PREVIZIUNI PENTRU 2021: Preţul aurului va trece din nou de 2.000 de dolari uncia

V.R.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 noiembrie 2020

Preţul aurului va trece din nou de 2.000 de dolari uncia

Incertitudinile au alimentat plasamentele în metalul galben, anul acesta

2020 nu a fost deloc un an stabil, ci un an în care lumea a fost lovită de pandemia de Covid-19; pieţele de acţiuni - de scăderi puternice, în martie; piaţa petrolului - de războiul ruso-saudit al preţurilor şi de lipsa cererii; UE - de saga în derulare privind Brexitul; SUA - de alegeri prezidenţiale destul de agitate, iar odată cu creşterea incertitudinii politice şi economice, aurul a devenit un refugiu căutat de mulţi investitori care au dorit să-şi reducă riscurile şi să îşi diversifice portofoliile.

După ce şi-a pierdut o mare parte din "strălucire" şi a scăzut sub 1.200 de dolari pe uncie în 2018, aurul a înregistrat o recuperare simţitoare în 2019, când preţul său a urcat cu aproape 20% şi a încheiat anul cu 1.519 dolari pe uncie. Tendinţa de creştere a continuat în acest an, cotaţia metalului galben ajungând la 1.672 dolari pe uncie în 24 februarie 2020.

La jumătatea lunii martie, o vânzare mai amplă de pe piaţa de profil a făcut ca preţul aurului să scadă la 1.477 de dolari pe uncie, însă cotaţia a trecut apoi, rapid, peste 1.700 de dolari uncia, în contextul ratelor scăzute ale dobânzilor şi al stimulentelor economice fără precedent lansate la nivel global pe fondul pandemiei de Covid-19. Toate acestea au alimentat interesul investitorilor pentru activele considerate refugiu, cum este aurul.

Preţul aurului a scăzut la începutul lunii iunie, însă a atins maxime istorice mai târziu, în vară. La data de 6 august, preţul metalului a atins un maxim istoric de 2.070 dolari pe uncie, crescând cu 35% de la începutul anului curent şi cu 40% faţă de minimele din martie. Creşterea a fost determinată de slăbirea dolarului american şi de o serie de evenimente geopolitice şi economice semnificative de pe arena globală, precum acordul UE privind Fondul de redresare după pandemia de coronavirus, în valoare de 750 de miliarde de euro, şi închiderea Consulatului chinez din Houston, SUA.

Dar, pe măsură ce dolarul a început să crească, preţul metalului galben a coborât, fiind tranzacţionat între 1.900 şi 1.950 de dolari pe uncie, în septembrie. După ce a scăzut la 1.865 de dolari/uncie în ultimele zile ale lunii octombrie, cotaţia a urcat pe fondul turbulenţelor generate de alegerile prezidenţiale din SUA, ajungând la 1.960 de dolari/uncie în 9 noiembrie. Ulterior, după anunţul privind eficienţa vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BionTech împotriva Covid-19, preţul a scăzut mult sub pragul de 1.900 dolari pe uncie.

La data de 17 noiembrie, metalul preţios se tranzacţiona la 1.879 dolari pe uncie, cu aproape 25% peste nivelul de la începutul anului. Ieri, cotaţia spot a aurului era de circa 1.858 dolari uncia, în scădere cu mai puţin de 1% faţă de ziua anterioară.

În concluzie, în 2020, cotaţia aurului a fost impulsionată de incertitudinile în creştere, fie cele din zona economică, fie din cea politică. Ca să-şi asigure portofoliile, investitorii au ales metalul preţios, adăugându-l la deţinerile lor fie în forma lingourilor de aur, fie a acţiunilor producătorilor de aur sau a fondurilor tranzacţionate la bursă, alimentând preţul acestei materii prime.

Inflaţia a fost una dintre cele mai mari temeri ale pieţei în 2020, în condiţiile în care guvernele din întreaga lume au încercat să compenseze daunele produse de pandemia de Covid-19, pompând trilioane de dolari în economia globală prin stimulente fiscale şi măsuri de relaxare cantitativă. Potrivit companiei de consultanţă McKinsey & Co., stimulentele din acest an au depăşit deja măsurile luate în timpul crizei financiare globale din 2008-2009.

În astfel de perioade de relaxare monetară, investitorii tind să treacă de la plasamentele în dolari la cele în aur ca hedging împotriva inflaţiei, ceea ce ridică valoarea metalului preţios.

Inflaţia va continua să rămână în atenţie, dar şi pandemia, cel puţin pe termen scurt. Al doilea val a lovit deja lumea, numărul de cazuri de îmbolnăvire creşte zilnic şi multe ţări reinstituie blocaje ale activităţilor, ceea ce pune presiuni pe economiile aflate deja în dificultate. Dacă guvernele decid noi stimulente fiscale şi monetare, metalul galben ar putea continua să fie marele beneficiar al crizei Covid-19, potrivit analiştilor care susţin că, în situaţia în care economia globală va continua să stagneze din cauza pandemiei, iar comerţul internaţional va fi perturbat de tensiuni geopolitice, s-ar putea să vedem că preţul aurului urcă şi mai mult, trecând de recordurile anterioare.

Goldman Sachs şi ANZ: 2.300 de dolari uncia, preţul aurului în 2021

La începutul acestei luni, Samuel Burman, analist la Capital Economics, scria, într-o notă citată de capital.com, că, în situaţia în care "va exista o redresare rapidă a activităţii economice datorită vaccinului împotriva Covid-19, probabil că vor fi vândute în continuare ETF-uri susţinute de aur". Însă, Burman rămâne pozitiv în ceea ce priveşte evoluţia preţului metalului galben pe termen lung: "În timp ce evoluţiile pozitive în găsirea unui vaccin eficient împotriva Covid-19 au stimulat apetitul pentru risc al investitorilor, credem că preţurile aurului vor rămâne ridicate în anul următor". În opinia sa, preţul aurului se va stabiliza în jurul a 1.900 de dolari pe uncie până la sfârşitul anului 2021.

Recent, analiştii băncii americane de investiţii Goldman Sachs Group Inc. şi-au menţinut perspectivele pentru evoluţia cotaţiei aurului anul viitor, stabilind o ţintă de 2.300 de dolari pe uncie. "În opinia noastră, creşterea preţului aurului nu s-a încheiat şi se va relua anul viitor, pe măsură ce aşteptările de inflaţie vor creşte, dolarul SUA va slăbi, iar cererea de retail de pe pieţele emergente va continua să-şi revină".

Analiştii Citibank sunt, de asemenea, optimişti cu privire la evoluţia viitoare a preţului aurului. Aceştia preconizează că preţul metalului va creşte la 2.200 de dolari pe uncie în trei luni şi la 2.400 dolari pe uncie în 6-12 luni. "Am crescut cu 300 de dolari pe uncie estimarea pentru preţul aurului în scenariul de bază aferent lui 2021, faţă de nivelul preconizat la începutul lunii iulie. Acum anticipăm un record de 2.275 dolari pe uncie", potrivit Citibank.

Şi analiştii băncii australiene ANZ au prezis că preţul metalului galben va creşte la 2.200 de dolari pe uncie până la sfârşitul anului 2020 şi la 2.300 dolari uncia la începutul anului 2021.

Jim Steel, analist pentru metale preţioase la banca britanică HSBC, vede preţul acestei materii prime la 1.965 de dolari pe uncie în 2021 şi declară: "Aşteptăm o evoluţie în forţă în prima parte a anului şi poate mai multă moderaţie în a doua parte, dar subliniez că estimarea mea este o medie, ceea ce înseamnă că preţul va rămâne, probabil, la aproximativ 2.000 de dolari uncia pentru o perioadă de timp şi o altă perioadă sub 1.900 de dolari".

Wallet Investor, o sursă de prognoze online, se aşteaptă ca metalul galben să încheie anul 2020 cu un preţ de 1.891 de dolari pe uncie; 2021 - cu 2.124 de dolari uncia şi 2025 - cu 3.048 de dolari uncia.

Previziuni mai reduse pentru preţul aurului au fost lansate de Trading Economics: 1.852 de dolari pe uncie până la sfârşitul acestui trimestru, respectiv 1.749 de dolari pe uncie în următoarele 12 luni.

Analiştii de la Heraeus Precious Metals sunt de părere că o situaţie înrăutăţită a pandemiei va însemna o economie mai slabă, care va declanşa vânzări pe pieţele financiare, iar aurul nu va fi scutit de aceste vânzari. Heraeus Precious Metals consideră că, pe termen scurt, preţul ar putea scădea, însă statutul de refugiu al acestei materii prime ar trebui să îi ofere o anumită susţinere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb