Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat controversata lege cu privire la Holocaust

A.C
Internaţional / 7 februarie 2018

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat controversata lege cu privire la Holocaust

Preşedintele Andrzej Duda a promulgat ieri legea cu privire la Holocaust menită să apere Polonia de cei care-i atribuie crime naziste, dar care a provocat tensiuni cu Israelul, Statele Unite şi Ucraina, relatează AFP.

Legea prevede până la trei ani de închisoare în cazul persoanelor - inclusiv străini - care acuză "contrar faptelor" naţiunea sau statul de participare la crimele Germaniei naziste.

Cu scopul de a proteja imaginea Poloniei în străinătate, conservatorii au vrut să interzică mai ales expresia "lagăre ale morţii poloneze", folosită de presă sau politicieni străini pentru a desemna instalaţii naziste germane din Polonia ocupată.

Lideri israelieni şi organizaţii evreieşti internaţionale denunţă în acest lucru o tentativă - pe care Varşovia o dezminte - de negare a participării anumitor polonezi la genocidul evreilor, eventual de împiedicare a supravieţuitorilor Holocaustului să-şi povestească experienţa.

Duda a cerut Tribunalului Constituţional să verifice conformitatea cu legea fundamentală în privinţa libertăţii de exprimare şi a preciziei - pe care o consideră imperfectă - pasajului care impune pedepse cu închisoarea autoritlor acuzaţiilor.

Este necesar ca oricine "citeşte legea să fie în măsură să identifice componentele care antrenează o responsabilitate penală şi pe cele care nu o antrenează", a declarat Duda, reacţionând în mod implicit la critici israeliene potrivit cărora imprecizia legii ar deschide calea acuzării oricărei persoane ce evocă o crimă comisă de polonezi.

"Am decis să semnez legea şi să sesizez apoi Tribunalul Constituţional", a declarat Duda la televiziune.

Această soluţie "apără interesele Poloniei, demnitatea noasră şi adevărul istoric", iar în acelaşi timp "ţine cont de sensibilitatea (...) mai ales a celor care au supravieţuit şi care, atât cât pot, trebuie să-şi povestească lumii amintirile a ceea ce s-a întâmplat şi experienţa pe care au trăit-o", a dat el asigurări.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb