Preţul fructelor autohtone îl depăşeşte pe cel al fructelor din import

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 26 iulie 2004

Abundenţa de fructe şi legume din pieţele ploieştene este, din păcate, însoţită de preţuri considerate prohibitive pentru cei mai mulţi dintre potenţialii cumpărători. Preţurile produselor autohtone depăşeşte adesea pe cel al produselor de import, din cauza intermediarilor care le aduc spre comercializare. Mai mulţi producători au declarat, citaţi de Rompres, că sunt şantajaţi şi nevoiţi să-şi vîndă toată marfa acestor intermediari, care îi acostează în preajma pieţelor din oraş. Astfel, producătorii îşi vînd recoltele în regim de en-gros speculanţilor. Un kilogram de roşii, pe care producătorii nu încasează mai mult de şase mii de lei, este vîndut în halele ploieştene cu preţuri cuprinse între 16.000-20.000 de lei.

De asemenea, în pieţele Ploieştiului fructele autohtone sunt mai scumpe decît cele din import. Piersicile şi nectarinele costă 25.000-35.000 de lei kilogramul, merele se vînd cu preţuri situate între 50.000 şi 70.000 de lei kilogramul, iar un kilogram de vişine sau de caise costă în jur de 30.000 de lei. În acest timp, bananele şi portocalele se vînd cu 30.000-35.000 de lei kilogramul. Nici legumele nu sunt prea ieftine pentru această perioadă, ardeii graşi şi vinetele nu coboară sub 35.000 de lei/kg. Autorităţile locale au promis stoparea acestui fenomen de speculă, care a luat amploare în ultimii ani. Primarul municipiului Ploieşti, Emil Calotă, l-a delegat pe viceprimarul Radu Socoleanu să răspundă de controalele în pieţe şi a propus restructurarea Direcţiei de Control din cadrul Primăriei, declarîndu-se "nemulţumit de activitatea acestui departament".

De la 1 august va funcţiona un corp de control, subordonat direct primarului Calotă şi condus de Carmen Muşat, actualul director al Direcţiei de Control. În acest sens, şeful administratiei ploieştene s-a întîlnit în această săptămînă cu reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică, Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi Corpului Gardienilor Publici, cu care a încheiat un protocol. Acesta va permite o colaborare strînsă între instituţiile menţionate, în vederea asigurării unui climat de ordine publică şi a unor acţiuni de control cu un grad crescut de eficienţă.

Pentru că mulţi dintre intermediari au prezentat, cu ocazia unor controale, certificate de producători, viceprimarul Radu Socoleanu a declarat că va cerceta şi modul în care se obţin aceste acte, în baza cărora comercianţii pretind că sunt proprietarii unor terenuri agricole, cu toate că "este evident faptul că nu deţin nici cele mai elementare noţiuni de agricultură".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb