Preţul aurului, influenţat de politica monetară

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2013

Preţul aurului, influenţat de politica monetară

Investitorii aşteaptă decizia de săptămâna aceasta a Federal Reserve privind stimulentele economice

După doisprezece ani consecutivi de creştere, preţul aurului a scăzut, în anul 2013, pe piaţa americană, cu 21%, de la 1675 dolari/uncie, până la 1312 dolari/uncie (cotaţia de vineri, 13 septembrie 2013, la Bursa din New York). În urmă cu 365 de zile, uncia de aur se situa la valoarea de 1765 dolari/uncie, de atunci înregistrând o scădere de 25%.

Declinul preţului metalului galben este pus pe seama speculaţiilor potrivit cărora Federal Reserve (FED - banca centrală a SUA) îşi va reduce în curând programul de stimulente economice, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice. În acest sens, pentru perioada 17-18 septembrie, este programată o reuniune a conducerii băncii centrale americane, pentru analiza situaţiei economice, respectiv pentru luarea unei decizii privind viitoarea politică monetară.

Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities sucursala România, pune scăderea preţului aurului din ultimul an pe posibilitatea reducerii stimulentelor de politică monetară, de către SUA: "Declaraţiile preşedintelui FED, Ben Bernanke, din luna iunie, privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare au fost doar una dintre «loviturile de graţie» pe care aurul le-a primit în acest an, din perspectiva faptului că investitorii nu ar mai avea nevoie să achiziţioneze aur pentru protejarea capitalului, întrucât probabilitatea unei inflaţii mari în următorii ani ar scădea semnificativ. Din acest unghi de vedere să ne reamintim că o serie de rezultate înregistrate de economia americană în ultima vreme întăresc aşteptările pieţei ca, în următoarea şedinţă de politică monetară, FED să anunţe un orizont al diminuării stimulentelor".

Silviu Pojar crede că preţul aurului va scădea în 2013: "Preţul aurului pare să se îndrepte spre prima depreciere anuală din ultimii 13 ani; aurul a înregistrat o scădere de circa 21% la finele zilei de tranzacţionare de ieri faţă de prima zi a acestui an. Având în vedere multiplele evenimente de influenţă din următoarele luni, cred că în acest moment este riscant să se avanseze un nivel spre care se va îndrepta preţul aurului până la sfârşitul lui 2013".

La rândul său, Radu Ciofu, broker Admiral Market, consideră că motivul deprecierii aurului este uşoara tendinţă de întărire a politicii monetare din SUA şi din China.

Potrivit domniei sale, până la sfârşitul anului, este posibil ca preţul metalului galben să stagneze, sau chiar să scadă, factorul decisiv pentru cotaţia aurului fiind deciziile de politică monetară, luate în special de către Federal Reserve: "Depinde de ce face FED. Dacă se întăreşte politica monetară, atunci preţul aurului va scădea".

Pentru sfârşitul anului, Radu Ciofu vede cotaţia aurului în jurul valorii de circa 1.300 de dolari/uncie.

Însă, în ciuda scăderii încrederii în metalul preţios, o analiză a Erste Bank, apărută la sfârşitul lunii iunie, anticipează o evoluţie pozitivă a acestuia. Analiştii Erste cred că preţul aurului va ajunge la 2.230 dolari: "Anticipăm continuarea contextului marcat de politici expansioniste ale băncilor centrale, care va duce cu siguranţă la creşteri ale preţului aurului", a declarat Hans Engel, analist în cadrul Erste Group.

"Per total, preconizăm că argumentele în favoarea aurului vor atrage mai mult atenţia în următoarele trimestre şi suntem încrezători că preţul aurului îşi va reveni de la nivelul actual. Dar, perioada de revenire nu va fi imediată", a adăugat Hans Engel. Analiza băncii austriece compară situaţia de acum cu cea din perioada 1979-1980, menţionând faptul că dinamica pozitivă a metalului galben nu se va încheia din cauza unei creşteri puternice a ratelor dobânzilor, în contextul în care ponderea în PIB a datoriilor cumulate a guvernelor, gospodăriilor şi corporaţiilor din afara sectorului financiar, a principalelor 18 ţări membre OCDE a crescut de la 160% în 1980 la 340% în 2012.

Cotaţia scăzută a aurului din acest an a făcut ca cererea de profil să crească puternic pe pieţele asiatice, în special în China, unde consumul de metal preţios a crescut, în perioada ianuarie-iunie 2013 cu 54% faţă de perioada similară a anului trecut. În acest interval de timp, consumul de aur din China a fost de 706 tone, conform Asociaţiei Aurului din ţară, care menţionează şi faptul că achiziţiile de lingouri au sporit cu 87% în primele şase luni ale anului, la 278,81 tone, iar cele de bijuterii - cu 44%, la 383,86 tone. Creşterea cererii a fost superioară celei consemnate în trimestrul întâi: +26%.

În acest an, este posibil ca această ţară să devină cel mai mare consumator de metal galben, depăşind India, care este actualul lider. Valoarea activelor globale se situa la sfârşitul anului 2012 la 223 trilioane dolari, din care ponderea aurului era de 1,1 trilioane de dolari, adică de 0,5%. Cotaţia aurului de la BNR a fost, vineri, de 141,7 lei pentru un gram.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bunicel materialul, de citit si de cei care tot indemna sa cumperi aur, de parca ar fi tine de foame in perioda de criza...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb