Preţurile futures ale ţiţeiului brut au continuat să crească şi ieri, pe pieţele externe, ca urmare a relaxării treptate, de către China, a restricţiilor legate de Covid. În plus, închiderea conductei americane Keystone în urma unei scurgeri de petrol a contribuit în mod substanţial la ultimele mişcări ale preţurilor de pe piaţa de profil.
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 78,85 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a urcat cu 0,7%, la 73,71 dolari barilul la ora locală 08.27.
Compania TC Energy a închis conducta Keystone weekendul trecut, după ce a fost detectată o scurgere în Nebraska, şi nu a dat un termen pentru repornirea acesteia, alimentând temerile cu privire la aprovizionare, în Statele Unite. Keystone transportă zilnic peste 600.000 de barili de ţiţei canadian către Statele Unite, potrivit oilprice.com.
Cea mai recentă actualizare de la TC Energy arată că societatea a curăţat o parte din scurgerea de 12.000 de barili, dar încă nu a furnizat un calendar pentru repornirea conductei.
Redeschiderea Chinei, pe de altă parte, este văzută ca fiind o măsură deosebit de optimistă pentru cererea de petrol, după ce lockdown-urile repetate din acest an au pus preţurile pe curs descendent. China este cel mai mare importator de petrol din lume.
"Preţurile ţiţeiului cresc în baza speranţei că situaţia cererii din China se va îmbunătăţi rapid, dar şi a temerilor că oferta va fi ţinută strânsă atât de Rusia, cât şi de OPEC", declară, citat de The National, Edward Moya, analist la Oanda. În opinia sa, redeschiderea economiei Chinei se apropie - nu se va întâmpla peste noapte, dar va oferi un impuls major cererii în viitorul trimestru".
Pe de altă parte, analiştii de la Chinese Haitong Futures au remarcat, potrivit Reuters, că, în timp ce redeschiderea Chinei este în curs, infecţiile cu Covid în marile oraşe din ţara asiatică sunt încă în creştere, ceea ce pune frâne oricărui optimism prematur şi, în consecinţă, limitează creşterea preţului petrolului.
Între timp, închiderea conductei Keystone este aşteptată să determine încă o scădere a stocurilor de ţiţei din SUA, care ar avea, de asemenea, un efect de susţinere a preţurilor, deşi probabil temporar, pe durata reparaţiilor.
Amintim că, la data de 4 decembrie, grupul OPEC+ (alcătuit din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi producători majori de ţiţei) a decis să menţină planul stabilit în octombrie, care presupune reducerea producţiei cu două milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023. Decizia OPEC+ a fost anticipată de analişti, în condiţiile în care marii producători de ţiţei aşteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia.
Ulterior, în 5 decembrie, Uniunea Europeană (UE) a instituit un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, iar UE, ţările din G7 şi Australia au convenit să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril. Plafonul se aplică societăţilor care furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea petrolului provenit din Rusia. Măsura plafonării preţului ţiţeiului rusesc urmăreşte reducerea veniturilor Rusiei în contextul războiului din Ucraina.
Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna ianuarie era de 136,4 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a crescut ulterior până la 141,9 euro, iar la ora 13.38 atingea 138 de euro.
---------------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a urcat cu 0,4%, la 1.799,20 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.28, cea spot - cu 1,3%, la 1.805,07 dolari/uncie.
---------------------------
Preţul grâului cu livrare în luna martie a urcat cu 1,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,62 dolari/buşel la ora 08.28, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,5%, la 6,57 dolari/buşel.
Sindicatul ucrainean al traderilor de cereale UGA i-a cerut ieri Guvernului să asigure aprovizionarea prioritară cu electricitate a silozurilor cu cereale, pentru reducerea potenţialelor pagube, transmite Reuters.
Peste 1,5 milioane de persoane din regiunea sudică ucraineană Odesa au rămas fără curent electric, după ce Rusia a atacat oraşul cu "drone-kamikaze" în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. Autorităţile regiunii Odesa au anunţat că furnizarea de electricitate pentru populaţia oraşului va fi restabilită în următoarele zile, deşi repararea completă a reţelelor ar putea dura două-trei luni, notează Agerpres.
Atacurile au făcut ca procesarea producţiei la firmele care depozitează cerealele să fie imposibilă, cea ce duce la alterarea cerealelor şi, ca rezultat, la pierderi financiare şi, cel mai important, este afectată securitatea alimentară a ţării şi exportul de produse, avertizează UGA.
Cu o capacitate de stocare a cerealelor de aproximativ zece milioane de tone pierdută din cauza războiului, Ucraina "nu-şi poate permite să piardă recolta care a fost adunată de pe câmp cu eforturi incredibile", susţine sindicatul.
Guvernul de la Kiev se aşteaptă în acest an la o recoltă de aproximativ 51 de milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 de milioane de tone din 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 11:18)
Sanctiunile pe titeiul rusesc nu influenteaza de loc ?!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 13:09)
se speculeaza la greu
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 14.12.2022, 17:04)
Creste superb "aurul negru", bine ca am incarcat luni niste barili pe certificate turbo-long.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 17:37)
Doar specula...Se vinde un viitor posibil, se cauta tot felul de motive, ca un chinez doarme pe stanga, deci trebuie sa creasca pretul la petrol...
Traderi mari de petrol cauta motive (acul in carul cu fan) ca sa dea un impuls pietei. La sume mari, o variatie de 2-3 dolari sau 3% e o avere.