşedintelui publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Programul intrării la consultari este urmatorul: ora 15:00 - reprezentanţii PSD şi ALDE, ora 16:00 - PNL, ora 17:00 - USR, ora 17:30 - PMP, ora 18:00 - UDMR, ora 18:30 - grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

(M.I.)

-----

Actualizare 07:57 Secretarul general al PSD: "Lista PSD de premieri are 8 nume, printre care Mihai Tudose, Lia Vasilescu, Adrian Ţuţuianu, Viorica Dăncilă"

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat că social-democraţii au o listă de opt nume de potenţiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă, transmite Antena3.

Ştefănescu a spus, conform sursei citate: "Nu sunt patru nume pe listă, sunt opt nume şi printre cele opt nume era şi domnul Tudose. Era şi domnul Ţuţuianu, era şi Olguţa Vasilescu, era şi Viorica Dăncilă".

(M.I.)

-------

Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, este cel favorit să fie propus pentru funcţia de prim-ministru de către coaliţia PSD-ALDE, au informat pentru Hotnews.ro surse din rândul social-democratilor.

Mihai Tudose a fost, din luna februarie, ministru al Economiei în guvernul lui Sorin Grindeanu, funcţie pe care a mai ocupat-o, timp de aproape un an, şi în perioada guvernării Ponta, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. „Nu pretind că am inventat eu Teorema lui Pitagora“

    Pai, mai gamalie, cum sa pretinzi asa ceva? Ar fi destul de greu sa convingi pe cineva. Mult mult mai usor ti-ar fi sa convingi omenirea ca ti-ai luat doctoratul pe bune. Dar nici macar de asta n-ai fost in stare si a trebuit sa renunti la el. Ii rest pari a te incadara intru totul profilului lui Dascalescu. Cu o exceptie, s-ar putea ca Dascalescu sa nu fi avut titlul de doctor. Vad ca te-ai apucat sa faci studii superioare la virsta cind altii le termina. Acum, nici noi, nu putem sa-ti cerem prea mult. Stim ce greu era sa intri la o facultate in timpul tiranului.

    1. Acestai ii scolit la partid si uns pe pile doctor?

      Cv-ul tovarasului cum arata? 

      Dupa alte 6 luni de nerealizari o sa spuna din nou: era omul serviciilor.

      Pai nu stiati asta de-acum, mai oameni buni? Oameni buni vorba vine, doar asa ca formula de adresare... 

      Sau chiar ramane praful de pe toba, din 6 nume, nimic corespunzator?!...

      Asta e, la umbra lui Dragnea nimic nu creste. 

    Doctoratul l-am luat asa cum il iau aproximativ toti doctoranzii din Romania.

    Iar domnul Gabi Oprea este un conducator de doctorat foarte capabil (intr-o multime de domenii). 

    Am vazut ca publicul s-a prins, asa ca am renuntat la el in mod cinstit, onorabil, nu cum a facut colegul Ponta. 

    Deci sunt cinstit. Conform legii, nu mai exista nici tentativa de abuz in serviciu. Despre tentativa de plagiat nici nu se pune problema sa existe. 

    Bucurati-va ca veti avea un premier atat de capabil ca mine, nu ca anteriorul.

    Da, sigur, nu am indeplinit nici un punct din programul de guvernare ci abia am inceput sa lucrez la doua dintre puncte cu o zi inainte de data evaluarii, asa ca am fost de parere ca premierul anterior era unul slab, fiindca nu se pricepea sa ne puna la treaba ci ne lasa sa chiulim. Eu voi fi un premier mult mai bun care va sti sa ii puna pe altii la munca. Laptele si mierea vor incepe sa curga odata cu guvernarea noua! (Noua, nu voua) 

    1. Ce caricaturi are psd unul scolit prin Chisinau dupa 40+ ministrul ex justitiei.

      Daca e adevarat ce spui acesta e bun in toaleta alaturi de hartia igienica si tras apa sa nu puta cand isi casca gura. 

    si un fumator inrait.

    Tineretul Psd nu are oameni ?

    Doar comunisti de acestia pe care Psd ii are cu ceva la mana ii scot in fata? 

    1. Plus Ponta, bineinteles!

      Olguţa nu se califică?

    Glontul a trecut

    Glontul pe la urechea PSD-ului a trecut: razant, ricosat de actiunea lui Grindeanu. De aceasta data glontul era pe teava votantilor PSD: cei care au sustinut partidul la bine si la rau, cei care voteaza ordonat inca din 1990.  

    Cresterea pensiilor si salariilor a fost trecuta in Programul de guvernare. 1 iulie era vazuta ca o data .... de sarbatoare pentru milioanele de bugetari.  

    Amanarea cresterilor salariale incepand cu 1 iulie se putea face doar printro lovitura de maestru, cum numai cei din PSD puteau sa faca. Acoperi un mare scandal cu un scandal si mai mare. Asadar au sacrificat 2 oameni pentru interesul partidului. Fara acest sacrificiu PSD-ul risca sa scoata in strada nu oamenii corporatiilor, nu tinerii satui de baroni si promisiuni mincinoase, de aceasta data era altfel: in strada ar fi iesit alegatorii, cei care nu stiu cine e Soros si de ce le-a dat numai celor care au stat in frig bani, uneori caldura e mai problematica decat frigul  

    MIscarea Grindeanu a salvat PSD-ul. Urmeaza ca noul prim-ministru sa ne prezinte un program de guvernare in care cele 5% crestere economica vor fi istorie, noul Guvern va aduce bunastare si crestere de 2 cifre( sper sa nu fie cele de dupa virgula) 

    Psd se mentine in sondaje acolo sus la 45% si va mai sta acolo o perioada .... mai mica sau mai mare, asta depinde de cei din Opozitie  

    USR si PNL pot rapune PSd, cu o conditie: SA FIE DESTUL DE NEBUNI PENTRU A PROPUNE UN ALT FEL DE POLITICA... si asta repede, urgent  

    Oameni tineri, motivati, un guvern din umbra care sa monitorizeze si sa creasca pana la urmatoarele alegeri  

    Zile senine sa avem  

    Întrebat dacă este posibil să avem un guvern cu mai multe portofolii, fostul ministru al Justiţiei a susţinut că "se va discuta chestiunea aceasta".

    Alta intrebare?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb