Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut cu 9%, în urma majorării importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL), chiar dacă regiunea se confruntă cu temperaturi scăzute, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 11:03 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 4%, la 133,55 euro pentru un Megawatt-oră, după ce mai devreme se înregistrase cel mai redus nivel din 2 decembrie.
Cantităţile care au intrat în cele trei terminale GNL din Marea Britanie sunt la un nivel record pentru această perioadă a anului, arată datele analizate de Bloomberg. Livrările de combustibili spre nord-vestul Europei sunt, de asemenea, aproape de un nivel record.
Temperaturile scăzute reprezintă primul test real al rezistenţei Europei în acest sezon, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conducte. În ultimele săptămâni preţurile la gaze naturale în Europa au fost mai ridicate, dar până luni nu s-au înregistrat fluctuaţii majore, chiar dacă nordul continentului se confruntă cu îngheţul, iar Londra este acoperită de zăpadă. Săptămâna viitoare sunt aşteptate temperaturi mai ridicate în sudul Europei.
Importurile de gaze naturale lichefiate au urcat, după ce Europa a început să înlocuiască combustibilul pe care îl primea din Rusia. Primul terminal plutitor de GNL al Germaniei urmează să ajungă săptămâna aceasta în portul Wilhelmshaven, fluxurile de gazele urmând să înceapă din 22 decembrie.
Facilităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de aproximativ 88%, un nivel mai ridicat decât era de obicei în această perioadă a anului, iar în Germania, cea mai mare economie a regiunii, nivelul este de 94%.
La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 11:03 a.m. cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 4%, la 133,55 euro pentru un Megawatt-oră, după ce mai devreme se înregistrase cel mai redus nivel din 2 decembrie.
Există şi alţi factori care atenuează presiunile asupra pieţei gazelor din Europa, inclusiv majorarea cantităţii livrate prin conducte din Algeria spre Italia. De asemenea, producţia de energie eoliană în Marea Britanie şi Germania ar urma să crească de săptămâna viitoare, după o perioadă în care a fost afectată este afectată de viteza scăzută a vânturilor.
În plus, generarea de energie nucleară în Franţa este la cel mai ridicat nivel din martie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2022, 17:48)
Gaze naturale lichefiate importate anul 2022,
din Rusia in UE a crescut cu 40 % (date eurostat),
ce mai sanctiuni energetice puternice