Cotaţiile futures ale petrolului brut au urcat ieri, pe pieţele internaţionale, odată cu intrarea în vigoare a embargoului instituit de Uniunea Europeană (UE) asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. Drept urmare, din 5 decembrie, Rusia nu va mai livra către statele UE decât petrol prin conducte.
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a urcat cu 3,1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 88,19 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a crescut tot cu 3,1%, la 82,45 dolari barilul la ora locală 08.25.
Pe de altă parte, la finele săptămânii trecute, UE, ţările din G7 şi Australia au convenit să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril. Plafonul se va aplica societăţilor care furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea petrolului provenit din Rusia. În prezent, cotaţia petrolului rusesc este de circa 65 de dolari/baril.
Ulterior, Rusia a transmis că nu este de acord cu plafonarea preţului petrolului său şi analizează un răspuns. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, conform agenţiei TASS: "Nu vom accepta acest plafon.
Măsura plafonării preţului ţiţeiului rusesc urmăreşte reducerea veniturilor Rusiei în contextul războiului din Ucraina.
Menţionăm că, duminică, grupul OPEC+ (alcătuit din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi producători majori de ţiţei) a decis să menţină planul stabilit în octombrie, care presupune reducerea producţiei cu două milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023.
Decizia OPEC+ a fost anticipată de analişti, în condiţiile în care marii producători de ţiţei aşteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia.
• Ministrul Energiei, Virgil Popescu: "România a devenit independentă faţă de ţiţeiul rusesc"
Virgil Popescu, Ministrul Energiei din ţara noastră, a declarat ieri, după intrarea în vigoare a embargoului UE pe petrolul din Rusia: "Toate rafinăriile din România vor procesa ţiţei non-rusesc. S-au stabilit rute alternative, surse alternative de aprovizionare cu petrol. România a devenit independentă faţă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere în România. Chiar şi Lukoil ne-a asigurat că rafinăria sa şi staţiile de petrol din ţara noastră nu vor funcţiona cu ţiţei de provenienţă rusească, ci din alte zone de aprovizionare.
De asemenea, carburanţii sunt în stoc suficient. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu benzină şi motorină. Stocurile de gaze naturale sunt de peste 2,8 miliarde metri cubi. Nu avem probleme în această iarnă cu stocurile din lacurile de acumulare, stocurile de cărbune şi de gaze naturale".
Virgil Popescu a mai spus: "La Consiliul european pe Energie din 13 decembrie se va discuta despre plafonarea preţului gazelor importate în Uniunea Europeană, indiferent de provenienţa lor. Ne situăm în grupul statelor care doresc plafonarea, dar nu suntem de acord cu plafonul de 275 euro/mia de metri cubi, deoarece reprezintă o invitaţie la creşterea preţului gazelor pe piaţa europeană. Lucrăm cu mai multe state pentru o plafonare care să ţină cont şi de indicii existenţi pe celelalte burse din lume - din Asia, pe Bursa de la New York, pe cea de la Londra etc. Nu putem avea la nivel european preţuri mai mari decât cele existente pe celelalte burse din lume".
• Ministrul Industriei de la Roma, Adolfo Urso: "Cea mai mare rafinărie din Italia, deţinută Lukoil, nu va fi naţionalizată"
Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia şi deţinută de grupul petrolier rus Lukoil, nu urmează să fie naţionalizată, a declarat recent ministrul Industriei de la Roma, Adolfo Urso, transmite Bloomberg.
Săptămâna trecută, Guvernul italian a luat decizia de a plasa rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, sub administrarea provizorie a statului ca să evite închiderea acesteia în condiţiile în care rafinăria riscă să fie nevoită să oprească producţia din cauza intrării în vigoare a embargoului UE pe importul de ţiţei rusesc pe mare.
Întrebat dacă rafinăria ISAB urmează să fie naţionalizată, Adolfo Urso a declarat pentru cotidianul Corriere della Sera: "cu siguranţă nu", notează Agerpres.
Guvernul italian a preluat administrarea temporară a rafinărei, cu opţiunea de a încredinţa managementul rafinăriei unei companii controlată de stat care operează în acelaşi sector, "pentru a garanta continuitatea producţiei şi deci, a aprovizionării cu energie a ţării, şi de asemenea pentru protejarea locurilor de muncă", a subliniat Adolfo Urso.
Între timp, pot continua discuţiile cu privire la vânzarea rafinăriei către alte firme interesate, a adăugat Adolfo Urso.
Una din aceste firme posibil interesate ar fi grupul petrolier italian Eni Spa, "şi asta va conferi garanţia de continuare a producţiei", a mai spus Adolfo Urso, menţionând că a primit asigurări din partea autorităţilor americane că băncile care vor finanţa operaţiunile punte la rafinăria ISAB nu vor fi vizate de sancţiunile americane.
• Italia speră să obţină patru miliarde de euro de la companiile din enegrie
Italia se aşteaptă să obţină aproape patru miliarde de euro prin două măsuri care privesc companiile din energie ce au beneficiat de pe urma creşterii preţurilor petrolului şi gazelor naturale, au declarat ieri în Parlament oficialii Băncii Centrale a Italiei, potrivit Reuters.
Aproximativ 2,6 miliarde de euro vor veni din taxa excepţională unică de 50% care se aplică la venitul companiei în 2022 care este cu cel puţin 10% mai ridicat decât nivelul mediu raportat între 2018 şi 2021.
De asemenea, au informat oficialii Băncii Centrale a Italiei, Guvernul intenţionează să obţină încă 1,4 miliarde de euro în primul semestru din 2023 în urma unei plafonări a preţului energiei produs de centralele pe bază de cărbune, păcură şi surse regenerabile, notează Agerpres.
Plafonul este stabilit la 180 euro/MWh, conform reglementărilor Comisiei Europene.
"Cu aceste măsuri, sprijinul pentru gospodării şi firme este finanţat parţial prin venituri suplimentare de la cei care au beneficiat de pe urma extraordinarei creşteri a preţurilor energiei", susţine Banca Italiei.
În 2023, Guvernul de la Roma intenţionează să cheltuiască aproximativ 21 miliarde de euro ca să ajute firmele şi familiile să facă faţă costurilor ridicate cu energia. Suma este suplimentară celor aproximativ 75 miliarde de euro alocaţi deja pentru 2022.
Boom pe piaţa tancurilor petroliere vechi
Piaţa tancurilor petroliere vechi cunoaşte o perioadă de boom, motivul principal fiind eforturile statelor occidentale de a limita tranzacţiile cu petrol rusesc, transmite Reuters.
Pe măsură ce firmele occidentale de shipping şi servicii maritime evită petrolul rusesc, noi companii intră pentru a acoperi golul creat şi în acest sens achiziţionează vechile tancuri petroliere, care altfel ar fi fost trimise la casare.
După ce, de ieri, a intrat în vigoare un embargou privind importurile de petrol rusesc pe mare, în februarie va intre în vigoare şi un embargou privind importurile de carburanţi ruseşti.
În ultimele luni, mai multe zeci de tancuri petroliere vechi au fost vândute de proprietari din Grecia şi Norvegia la preţuri record către cumpărători din Orientul Mijlociu şi Asia care vor să profite de preţurile record la care se închiriază navele dispuse să transporte petrol rusesc spre India şi China, notează Agerpres.
În acest context, companiile care se ocupă de managementul tancurilor petroliere, cum este şi firma elveţiană Fractal Shipping, cunosc o perioadă de boom. În mai puţin de un an, Fractal a reuşit să alcătuiască o flotă de 23 de tancuri petroliere cumpărate recent de proprietari din Dubai. Datele firmei Refinitiv Eikon arată că majoritatea acestor tancuri transportă ţiţei rusesc din porturile de la Marea Neagră şi Marea Baltică până în Asia.
"Am primit foarte multe tancuri petroliere în lunile august şi septembrie. Noii proprietari ai navelor au dorit să intre în această afacere datorită oportunităţilor ruseşti", a declarat directorul general al Fractal Shipping, Mathieu Philippe.
În mod normal, marile companii petroliere occidentale încetează să mai utilizeze un tanc petrolier când acesta ajunge la o vechime de 15 ani şi multe dintre aceste nave sunt trimise la casare. În schimb, flota firmei Fractal Shipping este compusă în întregime din tancuri petroliere cu o vechime cuprinsă între 13 şi 19 ani.
Odată cu noii intraţi pe piaţă, din dorinţa de a obţine o parte din afacerile ruseşti, au explodat şi preţurile tancurilor petroliere second-hand, în special pentru cele de tip Aframax, capabile să transporte până la 600.000 de barili de ţiţei.
Preţul pentru un tanc petrolier Aframax cu o vechime de 20 de ani a crescut cu 86%, de la 11,8 milioane de dolari la 1 ianuarie, până la 22 de milioane de dolari în prezent, potrivit companiei de evaluare VesselsValue.
Studiile firmei Clarksons arată că mai multe tancuri petroliere au fost vândute în primele 11 luni din 2022 decât în oricare an anterior, iar în octombrie, numărul tancurilor petroliere vândute într-o singură lună a atins cifra record de 76.
Noii proprietari ai navelor dispuşi să transporte ţiţei din Rusia profită de faptul că primii doi cumpărători de petrol rusesc, China şi India, nu au promis să respecte plafonul de preţ, de 60 de dolari/baril, impus de G7 pentru ţiţeiul din Rusia.
"Navele care câştigă 80.000 de dolari pe zi în Marea Mediterană pot câştiga până la 130.000 de dolari pe zi dacă transportă ţiţei rusesc", a dezvăluit un broker de nave care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
În aceste condiţii, mai multe tancuri sunt utilizate în prezent pentru transporturi care durează câteva săptămâni, pentru a duce petrol rusesc din Marea Baltică şi Marea Neagră până în Asia, în timp ce anterior petrolul rusesc era vândut în principal în Europa, iar transportul dura câteva zile.
.........................................
Embargoul introdus de UE pe petrolul rusesc a făcut ca Grecia şi Bulgaria să discute din nou cu privire la reluarea unui proiect abandonat ce viza construirea unui oleoduct care ar fi ocolit Strâmtoarea Bosfor.
Ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, a declarat pentru Al Jazeera că viitoarea conductă ar urma să aibă o lungime de 280 de kilometri şi ar face legătura între portul grecesc Alexandroupolis şi portul bulgar Burgas, fiind posibil să fie prelungită până la Constanţa.
"Avem o derogare de doi ani care ne permite să continuăm să cumpărăm petrol rusesc, dar după aceea ne vom confrunta cu probleme din cauza creşterii tarifelor de tranzit prin Bosfor. De aceea, am început să discutăm reluarea proiectului oleoductului Burgas-Alexandroupolis şi prelungirea sa în nord până în porturile Varna şi Constanţa", a declarat Rosen Hristov, la o conferinţă pe energie organizată la Atena, notează Agerpres.
"Noi sprijinim acest proiect", a spus şi ministrul elen al Energiei, Kostas Skrekas, fără să ofere detalii.
.........................................
Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna ianuarie era de 145 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 132,78 euro, iar la ora 12.52 atingea 133,3 euro.
.........................................
Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a coborât cu 0,05%, la 1.808,70 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 07.49, cea spot stagna la 1.797,63 dolari/uncie.
.........................................
Preţul grâului cu livrare în luna martie a crescut cu 0,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,63 dolari/buşel la ora 07.46, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,04%, la 6,46 dolari/buşel.
Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 29,6% faţă de cele 25,8 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, indică datele publicate de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.
Cifrele oficiale arată că Ucraina a exportat până acum peste 6,9 milioane de tone de grâu, 9,7 milioane de tone de porumb şi 1,5 milioane de tone de orz.
Guvernul de la Kiev se aşteaptă în acest an la o recoltă de aproximativ 51 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii, notează Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 02:39)
nu coboara
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 08:45)
nu urca
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de antonim în data de 06.12.2022, 18:59)
Prețul petrolului cade. Nu știu cui îi folosește propaganda sovietică. Și Putin e plictisit de ea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 09:14)
Legat de declaratia de independenta energetica a ministrului energiei din acest articol ar fi interesant sa stim cat reprezinta costul suplimentar
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 13:28)
Nu il intereseaza . Noul dictionar al politicianului roman dupa revolutie , romania conform depr(dictionarul explicativ al politicianului roman) este o vaca de muls pana la ajunge la.....cimitir) . No problem. Fara scrupule fara remuscari , fara rusina , fara intereses , cu o placere deosebita in a trai ' succesul placerii mortilor prin muls" Deci muls pana mori. Atat . Restul este gargara .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 11:53)
UE importa 25 % din consumul de titei din Rusia,
este o cantitate imensa,care cu greu se poate
inlocui,nemaivorbind la ce preturi mari se va face
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 12:48)
Vorbesti prostii, Europa trebuie sa inlocuiasca 1 mil de barili pe zi (din Rusia) la un consum mediu zilnic de 17 mil barili.
1 din 17 nu face 25% chiar daca ai facut matematica in Rusia!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 15:38)
Ar fi bine sa dai cu parerea,
daca ai informatii oficiale si pertinente
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 12:50)
Coboara, e 81.66 la ora asta, in cadere de la 86.
Ma rog, oricum pretul fluctueaza, nu stiu smecherii incotro sa o ia!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 13:03)
Asa a inceput sfarsitul UE.....Europa devine mai slab economic decat Africa....
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 13:09)
Lasa Africa, important e ca Europa este mai puternica economic decat mujicia;-)
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 13:17)
Asa a inceput sfarsitul Rusiei....Rusia devine mai slab economic ca Africa.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 15:40)
Ce prostie
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de antonim în data de 06.12.2022, 19:01)
Africanii își doresc să trăiască. Rusnacul mediu, nu prea.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 16:49)
si uite cum intra in italia rezerve valutare pe beleaua altora.
Se vede ca Italia are o Revenire puternica economica; si Cipru si Grecia... sa vedem cum vor juca acest ciclul.
Despre Romania nu prea avem ce sa spunem; trendul la termenii de cautare "tigla, parchet, lemn, fier, credit, casa, masa, masina, apartament, casa, inchiriere, vanzare.... se duce in CAP... in CAP dragi speculatori!!!
De termenul "vacante, sau bilete avioane nu mai zic; termene de cautare statiuni de vacante externe in CAP".
Cine a facut exit la termen foarte bine, aia care inca speculeaza preturi deplasate la materiale / produse /servicii /etc ar face bine sa se corecteze rapid ca sa respire piata.
Oricum banca europeana are un raport din 2019 in care avertizeaza ris ridicat de lipsa lichiditati incepand cu perioada 2024-2026....!!! sa vedem cum o joaca pe asta statele ce au lag in spatele AMERICII (printre care si Romania).
America are cata varful TUGUIAT de BULA; deja a format prima cocoasa asa cum am spus cu 1 1/2 ani in urma sa vedem daca mai are putere anul inainte de alegeri sa mai formeze ultima cocoasa a dromaderului financiar ca pe urma sa o ia tavalug.
PS: la lei nu stati pe lei caci are gov pregatit ceva in joben. - Secret:D.
PSS: nu o sa poata sa verse pe cat o sa se ridice costurile reale si pe cat o sa se prabuseasca veniturile reale ale populatiei.
PSS: cate kg de carne si paini 1 venit minim in 2012 cate acum? CATE in 92 cate in 2007? Cate acum cate in 2026?
Guvernul incele sa FURE din BUZUNARELE CETATENILOR caci are promisiuni deplasate de plata la bonduri = fomita plasata in fata pentru populatie.
s c cret
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2022, 21:35)
UE și SUA sunt pe mana cu Putin. Asta nu este război. Este o operațiune de sărăcire forțată a populației. Se urmărește o schimbare de proporții. Nu mai credeți în război. Ucraina a fost aleasa ca getru de operațiuni.